Rode Garnaal Denia

Denia, 2 mei 2022 – De Universiteit van Alicante zal de studie voor gastronomie en culinaire kunsten (Gastronomia y Artes Culinarias) verhuizen naar Denia. De komende tijd zal men hier druk zijn met het opzetten van een campus voor dat doel. Waarom Denia, sfeervol kuststadje tussen Alicante en Valencia, bekend om zijn kilometers stranden en gezellige haven?

Liefhebbers weten wel dat Denia ook bekend staat om het heerlijke eten, met als hoogtepunt op de lokale kaart de exclusieve rode gamba, uit eigen haven en per stuk tegen dagprijs te bestellen. Die dagprijs varieert gemiddeld tussen de 100 à 120 euro per kilo. Maar dat op zich is geen reden, de rode gamba is immers ook op andere plekken aan de Middellandse Zee te krijgen.

Nee, het heeft vast eerder te maken met Quique Dacosta, Denia’s driesterrenchef, van het gelijknamige restaurant. En dat niet alleen, behalve Peix en Brases, één ster, en El Baret de Miquel, BIB Gourmand, telt Denia legio restaurants in alle prijsklassen, met steengoede chefs, die de sterren van de hemel koken in restaurants waar je weken van tevoren een tafel moet reserveren.

Topkok Quique Dacosta

Quique Dacosta, één van Spanje’s meest erkende chefs, met vele nationale en internationale prijzen op zijn naam, heeft meerdere restaurants naar een ster verheven, zoals onlangs nog het restaurant van het prestigieuze hotel Mandarin Ritz in Madrid. Na de sluiting van El Bulli, werd Dacosta één van de nieuwe leiders van de avant-garde keuken. Hij gebruikt alleen lokale producten, altijd binnen een straal van 75 km van zijn restaurants.

Met Quique Dacosta binnen je grenzen, is het geen wonder dat Denia de studie gastronomie een plaats gaat bieden. Evenmin verwonderlijk waarom hier om de haverklap culinaire festiviteiten georganiseerd worden. In de zeven maanden dat ik hier nu kom, is er elke keer iets te beleven op gastronomisch gebied. Meerdere keren heb ik meegemaakt dat het ‘Ruta de tapas’ of ‘Mes de la Cuchara’ was. In oktober, november, januari, februari, maart, de maanden dat het toerisme op een laagtepunt is. Voor een paar euro kun je in ‘Ruta de tapas’ bij een groot aantal participerende restaurants, een tapa en een drankje krijgen. De tapas dingen mee in een prijs voor de beste tapa en zijn vaak tongstrelende creaties. In de ‘Mes de la Cuchara’ (maand van de lepel) eet je voor vier euro bij de participerende restaurants een enorm bord lokale specialiteiten, zoals variaties van paella, arroz meloso, fideua, of vis creaties.

De rode garnaal wedstrijd

Maar ook is Denia het podium voor grote culinaire events, zoals het onlangs in de centrale markthallen gehouden ‘X concurso internacional de cocina creativa de la Gamba Roja de Denia’. De 10e internationale competitie van creatieve gastronomie met de Rode Gamba van Denia, is een wedstrijd voor internationale topchefs, chefs en chefs in opleiding. Acht finalisten streden op 5 april in de tot keuken omgebouwde markthal om de meest smaakvolle en creatieve rode gamba te maken. De eerste prijs werd gewonnen door Alberto Montes van het sterrenrestaurant Atrio in Cáceres.  Eind november gonsde de stad ook al van chefs en topchefs tijdens het vierde D*NA festival. Gedurende vier dagen werd er op twee plaatsen in de stad, in op straat opgetuigde show keukens, de sterren van de hemel gekookt , waren er workshops te volgen en kon je in de vele participerende restaurants genieten van overheerlijke thematische menú’s op basis van verse ingrediënten uit de lokale zee en landerijen.

Foodmarket en wijnfestival

En zo kan ik nog lang door, over de in 2019 geopende foodmarket Els Magazinos met een grote variatie eettentjes en gezelligheid, over de Feria de “Olis de Diània” (festival voor olijfolie uit Denia), dat daar onlangs gehouden werd, of over de ‘Lonja” de visveiling waar je elke namiddag kunt zien hoe de verse vis en schaaldieren zo van het schip vers afgeleverd worden.  En dan is er ook nog  de “Feria del Vino Marina Denia”, het wijnfestival in de sfeervolle Marina van Denia gehouden zal worden. Zie ik je in Denia?

 

Dit verhaal is geschreven door Saskia van Limburg Brouwer, die sinds 2021 een tweede huis heeft in Denia.

Eerdere verhalen van haar lees je hier en hier

 

Wil je meer leuke Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen