Op 15 december vieren we het tienjarige bestaan van ESPANJE! met onze lezers en partners in Pathé Tuschinski in Amsterdam. En dat belooft een heel leuk feestje te worden!! Er is muziek, lekkere Spaanse wijn en je maakt kans op mooie prijzen. En als kers op de taart mag je ook nog als een van de eersten in Nederland naar Madres paralelas, de nieuwe film van Pedro Almodóvar met Penélope Cruz in de hoofdrol. De film gaat op 16 december in première in het hele land. De kaartverkoop is nog niet gestart, maar als je een mailtje stuurt naar madresparalelas@gmail.com dan laten we je meteen weten wanneer de kaartverkoop van start gaat. Als abonnee van ESPANJE! ben je er zo als eerste bij en kun je een goede plek bemachtigen, want in voorgaande jaren waren de ESPANJE!-voorpremières razendsnel uitverkocht.

 

Madres Paralelas

Waar gaat Madres paralelas over?

Na het grote succes van Dolor y Gloria, waarin het leven van de regisseur zelf centraal stond (en Penélope Cruz zijn moeder speelde), is Almodóvar nu weer terug bij zijn oude vertrouwde  thema: het moederschap. Maar hij vermengt het dit keer met de recente geschiedenis van Spanje: de transición, de overgang van de dictatuur naar de democratie na de dood van Franco in 1975. Penélope Cruz speelt de fotografe Janis, dochter van hippies die haar vernoemd hebben naar Janis Joplin. Als ze bevalt in het ziekenhuis ontmoet ze de veel jongere Ana, gespeeld door Milena Smit, die per ongeluk zwanger is geworden en bang is voor wat komen gaat.  Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze madres paralelas.

 

Pedro Almodóvar en Penélope vertellen over hun jarenlange samenwerking en de totstandkoming van Madres paralelas in editie 4 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen

Coppa Volpi voor Penélope Cruz in Venetië

Penélope Cruz ontving in september in Venetië de Coppa Volpi, de Italiaanse filmprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Toen ze de prijs in ontvangst nam hield ze een emotionele speech waarin ze Pedro bedankte voor alles wat hij haar heeft gegeven. Ook haar gezin (echtgenoot Javier Bardem en hun kinderen), de rest van de cast en haar eigen moeder bedankte ze. Maar het meest bijzonder waren de woorden over haar in juli 2021 overleden schoonmoeder, de actrice Pilar Bardem. ‘Aan het eind van ons laatste gesprek zei ze “ik hou van je”. Het zouden haar laatste woorden tegen me zijn. Maar daarna hoorde ik nog iets, heel zacht en stilletjes en met een glimlach op haar gezicht zei ze nog twee woorden: Coppa Volpi.’ Je kunt de hele speech hieronder zien. Cinéart haalt de film naar Nederland en maakt dit bijzondere ESPANJE-lustrum mogelijk.

 

Verder lezen: de beste films van Pedro Almodóvar

Verder lezen: de beste films van Penélope Cruz