Medina Azahara CordobaAls vier vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO niet genoeg reden is om Córdoba te bezoeken, dan weten wij het ook niet meer. Aan het rijtje Mezquita-Catedral, historisch centrum en het Patio festival werd begin deze maand de Medina Azahara toegevoegd, een prachtige Moorse stad even buiten Córdoba.  

Ooit stond op de plek, waar nu slechts de resten van getuigen, de paleisstad van Al-Andalus. Toen Medina Azahara werd gebouwd, was Córdoba met zo’n half miljoen inwoners het centrum van de beschaafde wereld. Volgens het UNESCO-comité ‘voorziet Medina Azahara in buitengewone kennis en informatie over de cultuur van de menselijke beschaving ten tijde van Al-Andalus’.

Meer bezoekers

Het comité, dat behalve Medina Azahara nog 28 andere kandidaten met de begeerde titel beloonde, prijst ook het feit dat de natuurlijke omgeving van de oude paleisstad goed bewaard is gebleven. Experts zijn al jaren bezig het erfgoed zo voorzichtig mogelijk te restaureren en het nodige papierwerk in orde te maken. Het feit dat de titel nu in de wacht is gesleept, betekent hoogstwaarschijnlijk dat Córdoba meer bezoekers zal gaan trekken.

Het comité vergelijkt de resten van het kalifaat met Al Qual’a de Beni Hammad in Algerije, dat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst staat. ‘Als enige hoofdstad van het kalifaat die werd gesticht door de Umayyad-dynastie, onderscheidt Medina Azahara zich als een stad die getuigt van de kennis en cultuur van de islamitische beschaving die naar Europa kwam’, aldus het comité van UNESCO.

Meer lezen?


Medina Azahara Cordoba
46 x UNESCO Werelderfgoed
Wist je dat Spanje na China en Italië het land is met de meeste UNESCO-erfgoedlocaties? Van de 46 objecten zijn er eenenveertig materieel-cultureel erfgoed, drie natuurerfgoed en twee een mix tussen die twee. Het eerste object werd toegevoegd in 1984 en het meest recente in juli 2018.