In Spanje kun je perfect eten met een ster of zelfs meerdere sterren. In 2023 zijn er maar liefst 250 restaurants met een, twee of drie Michelinsterren. En het fijne is dat je in Spanje vaak veel minder betaalt voor een sterrenmenu dan in Nederland of België. De Spaanse krant El País maakte deze handige kaart met alle sterrenrestaurants. Waar je ook bent in Spanje, er is er altijd wel een in de buurt. De grijze rondjes zijn restaurants met een ster, de gele twee en de rode drie.

De sterren werden op 22 november 2022 uitgedeeld in Toledo. Cocina Hermanos Torres in Barcelona en Atrio in Cáceres kregen een derde ster. Daarmee heeft Spanje nu 13 restaurants met drie sterren.  Ook waren er drie restaurants die een tweede ster kregen. Het luxe Madrileense restaurant Deessa geleid door meervoudige sterrenkok Quique Dacosta kon een ster toevoegen. Ook het Galicische restaurant Pepe Vieira van chef Xosé T. Cannas kreeg een tweede ster, net als El Rincón de Juan Carlos op Tenerife waar de gebroeders Juan Carlos en Jonathan Padrón achter het fornuis staan. Daarmee zijn er nu 34 tweesterrenrestaurants in Spanje.
Er kwamen bovendien 29 restaurants bij met een ster, waardoor je nu in maar liefst 203 restaurants in Spanje een luxe Michelinvorkje kunt prikken. Ter vergelijking: Nederland telde in 2022 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 21 met 2 sterren en 94 restaurants met één ster. In Frankrijk waren in 2022 31 restaurants bekroond met drie MICHELIN-sterren, 74 met twee en 522 restaurants kregen een MICHELIN-ster.

De Machulíngids

De Spaanse krant la Vanguardia uitte kritiek op de gids en het gala en noemde het het Gala Machulín omdat er zo weinig vrouwen zijn onderscheiden met een ster. Van de driesterrenrestaurants is er maar een met een vrouw aan het roer: Elena Arzak. Van de  restaurants met twee sterren is er ook maar een met een vrouwelijke chef, Fina Puigdevall.  En van de  restaurants met een ster, worden 24 culinair geleid door een vrouw. Het gaat om Cristina Figueira (El Xato. La Nucía), Carolina Sánchez (Ikaro. Logroño), Susi Díaz (Elche), Zuriñe Garcia (Andra Mari. Galdácano), Pilar Idoate (Europa. Pamplona), Yolanda Leon (Cocinandos. León), Aina Serra (Casa Pepa. Ondara), Macarena de Castro. Port d’Alcudia), Zaraida Cotonat (Fogony. Sort), Marisa Barberan (La Prensa. Zaragoza), María José Meda (Hospedería el Batán. Tramacastilla), Elena Lucas (La Lobita. Navaleno), Fernanda Fuentes (Nub. La Laguna), Lucía Freitas (A Tafona. Santiago), Begoña Rodrigo (La Salita. Valencia), Clara Puig (Tula. Jávea) María Cartagena (Magoga. Murcia), Rocío Parra (En la Parra (Salamanca),  Alejandra Herrador (Atalaya. Alcossebre), Iciar Pérez (Poemas by Hermanos Padrón), Vicky Sevilla (Arrels. Sagunto) y María José Martínez (Lienzo. Valencia).

Michelingala spanje

Het ‘Gala Machulín’ in Toledo

Hoewel de Spanjaarden het veel te weinig vinden, doen de Spaanse vrouwen het goed als je het vergelijkt met Nederland of Frankrijk. In 2021 zetten we alle Spaanse restaurants met en vrouwelijke chef op een rijtje. Dit zijn ze.

Catalonië heeft de meeste sterren

Catalonië blijft met 52 de autonome regio met de meeste sterrenrestaurants. Madrid is opgeklommen naar de tweede plaats omdat er maar liefst vier nieuwe sterrenrestaurants zijn bijgekomen. Daar zijn er nu 24, terwijl Baskenland op plek 3 terecht is gekomen met 23 restaurants, op de voet gevolgd door Andalusië (22) en Valencia (21)

  1. Cataluña: 52
  2. Comunidad de Madrid: 24
  3. País Vasco: 23
  4. Andalucía: 22
  5. Comunidad Valenciana: 21
  6. Castilla y León: 19
  7. Galicia: 16
  8. Baleares: 12
  9. Castilla-La Mancha: 11
  10. Asturias: 10
  11. Canarias: 9
  12. Aragón: 8
  13. Cantabria: 6
  14. La Rioja: 6
  15. Navarra: 5
  16. Murcia: 3
  17. Extremadura: 2

 

De groene Michelinsterren

Michelin heeft ook voor 2023 weer groene sterren uitgedeeld aan restaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel voeren. In totaal zijn er nu 39 restaurants die lekker eten combineren met een groene aanpak, een toename van 13. Je ziet ze in de kaart hieronder.