Wij vroegen onze volgers wat zij het mooiste woord uit de Spaanse taal vinden en dat leverde heel wat reacties op. Over smaak valt niet te twisten, maar deze inzendingen zijn wat ons betreft het vernoemen waard.

Liefde en romantiek

Om te beginnen een paar dingen die opvielen. Veel lezers kozen voor een woord uit de categorie ‘romantische’ Spaanse woorden, zoals novia (vriendin), amor (liefde), guapi (koosnaam, afgeleid van guapo), querida (liefje, vrouwelijk), corazón (hart). Zou het die mooie herinnering aan een Spaanse zomerliefde zijn? Of denken we bij de Spaanse taal sowieso eerder aan liefde en romantiek?

Animales

We vonden het ook grappig om te zien hoeveel van jullie het Spaanse woord voor een dier kozen. Zo is het favoriete woord van Eva en Gonneke het prachtige mariposa (vlinder). Jolanda koos voor medusa (kwal) en Petra voor araña (spin). Elle wees ons op de prachtige vertaling van nachtegaal: ruiseñor. “Het komt voor in het gedicht ‘Deseo’ van Federico García Lorca, mijn favoriete Spaanse dichter”, aldus Elle. Nog een vogel dan: Gerd vindt golondrina (zwaluw) een van de mooiste Spaanse woorden.

Iedereen Spaans!

Onder de inzendingen zaten ook woorden die je zelfs kent als je geen of weinig kennis hebt van de Spaanse taal. Wat dacht je bijvoorbeeld van mañana, basta, cerveza of flamenco? Zo leuk om te merken dat eigenlijk iedereen wel wat Spaanse woorden kan opnoemen!

Een paar woorden vallen niet per se in een bepaalde categorie, maar vindt de redactie van ESPANJE! wel te mooi om onbenoemd te laten. Neem nou het Spaanse woord voor puntenslijper: afilalápices (ingezonden door Patrick). Peter leerde ons wat chirimiri is (motregen). Zowel Vera, Claudia als Marta kozen voor ojalá, dat zoveel betekent als ‘hopelijk’ en afstamt van het Arabische law sha’a Allah. 

Heb jij door het lezen van dit artikel honger gekregen naar meer mooie Spaanse woorden? En kom je zelf nog niet veel verder dan adiós en dos cervezas por favor? Misschien is een cursus Spaans dan wat voor jou. Met deze methodes kun je thuis Spaans leren.

In de maand juni staat Onze Taal in het teken van het Spaans. In het nummer lees je alles over Spaanse leenwoorden, blunders met het Spaans en Spaanse invloeden in de nederhop. Bestellen kan via deze link.