Na de succesvolle reeks over het dorp Polopos in Andalusië is RTL-programma Het Spaanse Dorp nu in Zarra neergestreken, in de regio Valencia. Vier stellen maken kans om een huis te krijgen dat ze gezamenlijk moeten opknappen. De formule vraagt om stevige clashes, en die komen er ook meteen. Leuk voor de kijkcijfers, maar wij zijn vanaf dag 1 fan omdat het programma ideaal is als je Spaans wilt leren. De bewoners van het dorp speken vanaf het begin namelijk alleen maar Spaans, terwijl de vier stellen niet verder komen dan buenos días en gracias.

 

 

Op deze manier zie je meteen wat het betekent om in Spanje te gaan wonen, want in Spanje spreken heel weinig mensen Engels. Gelukkig maar, want daarom blijft Spanje authentiek Spaans. De vier koppels die je hieronder ziet hebben het er flink moeilijk mee. Ze moeten zich in het Spaans voorstellen, hun projecten in het Spaans presenteren, ze krijgen een buddy die alleen maar Spaans spreekt en moeten zich mengen onder de dorpsbewoners die alleen Spaans spreken.

Ieder zijn eigen stek

Gelukkig krijgen ze wel allemaal een eigen stek tijdens de renovatieperiode van drie maanden, want de gemoederen lopen meteen in de eerste aflevering na de kennismakingsronde al hoog op. Geen wonder, want ze krijgen in totaal slechts 15000 euro om de woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer te renoveren. Wie wint krijgt het huis dat ze gezamenlijk opknappen. Maar eerst moet het huis worden leeggehaald en ook dat leidt al tot de nodige botsingen.

Plannen voor de toekomst

Net als bij de serie over Polopos kunnen de deelnemers extra geld voor hun project winnen door een deelopdracht goed te maken. Ze hebben allemaal plannen om het dorp vooruit te helpen en krijgen daar ook steun bij van hun buddy. Het beste plan voor het dorp vinden wij dat van Matthew (41) en Sabrina (42). Zij willen de oude camping van het dorp, die er prachtig maar verlaten bij ligt, nieuw leven in blazen. Maar gaat ze dat lukken in korte tijd? Ook de ideeën van Jaap en Jochem zijn perfect voor het dorp. Met hun Plan P (pan, pasteles en postres) willen ze ervoor zorgen dat het dorp weer een bakker krijgt.

Kunst en bier

Minder origineel zijn de plannen van Raymond en Bianca, die een kunstroute willen opzetten in het dorp en kooklessen willen geven. Dat hebben we eerder gezien, bij Wijnand en Thyssa, die het Spaanse dorp Polopos wonnen. Tot slot willen Bastiaan en Melissa een bierbrouwerij beginnen. Dat blijkt ingewikkelder dan ze denken. Hoewel ze als begin dertigers goed liggen in het dorp, dat op zoek is naar verjonging, lijken ze zich behoorlijk op de zaken verkeken te hebben. Ze nemen meteen 800 liter bier mee, maar mogen dat zonder vergunning niet verkopen. Wie zijn de vier stellen eigenlijk? Hieronder stellen we ze kort voor.

Jaap en Jochem: creatieve aanpakkers

Jaap en Jochem, beiden 37, komen samen met hun twee hondjes naar Zarra. Meteen al bij de eerste opdracht, waarbij ze een etalage maken met barbiepoppen, blijkt dat ze zeer creatief zijn. Ook steken ze graag hun handen uit de mouwen. Terwijl de anderen nog moeten beginnen hebben zij al een muur gesloopt en een nieuw raam besteld en naar boven getakeld.

Jaap en Jochem Het Spaanse Dorp: Zarra

Matthew en Sabrina: handig en gezellig

Matthew (41) en Sabrina (42) zijn al jaren een gezellig stel uit Den Bosch. Matthew heeft al 25 jaar ervaring in de bouw en stort zich samen met Sabrina op de badkamer. Ze houden van muziek en dromen van hun eigen camping. Gaat die er echt komen? Volgens de dorpelingen snappen ze nog maar weinig van hun dorp. Want de gitaar die ze gebruiken als symbool voor Zarra heeft volgens hen weinig met het dorp te maken.

Matthew en Sabrina Het Spaanse Dorp: Zarra

Bastiaan en Melissa: zelfstandig in de zon

Bastiaan (33) en Melissa (31) slaan net als Mathew en Sabrina ook de plank flink mis als ze een stier kiezen voor hun logo. De dorpsbewoners snappen niet dat ze niet begrijpen dat dat heel gevoelig kan liggen. Leuk dat je op die manier via het programma ook nog wat opsteekt over de cultuur op het Valenciaanse platteland. Bastiaan heeft zijn hobby omgezet in zijn werk en heeft nu een eigen bedrijf als bierbrouwer. Melissa werkt voor verschillende opdrachtgevers. Omdat ze niet meer voor een baas willen werken en elkaar vaker willen zien, lijkt een bestaan onder de Spaanse zon hen ideaal.

Bastiaan en Melissa Het Spaanse Dorp: Zarra

Raymond en Bianca: weg van de hectiek

Raymond (58) en Bianca (50) zijn een vers getrouwd stel uit Lochem. Raymond heeft in de afgelopen twintig jaar zijn eigen onderneming gehad en Bianca is kunstenares. Behalve een kunstroute willen ze ook kookworkshops organiseren. Om te beginnen gaan ze hopelijk leren om een goede paella te maken, het gerecht dat Valencia kenmerkt. Raymond wil vooral de hectiek van zijn vorige leven achter zich laten, maar al snel blijkt dat het meedoen aan een serie met drie andere stellen ook niet echt goed is voor zijn gemoedsrust.

Raymond en Bianca Het Spaanse Dorp: Zarra

 

Elke maandag op tv

Het Spaanse Dorp: Zarra opende zondag 27 augustus om 21.30 met de kennismaking met de stellen. Vanaf 28 augustus is het programma wekelijks op maandagavond om 20.30 te zien bij RTL. Via Videoland kun je een week vooruit kijken.