De straat opgaan in pyjama en badjas is al maanden een trend in verschillende wereldsteden. Nu heeft deze mode ook Spanje bereikt. Verwonderlijk is dat niet want heel veel Spanjaarden hebben de gewoonte om met badjassen aan in huis te zitten in de koude wintermaanden. Hun huizen zijn vaak slecht geïsoleerd en slecht verwarmd. Volgens sommigen is het dan ook geen trend maar een gewoonte die altijd al heeft bestaan.

Koffie in badjas

Als je haar maar goed zit

Een van onze redacteuren werd in januari nog verwelkomd door het hele gezin van haar nieuwe buren  – vader, moeder en twee jongvolwassen dochters – in badjas. Over de kleren heen dan weliswaar maar toch. Nu er steeds meer filmpjes verschijnen van internationale influencers die in zachtfluwelen nachtkleding en ochtendjassen de straat opgaan om koffie te drinken, de hond uit te laten of een paar boodschappen te doen, lijkt het een trend te worden. Ze doen geen moeite om zich aan te kleden, maar zorgen wel dat hun haar goed zit en make-up in orde is.

Netflix-Baguette-Netflix

Deze nieuwe trend heeft ook al een naam gekregen: NBN, dat is een afkorting van Netflix-Baguette-Netflix. De Spaanse media onderwerpen het fenomeen aan een serieuze analyse.  Hoogleraar etiquette Miguel del Amo zei tegen het Spaanse persbureau EFE dat het een signaal is van luiheid maar dat het ook aangeeft dat mensen uitgeput zijn en lak aan alles krijgen.

  Wil je meer lezen over de Spaanse gewoontes en cultuur, klik dan HIER.

 

Verboden voor pyjama’s en badjassen

De Spaanse krant La Vanguardía wijst erop dat het fenomeen in Spanje al langer bestaat. Een gemeentekantoor van het dorp Dos Hermanas in de provincie Sevilla vond het in 2021 al een slechte ontwikkeling en waarschuwde klanten met de tekst: “No se atenderá a ningún usuario/a que venga vestido con pijama o bata de estar en casa”, vrij vertaald: we helpen geen klanten die in pyjama of badjas komen. En in 2017 weigerde cafetería Los Monaguillos in Málaga mensen in pyjama of badjas te helpen omdat het niet hygiënisch zou zijn en niet respectvol naar andere klanten.

In pyjama naar het stierenvechten

Volgens Del Amo is deze mode ook een bijeffect van de pandemie. Tijdens de lockdowns bleven de Spanjaarden maandenlang in huis met hun mooiste pyjama’s en ochtendjassen aan ‘Wij zijn gewend geraakt om in huis te werken met onze pyjama en sloffen aan’,  aldus de professor. Modeontwerper Juan Duyos liet de krant El Periódico weten dat het wat hem betreft niet om een nieuw fenomeen gaat. ‘Luie en excentrieke mensen hebben dat altijd al gedaan,’ meent hij. Hij herinnert zich dat zijn opa altijd in zijn pyjama naar de stierengevechten ging. ‘Het was zijn eigen plek, en hij voelde zich er thuis.’

 

Lees ook: 12 tips voor op een Spaans terras

Lees ook: 15 Spaanse gewoontes die we zouden moeten overnemen