En un rincón escondido en el extremo sudoeste de la península ibérica se dibuja el triángulo del jerez. Y allí se desvela un secreto milenario.
Todos nos hemos criado con la imagen de la tía entrada en años, sentada en un sillón durante las fiestas, tomando sorbitos de su jerez. La opinión general era que el jerez era para gente mayor y más bien aburrida. y porque se producía en exceso, se vendía jerez de mala calidad a precios tirados. Esto ha perjudicado al sector. Pero para las nuevas generaciones de holandeses el jerez es un perfecto desconocido y los grandes supermercados descubren ahora que es un vino delicioso, con una buena relación calidad-precio.
Ignorancia
También los grandes chefs se están dando cuenta de que el jerez de calidad aporta valor a su cocina. Lo curioso es que en las recetas se suele indicar ‘jerez’ sin más. Mientras que los hay de sabor extremadamente seco, y otros más bien empalagosos. y ese es precisamente el problema: la ignorancia. Pero en España cada vez son más los chefs que se valen de un buen jerez, y en las ferias es el protagonista por excelencia. Pero aquí en Holanda todavía tenemos que descubrir – o mejor dicho, redescubrir – el secreto de Sandeman. Y solo hay una forma de hacerlo: ¡viajar a Jerez y probar!
Un sabor único
Jerez cuenta con un sinfín de bodegas donde podemos hacer esto. Empezamos con el fino, que tiene toda la pinta de un vino blanco, pero otro sabor. ya me lo temía. No puedo reprimir una mueca de asco. No pruebo el fresco sabor de almendra que esperaba probar. Pero la segunda copa, un amontillado, ya sabe mejor. Debo reconocer que no está mal. Y cuanto más oscuro el color, más dulce el sabor y mejor puedo apreciar el aroma y el cuerpo. Cerramos con un VOrS, un Very Old rare Sherry. Dulce y viscoso, con un aroma y sabor a pasas. ¡Sin duda es perfecto para acompañar un helado o un postre! Esto se evidencia al día siguiente en la bodega Sánchez-romate. El fino en el sorbete me sigue sin gustar. Pero cuanto más oscuro y dulce el jerez, más delicioso el helado, y eso vale para todos los que probamos hasta llegar al pedro ximénez VOrS. Un consejo para los chefs holandeses: pedid una caja para hacer helado. ¡Un sabor único!
Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 4e jaargang, april – juni 2014). Het originele artikel Sherry (Jerez) – Het geheim dat je wilt delenwerd in het Nederlands geschreven en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Marjan Terpstra
Vanaf 11 januari in de winkel of bestel hier
PRE-ORDER ESPANJE! MET KORTING
Pre-order de zomereditie van ESPANJE! met korting
Heb je zin in de Spaanse zomer? Dan hebben we goed nieuws. De nieuwe editie van ESPANJE! kun je nu pre-order bestellen met €3,50 korting. Je krijgt ESPANJE! dan rond 5 juli in de bus. Bestellen met korting kan tot maandag 24 juni om 8.00 uur. Via de pre-order krijg je €1 korting op dewinkelprijs en betaal je geen portokosten van €2,50. Je betaalt dus slechts €6,95 in plaats van €10,45. Nog voordeliger is het om een abonnement te nemen. In Nederland ontvang je voor slechts €21,95 een jaarabonnement van vier edities. Dat is nog geen €5,50 per editie. Een totale korting van bijna €10 op de winkelprijs. Bovendien krijg je dan ook een jaar lang de digitale editie ter waarde van €18 en kun je alle edities van ESPANJE! overal online lezen. Je kunt je abonnement hier afsluiten.
In de komende editie van ESPANJE! onder andere
Onze grote minigids Baskenland
Baskenland wordt steeds populairder, vooral Bilbao en San Sebastián zijn geliefde vakantiebestemmingen. Maar de dorpen, steden en het landschap ertussenin zijn vaak nog heel rustig en bijna altijd spectaculair. Baskenland is al ruim 25 jaar de favoriete reisbestemming van hoofdredacteur Marjan Terpstra. Zij heeft nu al haar tips verzameld in deze minigids. Van hotels in het groen met uitzicht op zee, tot de beste stranden, de leukste restaurants, fijne kleine musea en de mooiste routes. De onmisbare gids voor iedereen die deze zomer naar Baskenland gaat.
Met de camper (of tent) dwars door de Pyreneeën
Nog zo’n topbestemming voor de zomer: de Pyreneeën. Chantal Antheunisse is dol op adrenalinesporten en trok met haar camper via Aragón en Navarra van Catalonië naar Baskenland. Onderweg ging ze klimmen, raften, wandelen en fietsen. Ze neemt je mee van oost naar west en geeft bij elke actieve stop een camper- of kampeertip.
Ultieme strandgids Valencia
Jessica Sindelka woont en werkt al een paar jaar in Madrid. Maar als ze even vrij is zit ze op het strand van Valencia. En ze is niet de enige want Valencia wordt ook wel Playa de Madrid genoemd. Feestbeest en lekkerbek als ze is kent ze alle leuke tentjes aan de stadstranden. Maar ze weet ook waar de leukste plekken zijn om te relaxen, sporten en dansen. Dus ga je een paar dagen naar Valencia, of ben je in de buurt? Met de tips van Jessica wordt het nog leuker.
Oviedo, Parijse allure in de bergen
Deze keer nemen we je ook graag mee naar Oviedo, een stad met Parijse allure omringd door ruige natuur waar beren en wolven leven. In de winter kan in dit deel van Asturië zelfs twee meter sneeuw vallen, maar in de zomer is het er groener dan groen en genieten de mensen er van het leven. We verbleven er in Casa Rural Selmo, midden tussen de koeien maar toch met heerlijke stranden en maar liefst drie mooie steden in de buurt: Oviedo, Avilés en Gijón. Eigenlijk zijn dit soort B&B’s geheimtips die we liever voor onszelf houden. Toch delen we ze graag met onze lezers en we mogen zelfs drie nachten weggeven in dit kleine paradijsje.
Roadtrip langs de costa’s: maak 5 x kans op een verblijf
Overal in Spanje heb je B&B’s en andere accommodaties van Vlamingen en Nederlanders maar vooral aan de costa’s. Ideaal voor als je goede tips wilt, niet alleen voor je vakantie maar misschien ook omdat je zelf in Spanje wilt gaan wonen. De eigenaren van 5 accommodaties die liggen aan de costa’s van de regio’s Valencia en Andalusië vertellen over hun droomplek, geven tips en verloten ieder drie nachten onder de abonnees van ESPANJE!.
Tips voor 24 uur in Tossa de Mar aan de Costa Brava
Tossa de Mar is zo’n plek waar we steeds willen terugkeren. Net als de kunstenaars die er in de jaren dertig van de vorige eeuw neerstreken raakten we er betoverd door het licht, de opkomende zon boven de golven, de maan boven de nachtelijke zee. Maar we werden ook blij van de tossenses, die werken in de boetiekjes, restaurants en hotels. Het zijn vaak familiebedrijven in eeuwenoude huizen waar ze zelf opgroeiden. Ze hebben gezien hoe het massatoerisme hun dorp overspoelde. Gelukkig zijn er nog momenten dat het er rustig is en daar kunnen zij maar ook wij van genieten. In deze editie geven we tips voor 24 uur in Tossa. Van stranden, lekker eten, shoppen en varen tot wandelen en slapen.
De mysterieuze meren van Ruidera
ESPANJE-eindredacteur Tanja Timmerman beleefde samen met hond Fieke in haar camper avonturen aan de meren van Ruidera, volgens Don Quichot en Sancho Panza een plek vol magie. Het merengebied ligt als een groene en blauwe oase in La Mancha. In de zomer vieren de Madrilenen er vakantie, maar in het voor- en najaar is het er rustig en kun je er eindeloos wandelen.
Op bezoek bij de makers van sherryazijn en sherryvaten
Aafke Jochems reist voor ESPANJE! door heel Spanje op zoek naar bijzondere producten. Of het nu kikkererwten zijn of saffraan of amandelen… Aafke stapt op de boeren af en portretteert ze met haar camera en haar pen. Deze keer was ze in Jerez de la Frontera. Niet om sherry te drinken, maar om te zien hoe sherryazijn wordt gemaakt en hoe de wijnvaten met de hand worden gemaakt. Het levert een prachtige reportage op.
Ontdek de Camino Sanabrés langs thermen en wijngaarden
Huib Afman heeft zich voorgenomen om alle caminos die er zijn te lopen en hij is al aardig op weg. Dit keer liep hij de Camino Sanabrés door Castilië-León en Galicië. In Ourense kwam hij helemaal tot rust in de warme thermen die daar overal te vinden zijn. Ideaal voor ieder jaargetijde want het water is altijd lekker warm.