Frigiliana
Patricia De Donder en Geert Grommen droomden altijd al van een bestaan in het zonnige zuiden. In 2004 emigreerden ze, en inmiddels wonen ze aan de Costa del Sol in het pittoreske Frigiliana even ten oosten van Málaga. De prachtige Axarquía werd hun achtertuin. Nu helpen ze anderen om hun droom te verwezenlijken met Andalucia Vastgoed. ‘Wij vinden het fijn om anderen met onze jarenlange ervaring in Spanje een vliegende start te kunnen geven.’

Het leukst vinden Patricia en Geert het om oude cortijos of villa’s op te knappen, maar ze bieden ook nieuwbouw aan. ‘Als we door een bestaand pand lopen, kunnen we met onze achtergrond als architect en renovatiespecialist meteen tegen klanten zeggen wat de mogelijkheden zijn, inclusief kostenraming. Wij werken steeds met Spaanse aannemers. Die leveren snel en goed werk af voor de helft of een derde van de prijs die we in Nederland gewend zijn. We zijn er ooit in geslaagd een appartement volledig te strippen, inclusief vloeren en ramen, en na acht weken een instapklaar modern appartement af te leveren. Het wordt door de strengere bouweisen wel steeds moeilijker te verbouwen in decampo, buiten de stads- en dorpsgrenzen. Maar dat zorgt er ook voor dat deze streek het authentieke karakter behoudt waar wij zo van houden. We zijn ons om die reden de laatste tien jaar steeds meer gaan toeleggen op de verkoop van bestaand vastgoed. Door onze jarenlange ervaring hebben wij een prima band met veel collega-makelaars en kunnen wij behalve in de Axarquía-streek ook speciale objecten – zoals B&B’s of hotels – zoeken in de rest van Andalusië.’ Alles begint volgens Patricia en Geert bij goed luisteren. Niet voor niets zijn ze begin dit jaar onderscheiden met de Mondi Award, waarbij ze maar liefst een 9,4 scoorden op klanttevredenheid.

Geert en Patricia kozen na een verblijf van bijna een jaar in Granada-stad voor de nog vrij authentieke kuststreek Axarquía tussen Málaga en Nerja. ‘Het arbeidsklimaat daar was beter en ook het aangename microklimaat (minder hete zomers en zachtere winters) was een belangrijke drijfveer. Maar ook de ligging is perfect, met aan de ene kant de studentenstad Granada – aan de voet van de Sierra Nevada – en aan de andere kant Málaga, een prachtige cultuurstad waar je ook gastronomisch verwend wordt. Want dat is naast huizen verkopen en verbouwen onze tweede passie! Genieten van al het lekkers dat Andalusië te bieden heeft. Dit mondde een goed jaar geleden uit in een heuse foodblog:Secretos del Sur. Hier vind je gezonde mediterrane gerechten die Patricia klaarstoomde tussen haar vastgoedbedrijvigheden door. Ondertussen genieten we hier dag in, dag uit van de Spaanse zon en het Spaanse leven.

Voor meer informatie over de onderneming van Patricia en Geert, zie andaluciavastgoed.com 

banner abonnement espanje