Ieder lichaam is een strandlichaam. Met die boodschap heeft het Spaanse ministerie van Gelijkheid een campagne gelanceerd tegen violencia estética. “De zomer is voor iedereen”, zei minister Ione Belarra bij de lancering van de campagne. Maar de campagne valt niet bij iedereen in goede aarde. Op de campagneposter zijn foto’s te zien van vrouwen in alle soorten en maten. Vooral wat steviger vrouwen, maar ook een wat oudere vrouw met een geamputeerde borst. Boven de strandfoto staat El verano también es nuestro, de zomer is ook van ons.

 

Strandcampagne

 

Het Instituto de las Mujeres dat verantwoordelijk is voor de campagne wil een strand ‘zonder stereotypen’ waar iedereen kan genieten van de zon en de zee zoals él, ella of elle zelf wil. De campagne heeft niet alleen tot duizenden reacties geleid op sociale media, maar is ook opgepikt door de internationale pers als de BBC, The Guardian en de NOS. Volgens het Spaanse Vrouweninstituut is de campagne hard nodig, omdat in de zomer vaker beledigende opmerkingen worden gemaakt over vrouwenlichamen.

Ook veel kritiek op de campagne

Niet iedereen reageert enthousiast op de campagne. De politiek leider van Verenigd Links, Cayo Lara, zegt dat de campagne gaat om een “probleem dat niet bestaat”. Anderen zeggen dat ze geen toestemming van de minister nodig hebben om naar het strand te gaan. Ook vragen mensen zich online af waarom de campagne zich alleen op vrouwenlichamen richt. Hieronder zie je de verhitte twitterberichten op het account van Toni Morillas, de directeur van het Vrouweninstituut.