Iedereen trekt in de zomer naar de Spaanse kusten om verkoeling te zoeken. Helemaal niet nodig! Overal zijn bronnen, rivieren, watervallen en meertjes. En wist je dat de regio Extremadura (zonder kust) de meeste blauwe binnenlandse vlaggen van Spanje heeft? Bovendien heeft bijna iedere gemeente wel een lekker zwembad. Met deze tips uit ESPANJE! vind je overal in Spanje verkoeling.

Jongeren die in een zwembad springen

Overal en lekker goedkoop: Gemeentezwembaden

We zeiden het hierboven al: ieder dorp en iedere stad heeft wel een zwembad. En dat is in de zomer dé plek waar de Spanjaarden elkaar ontmoeten. In Spanje zijn maar liefst 1,2 miljoen zwembaden, dat is een zwembad voor elke 39 inwoners. En circa 100.000 daarvan zijn openbare zwembaden. Vaak zitten daar ook nog restaurants bij waar je lekker kunt eten. Ideaal dus om een warme zomerdag door te komen. De meeste openbare zwembaden openen rond half mei en zijn open tot half september.

Blauwe vlaggen en cultuur in Extremadura

Extremadura heeft altijd bekend gestaan als een hete droge streek. Maar dat gaat nu veranderen. In 2022 werden maar liefst acht banderas azules toegekend aan Extremadura, zes meer dan in 2021. Je vindt de stranden in de gemeentes Alange, Campanario, Casas de Don Pedro, Castuera, Herrera del Duque en Talarrubias. Hier dus geen massatoerisme, zon zee en strand, maar cultuur, gastronomie, zon, cultuur en strand.

Gratis naar geheime spabronnen

Je vindt ze in heel Spanje en ze zijn wat ons betreft het allerleukst en ook nog eens superecologisch en geneeskrachtig. Natuurlijke spazwembaden! Bovendien zijn ze helemaal gratis! En ze zijn echt werkelijk overal, maar de lokale VVV’s vertellen niet altijd even graag waar ze zitten, omdat de Spanjaarden toch ook graag nog iets voor zichzelf willen houden. Maar als je ergens in the middle of nowhere mensen uit de auto ziet komen met badkleding aan en badhanddoeken bij zich, stap uit en ga er achteraan. Je vindt geheid een paradijsje in het bos. Hier vind je een aantal tips van de redactie van ESPANJE!

Rivierwandelingen

Senderismo fluvial wordt het wel genoemd, riverwalks. Ze zijn vooral populair in het ‘s zomers snikhete Andalusië wanneer de waterstanden van riviertjes laag is en je door de rivieren heen kunt wandelen. Trek schoenen met profiel en snel drogende kleren aan want je kunt een nat pak oplopen en je loopt over glibberige stenen. Vooral in de provincie Málaga vind je veel routes, zoals Guadalmina (Benahavís) de Río Chíllar (Nerja), Río Higuerón (Frigiliana), Río Caballos (Tolox) en Arroyo Jaboneros (Málaga). Fantastisch om te doen met oudere kinderen (met zwemdiploma!).

Lagunas de Ruidera

Cervantes schreef in zijn beroemde boek Don Quichot al over de Meren van Ruidera. In een gebied waar je het niet zou verwachten (tussen Madrid en Murcia) liggen deze langgerekte lagunas in het groen. Je kunt er bootjes huren, zwemmen en eindeloos wandelen. Er zijn zeven stranden en diverse restaurantjes met een eigen strandje.

Deze tips komen uit editie 3 2022 van ESPANJE!. Bestel deze editie hier om het hele artikel te lezen. 

Meer tips voor op reis vind je ook in onze speciale online regio-edities