Relaxen, een perzikhuidje, modderpakkingen, verlichting van pijntjes en kwaaltjes… Klinkt als een uitje naar een wellnesscenter? Nou, bijna! Op verschillende plekken in Spanje kun je in de openlucht gewoon naar natuurlijke spa’s!

Je vindt in heel Spanje thermale baden met warm en geneeskrachtig water. En meestal zijn ze helemaal gratis! En ze zijn werkelijk overal, maar niet altijd goed aangegeven of te vinden. De Spanjaarden houden hun bronnen namelijk graag geheim. Hieronder een paar aanraders van onze redactie. Kijk voor meer heilzame tips en gratis zwemmogelijkheden in de zomereditie 2022 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

Murcia: heilzame modderbaden

Geef jezelf een boost in San Pedro del Pinatar (aan de Mar Menor bij Murcia) met een paar heerlijke baños de lodo, juist: modderbaden vol heilzame mineralen. De lokale legende luidt als volgt: bedek je met modder, wandel 3 kilometer naar de Molino de la Calcetera en was de modder er weer af op de beginplek. Doe je dit 9 keer tijdens je vakantie en je hebt volgens sommigen het geheim van de perfecte gezondheid ontrafeld.

Modderbad Murcia

Modderbad bij San Pedro Del Pinatar

Andalusië: spa’s aan het strand

In zuidwestelijk Andalusië, bij Tarifa, kun je genieten van een modderbadje aan de Playa de Valdevaqueros en daar vlakbij aan de Playa de Bolonia bij Punto Camarinal. De modder hier is  ijk aan o.a. magnesium, koper, zink en silicium. Deze baden zijn een beetje moeilijker te bereiken dan deze van Mar Menor en je kunt alleen een modderbad nemen bij laagtij. Ook fantastisch zijn de Termas de Alhama de Granada: heerlijk badderen in natuurlijke warmwaterbronnen bij prachtig monumentaal plaatsje op de rand van een kloof. Babyhuidje gegarandeerd.Booking.com

 

Catalonië: fietsen en spa

Langs de Vía Verde de la Terra Alta in Tarragona vind je midden in de bergen de Fontcalda, met aangenaam water van 24 graden. Deze bron ligt aan de fietsroute Vía Verde del Val de Zafán om precies te zijn aan het traject tussen Horta de Sant Joan en Xerta. Aanrader! Je leest over deze mooie fietsroute in editie 4 2020 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen. Eveneens in Tarragona kun je ook naar Playa de Comarruga, een natuurlijke bron met allerlei heilzame effecten, zoals verlichting van gewrichtspijn en diverse huidproblemen.

Spabad in Galicië

Spabad in Galicië

Galicië: wandelen en wellness

In het Galicische Ourense heb je de Ruta Termal del Miño. Op een wandelwellnesstraject van 5 kilometer langs de rivier de Miño vind je de meest heilzame en ontspannen thermen, sauna’s, natuurlijke zwembaden en mogelijkheden voor schoonheidsbehandelingen. In de stad zelf kun je ook naar het ’thermale zwembad’.

La Rioja: heerlijk in de winter

In de pozas of termas de Arnedillo in La Rioja is de temperatuur tussen 35 en 52 graden. Niet echt geschikt dus voor een snikhete zomerdag, maar heerlijk in de winter. Ideaal als je inde La Rioja bent voor een wijntripje.

Maar de allerbeste wellness is natuurlijk de siesta, dat weldadige schoonheidsslaapje onder de Spaanse zon, of in de koelere schaduw.

Lees ook: Natuurparken in Spanje: groen met een griffel

Zomeraanbieding