Chinchón, een pittoresk dorp met een beschermd stadsgezicht dat beroemd is in heel Spanje om zijn authentieke onverharde Plaza Mayor en heerlijke keuken. Carla Coenders werd helemaal verliefd op dit dorp en woont er al jaren. Zij kent de omgeving van Madrid als geen ander en geeft vijf tips voor trips

Zien is geloven. Dat geldt zeker voor Chinchón. Als we aan komen lopen op het Plaza Mayor lijkt het echt of de tijd heeft stilgestaan. Het plein is niet bestraat maar er ligt gewoon zand. Heel handig voor de stierengevechten die net plaatsvinden als wij er zijn. Het ronde plein is omringd door huizen met houten balkons. Alles is hier nog zoals het 400 jaar geleden ook moet zijn geweest. Ezels sjokken rond, een oude man prijst zijn knoflook aan… Terecht dat dit beschermd stadsgezicht is.

Populaire balkons

Carla heeft een B&B vlak om de hoek, maar ook een klein hotel met vier gastenkamers aan het plein zelf, met elk zo’n mooi balkonnetje. Carla: ‘Die balkons zijn natuurlijk heel gewild. Er zijn zelfs families die hun huis hebben verkocht maar wel het recht hebben behouden om tijdens evenementen op hun balkon te zitten. De bewoners van het huis moeten hen dan door het huis laten lopen. Het Plaza Mayor is het hart van het dorp. Een rond, typisch Castilliaans plein waar iedereen samenkomt om te ontspannen, bij te praten of feest te vieren. Elk jaar zijn er traditiegetrouw de encierros en corridas, maar er worden ook jazzconcerten en sport-evenementen georganiseerd. En er is een Ruta de la Tapa.

Verliefd

Carla en haar man woonden al jaren in Madrid toen ze elf jaar geleden in Chinchón kwamen. ‘We waren meteen verliefd. In 2003 kochten we een vervallen huis waar ooit een markiezin woonde maar dat al 60 jaar leegstond. We stripten het volledig en bouwden het vervolgens weer op met behoud van originele elementen als vloeren en trappen.’ In het oude huis is nu een familiekamer en een bibliotheek voor de gasten. In de prachtig onderhouden tuin, met een klein zwembad met bronwater, liet ze nog vier moderne kamers maken. Carla geeft haar gasten altijd tips om niet alleen Chinchón en Madrid te bekijken, maar ook de rest van het hart van Spanje te ontdekken. Zo leren we dat we voor lekker eten in Chinchón zelf moeten zijn, naar Toledo moeten als we aan de man willen en dat we vanuit Chinchón met gemak een dagje kunnen gaan skiën. Zij geeft vijf tips voor trips rond Madrid.

1. Gastronomisch Chinchón

Spain Madrid

Ieder weekend bezoeken de Madrilenen Chinchón om te genieten van het dorpsleven en de gastronomie. Er zijn hier 55 bars en restaurants met traditionele Spaanse gerechten, vaak met een moderne twist. Op de balkonnetjes aan het Plaza Mayor kun je met een hapje en een drankje het authentieke Spaanse leven gadeslaan.

2. Trouwlust in Toledo

Toledo, Spain Madrid

Toledo mag je niet overslaan. Breng voor een geslaagde date een offer aan het Mariabeeld in de Calle de los Alfileritos. Een legende uit de 16 eeeuw vertelt van een adellijke dame en haar knappe soldaat die door oorlog werden gescheiden. Zij bad de hele nacht tot de heilige Maria voor een behouden terugkeer van haar geliefde en prikte in haar vinger om wakker te blijven. Haar bede werd verhoord en sinds die tijd bidden trouwlustige dames in Toledo tot Maria en offeren een druppeltje bloed en een speld.

3. Koninklijk Aranjuez

Aranjuez, Spain Madrid

De schilderachtige stad Aranjuez verdient meer bekendheid. Hier voltooide Carlos III in de 18 eeeuw zijn indrukwekkende zomerresidentie. Het paleis, met prachtige zuilengalerijen, is omringd door weelderige tuinen en brede lanen met enorme platanen. Het ‘Concierto de Aranjuez’ van de beroemde componist Joaquín Rodrigo is geïnspireerd op deze betoverende tuinen. De stad Aranjuez werd indertijd gebouwd voor het personeel van het paleis. Nu is het een levendige provinciestad. Bezoek vooral de karakteristieke overdekte markthal waar men iedere morgen boodschappen doet.

4. Platteland of pretpark

Pretpark Warner Madrid

Een dagtocht over het weidse platteland tussen Chinchón en Madrid brengt je langs bijzonder natuurschoon en door slaperige dorpjes. Je kunt ook de Romeinse opgravingen bij Segobrida bekijken of het klooster van Ucles. Of bezoek bodega Qubel om ecologische wijnen te proeven. Halverwege Chinchón en Madrid zit het Warner pretpark, waar kinderen Scooby-Doo en Batman kunnen ontmoeten.

5. Skiën bij Madrid

Puerto de Navacerrada

Vanuit Chinchón is het maar 45 minuten met de bus naar het centrum van Madrid. Vanuit hier gaan snelle treinen naar de prachtige steden Segovia en Ávila. Verder ben je met de auto in anderhalf uur in Puerto de Navacerrada. Hier kun je voor zes tientjes een dagje skiën inclusief skipak en ander materiaal.

banner abonnement espanje

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 4e jaargang, oktober – december 2014 ) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Marjan Terpstra 

Over de auteur:

Marjan Terpstra studeerde Spaanse Taal- en Letterkunde in Groningen en lanceerde op de dag van haar afstuderen Revista Latina, een magazine over Spanje en Latijns-Amerika. Later werkte ze als boekvertaler en als eindredacteur van Viva España en De Reisgids van de Consumentenbond. In 2011 begon ze España & más, later omgedoopt tot ESPANJE!

Meer lezen?

Madrid

Bij Madrid denkt iedereen natuurlijk direct aan de hoofdstad van Spanje, maar Madrid is ook de regio waar deze stad ligt. En die regio biedt meer dan een metropool.  Madrid is het politieke en culturele hart van Spanje, letterlijk.

De leukste stedentrips naar Spanje voor 2018

Met het voorjaar in zicht maken wij vast plannen voor een fijne stedentrip naar Spanje. Een keuze maken valt niet mee, want Spanje kent zó veel mooie steden! Ga je voor de combinatie stad-strand, de uitmuntende gastronomie, die nog niet massaal ontdekte stad in het binnenland of toch voor – altijd goed – een van de bekende metropolen? Wellicht helpt dit lijstje met onze favorieten voor 2018 je een beetje op weg.