Heb je plannen om de Camino de Santiago te lopen? Dan is het boek Pelgrimsportretten van schrijver-journalist Huib Afman de ideale voorbereiding. In dit boek vertellen pelgrims uit alle werelddelen waarom ze de tocht lopen en wat hen dat heeft gebracht. Soms zijn dat trieste verhalen over ziekte, dood en scheiding, maar veel pelgrims lopen de tocht ook om gewoon even een break te nemen en na te denken over hun leven of een carrièreswitch.

Huib Afman vroeg ze tweeënhalf jaar later nog eens hoe ze op hun tocht terugkijken. En of het nou gaat om een gepensioneerde advocaat uit Denemarken, een succesvolle marketeer uit Frankrijk, een tantrafan uit Ecuador of een administratief medewerker uit Torrevieja, allemaal zeggen ze dat de tocht louterend was en hun inzichten heeft gegeven over hun heden en verleden. De pelgrims roemen de onderlinge saamhorigheid en de gastvrijheid van de Spanjaarden die aan de route wonen. Hier gunnen mensen elkaar nog iets zonder er iets voor terug te verlangen. Een van de verhalen die ons raakte is dat van Jorge Esteve (33) hieronder.

pelgrimsportretten

Het verhaal van pelgrim Jorge tijdens de Camino

“Ik geloof dat er evenveel paden zijn als mensen. Mijn Camino is een symbolische. Het is mijn eerbetoonaan mijn vader, die vijftien jaar geleden is overleden. Nadat er kanker bij hem was geconstateerd, besloot hij om de Camino naar Santiago in gedeelten te lopen, verdeeld over drie jaar. Hij heeft mij toen gevraagd om hem te vergezellen. Als tiener was ik echter uitsluitend geïnteresseerd in voetbal en meisjes, dus ik weigerde om met hem mee te gaan. Negen maanden nadat hij in Santiago was aangekomen, is mijn vader overleden. Sindsdien voel ik me schuldig dat ik niet met hem mee ben gegaan en heb ik beloofd om hem in stijl te eren. Nu loop ik met zijn stok en zijn rugzak. Ik slaap op dezelfde plekken waar hij sliep, door de locaties af te lezen aan de stempels in zijn credential. Ik heb het maximaal aantal dagen vrij genomen van mijn werk om het stuk vanuit Léon naar Santiago te lopen. Voor mij is Santiago belangrijk vanwege mijn geloof. Een heilige plaats kan me helpen om mijn schuldgevoelens ten opzichte van mijn vader los te laten. Er zijn nog twee redenen waarom ik loop. Ik ervaar veel stress op mijn werk door een reorganisatie en ik heb onlangs de relatie met mijn vriendin beëindigd. Een time-out was op z’n plaats. Onderweg denk ik veel aan mijn moeder. Ik kom regelmatig bij haar thuis, maar ik ben me er nu meer van bewust dat ik die momenten moet omarmen als waardevol. Het leven is kort. Verder realiseerde ik me dat geld, auto’s en merkkleding minder belangrijk zijn dan ik dacht. Misschien omdat ‘delen van dingen’ onderdeel is van deze reis. Heb je geen geld om een herberg te betalen, dan kan een wildvreemde pelgrim je twintig euro geven. Stel je dat eens voor in het echte leven! Tegelijkertijd ervaar je hier dezelfde ups en downs als in het dagelijks leven, zij het in gecomprimeerde versie. Eén keer heb ik de aanwezigheid van mijn vader gevoeld. Toen ik in een kerk in Rabanal del Camino ging zitten, voelde ik dat hij naast me zat en zijn arm om mijn schouder legde. Dat moment duurde een paar seconden, maar ik heb in die vijftien jaar nooit zoiets gevoeld. Het was alsof hij wilde zeggen: ‘Ik ben bij je en ben trots op je’. Dat was voor mij puur bevrijding.”

Jorge kijkt twee jaar later terug op zijn Camino

‘Telkens als ik over de Camino praat, krijg ik kippenvel. Ik word emotioneel als ik terugdenk aan zoveel mensen, zoveel fijne ervaringen, zoveel unieke momenten en plaatsen. Ik draag dat elke dag met me mee. Zonder twijfel ben ik een ander mens geworden door deze reis. Ik heb een spirituele verbinding met mijn vader gevoeld en ben een emotionele relatie met de rest van mijn familie aangegaan. Nu ben ik vooral oprechter, heb ik meer aandacht voor hen en ben ik meer mezelf.  In oktober ga ik opnieuw een stuk van de Camino Francés lopen. Daar ben ik nu al trots op.’

Huib afman

Huib Afman tijdens een van zijn camino’s

Bestel het boek Pelgrimsportretten met korting

De schrijver van het boek, Huib Afman, probeert alle caminos te lopen die er in Spanje zijn. In ESPANJE! schrijft hij daar een serie verhalen over. In 2021 maakte hij tijdens het lopen van de Camino Francés de interviews voor zijn boek. In totaal sprak en fotografeerde hij meer dan 50 pelgrims. Van die portretten zijn nu 38 gebundeld. Na alle noordelijke routes door de Pyreneeën, León, Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië is hij nu begonnen aan alternatieve routes. In 2024 publiceert ESPANJE! zijn reisverhalen over de route van Andalusië naar Galicië. De ideale camino voor het voor- en najaar die door Andalusië en Extremadura loopt. Benieuwd naar alle verhalen van Huib over de Camino de Santiago? Neem dan een abonnement op ESPANJE! inclusief het boek Pelgrimsportretten voor slechts €39,75 i.p.v. €49,75. Je ontvangt het komende jaar dan vier edities van ESPANJE! en kunt de eerder gepubliceerde verhalen van Huib Afman over de Camino in ESPANJE! digitaal lezen. Bovendien krijg je ook het boek Pelgrimsportretten thuisgestuurd. Heb je al een abonnement? Dan kun je het boek vanaf maandag 8 januari bestellen zonder portokosten. Voor €17,95 krijg je het thuisgestuurd.  Meer informatie over de Camino vind je hier.

bestellen

Alle camino’s die Huib wil lopen

Alleen een abonnement op ESPANJE! inclusief de digitale editie met alle verhalen van Huib Afman? Dat kan ook!

bestellen