Vanuit ons keukenraam hebben we zicht op het bergmassief in Els Ports, één van de vier natuurparken die de Catalaanse provincie Tarragona rijk is. Kijk je beter, dan ontdek je bovenop de hoogste top drie puntjes. ‘Dat daar,’ wijst mijn buurvrouw Fernanda, ‘is Cim del Mont Caro. Met 1447 meter het absolute hoogtepunt. Op heldere dagen kijk je vanaf uitzichtplatform Mirador de Caro links naar de Balearen en rechts over de Pyreneeën. Daarheen gaat onze volgende excursie.’

In de stem van mijn Catalaanse buurvrouw hoor ik een zweem van trots. Sinds onze emigratie is Fernanda mijn vaste wandelmaatje. Win-winsituatie, ik wil niets liever dan mijn nieuwe leefomgeving verkennen en anders dan buurvrouw, houdt buurman niet van hiken.

Haarspeldbochten

Vanaf Roquetes is het via Cami del Caro nog 19 kilometer naar de top. Een spectaculaire route vol haarspeldbochten. We rijden langs Font del Cargol, een puntige rots met daarop een steenbok van steen, het beeldmerk van het natuurpark. Op een steile berghelling ontdekken we tussen pijnbomen en bloeiende vetplanten een kudde wilde berggeiten, die we met liefde voorrang verlenen. Boven ons cirkelen adelaars op zoek naar een maaltje, terwijl naast me angstaanjagend diepe afgronden voorbij trekken. Na een half uur slingeren, bereiken we enigszins misselijk en ik met het zweet op mijn rug de magische plek waar we vandaag de zon achter de bergen zullen zien zakken.

Horizonvervuiling

De ‘puntjes’ op Cim del Mont Caro blijken bij aankomst immense telecommunicatie-antennes, strategisch opgesteld rondom de beeltenis van Mare de Deu de la Cinta. Een altaar dat – gezien de stapel volgeschreven notitieblokken, verstopt achter een luikje onder Maria’s voeten – door veel Catalanen wordt bezocht. Pure horizonvervuiling, die zendmasten behangen met schotels. Veel tijd voor ergernis heb ik niet. Voor mijn ogen voltrekt zich namelijk de mooiste zonsondergang ever. Boeien, die masten. Met mijn rug naar de techniek, de wind in mijn haar en mijn blik op oneindig oranje, vergeet en vergeef ik alles.

Petra Mathey Schouten is verliefd op Catalonië en met name de provincie Tarragona, waar ze sinds juli 2016 woont. Als journalist en travelblogger wil ze niet liever dan de liefde voor haar nieuwe thuisbasis delen. Op BonDiaTarragona.nl – Over LEVEN in Spanje, vind je insider reistips – uit en soms buiten de regio – blogt ze over avonturen, cultuurverschillen en emigratie-struggles en geeft ze in een maandelijks fotodagboek een kijkje in het Catalaanse leven van haar gezin.

Lees alle berichten over:

blog
Catalonië
locals
Mont Caro
petra
tarragona
wandelen