ingang-pradomuseum-standbeeld

Het Prado Museum in Madrid behoort met jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers tot een van de meest bezochte kunstmusea van de wereld. Je bent makkelijk drie uur kwijt dwalend door de meest uitgebreide kunstcollectie van Madrid. Als een bezoek aan het Museo del Prado in Madrid op jouw to-do list staat, hebben wij in dit artikel alvast alle informatie over dit museum voor je op een rijtje gezet.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van het Prado-museum in Madrid is de schilderkunstcollectie met ruim 8600 schilderijen van onder anderen Diego Velazquéz, Luis de Morales, Fransisco Goya en onze eigen Rembrandt. Naast de vele schilderijen zijn er ruim 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles en een beeldencollectie met honderden werken te bezichtigen. Uitgekeken raak je hier nooit.

Stukje geschiedenis

De deuren van het Prado Museum gingen voor het eerst open op 19 november 1819. Het museum werd ondergebracht in een gebouw dat was ontworpen in 1785 door de Madrileense architect Juan de Villanueva – een grote naam als het gaat om neoklassieke Spaanse architectuur – als studiecentrum voor natuurwetenschappen, in opdracht van koning Carlos III. Het museum heette toentertijd nog het Koninklijke Museum voor Schilderkunst en Sculpturen. De eerste expositie bestond uit zo’n 310 stukken. Ter vergelijking: tegenwoordig zijn er ruim 19.000 kunstwerken te bewonderen.

Architectuur

Het Museo del Prado in Madrid vormt tegenwoordig een soort campus bestaande uit de volgende gebouwen; het Villanueva-gebouw, het voormalige klooster van de Hiëronymieten, het Casón del Buen Retiro, het administratieve gebouw van Ruiz de Alarcón , en de Koningszaal van het Buen Retiro-paleis. Tijdens de oprichting van het Prado-museum werd de Prado de los Jerónimos-zaal gekozen als hoofdkantoor. De ruimte werd herhaaldelijk uitgebreid en gerenoveerd om plek te kunnen blijven bieden aan de alsmaar groeiende collectie. In de jaren negentig van de vorige eeuw zat er niets anders op dan uitbreiden.

Uitbreiding

In 2007 werd dan ook de belangrijkste uitbreiding in de geschiedenis van het Prado-museum voltooid, uitgevoerd door de architect Rafael Moneo. Zijn plan was een nieuw gebouw aan het al gerestaureerde klooster vast te bouwen. Tegelijkertijd werd het Casón del Buen Retiro gekozen als nieuw hoofdkantoor en studiecentrum. De totale uitbreiding omvatte zo’n 16.000 m2, waardoor de totale oppervlakte van het Prado-museum tegenwoordig ruim 45.300 m2 beslaat.

Exposities

Het museum bevat een van de meest uitgebreide en waardevolle Spaanse kunstcollecties ter wereld, met werken die dateren uit de 15de tot de 19de eeuw. De collectie wordt ook wel echte ‘koningskunst’ genoemd’: het zijn kunstwerken die door de eeuwen heen werden verzameld door de Spaanse koningen. Helaas is heeft het museum niet genoeg ruimte om alle 19.000 kunstwerken te tonen. Een deel van de werken is opgeslagen en daarnaast leent het Prado vaak werken uit voor tijdelijke exposities.

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van specifieke kunstenaars. Alle tijdelijke tentoonstellingen staan vermeld op de website van het Prado-museum.

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660) was een Spaanse hofschilder werkzaam voor de Spaanse Koning Filips IV. Daarnaast schilderde hij religieuze werken en genrestukken en was hij een bekende beeldhouwer en keramist. Zijn eerste schilderwerk in zijn geboorteplaats Sevilla viel onder de stijl realisme, later in zijn leven baseerde hij zich meer op observatie. Zijn bekendste werken zijn: Las Meninas, De overgave van Breda en Venus voor de spiegel.

standbeeld-velazquez-pradomuseum

Francisco José De Goya y Lucientes (1746-1828) is een van oorsprong Spaanse schilder en graveur uit Zaragoza. Tijdens zijn carriére was Goya portretschilder van de Koninklijke Familie, vandaar zijn plek in het Prado-museum. Hij schilderde onder andere Karel VI van Spanje en Ferdinand VII van Spanje. Goya’s stijl behoort tot de Romantiek en hij werd sterk beïnvloed door de Verlichting, een een intellectuele stroming in Europa in de 18e eeuw. Onder zijn bekendste werken zijn onder meer: Begraaf ze en wees stil, De naakte Maja, De geklede Maja en De derde mei van 1808 in Madrid.

standbeeld-van-goya

Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), algemeen bekend als El Greco, is een van oorsprong Griekse kunstschilder. Hij emigreerde in 1577 naar Spanje waar hij gedurende zijn leven veel werkte en dat is ook de reden dat veel van zijn meesterwerken in het Prado hangen. Zijn schilderstijl behoort volgens kunstkenners tot het maniërisme, een kunststroming van de hoogrenaissance. Enkele van zijn meest beroemde kunstwerken zijn; De boetvaardige Magdalena, Het visioen van Johannes, Zicht op Toledo, Dame in bontjas, Begrafenis van de Graaf van Orgaz en De Tempelreiniging.

tentoonstelling-el-greco

Bicentenario

Het Prado-museum in Madrid bestaat in 2019 tweehonderd jaar! Ter gelegenheid van dat jubileum worden er het hele jaar feestelijke activiteiten georganiseerd, waaronder een expositie met een Nederlands tintje. De tentoonstelling is nog tot en met 10 maart 2020 te bezoeken en omvat 168 werken, waarvan er 134 tot de collectie van het Prado zelf behoren. Bezoekers krijgen een goed beeld van hoe het museum in de loop der tijd een eigen persoonlijkheid ontwikkelde.

Praktische informatie: tickets en openingstijden Prado-museum

Tickets

Een algemeen ticket kost €15,00 en is gemakkelijk via Ticketbar te bestellen, gewoon in het Nederlands. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.

Je kunt er ook voor kiezen om de Madrid City Pass te bestellen. Bij deze kortingskaart zitten tickets inbegrepen voor het Pradomuseum, het Koninklijk Paleis van Madrid en de hop-on hop-off bus. Kosten: €55,50.

Een andere optie is de Madrid Art Walk Pass, waarmee je de belangrijkste kunstmusea van kunststad Madrid kunt bezoeken voor €34 per persoon! Naast het Pradomuseum kun je het Museum Reina Sofia en het Museum Thyssen – Bornemisza bezoeken.

Tot slot zit de toegang tot het Prado Museum ook inbegrepen in de Madrid iVenture Card, die recht geeft op nog veel meer bezienswaardigheden en highlights.

Openingstijden

Het Prado-museum is van maandag t/m zaterdag open van 10.00 tot 20.00 uur. Op zondag- en feestdagen opent het museum zijn deuren van 10.00 tot 19.00 uur. Het museum is alle dagen van het jaar geopend, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december. Op 6 januari, 24 en 31 december is het museum van 10.00 tot 14.00 geopend.

beelden-klooster-prado-museum

Het Prado-museum gratis bezoeken

Dat kan als jij je reis goed plant! Van maandag tot zaterdag kan je namelijk gratis naar binnen van 18.00 tot 20.00 uur. Op zon- en feestdagen is dit vanaf 17.00 tot 19.00 uur. Let wel op! Sta minimaal een half uur van te voren in de rij om de gratis twee uur volledig te benutten. Vooral in het hoogseizoen zullen de rijen voor gratis toegang lang zijn.

Hoe kom je bij het Prado-museum?

Het Prado-museum is centraal gelegen in de binnenstad. Loop vanaf het Plaza del Sol via Plaza Cibeles richting het museum. Je kunt ook de metro pakken. Stap uit bij halte Banco de España (Rode lijn L2) en dan zie je Plaza Cibeles. Een andere optie is de blauwe lijn, L1, metro halte Atocha.

Stedentrip naar Madrid?

Combineer het Prado-museum met andere activiteiten. In dit artikel vind je de 10 leukste activiteiten in Madrid. Nog opzoek naar een slaapplaats? Geen zorgen! Wij hebben de 10 beste hotels in Madrid op een rijtje gezet. Luxe, eenvoudig, duur en goedkoop. Voor ieder wat wils.

In ons papieren magazine nummer 4-2018 publiceerden wij een reportage van Twan van Lieshout over de Meesters in Madrid, waarin hij onder meer het Pradomuseum bezoekt. Je kunt het nummer hier bestellen.

1. Volg de speciale highlight-route. Het Prado-museum is een van de grootste musea ter wereld. Om er zeker van te zijn dat je alle belangrijke meesterwerken ziet, volg je de aangegeven route. Vraag aan de receptie een route met alle must-sees naar keuze:

  • De route van 1 uur, waarbij je langs 15 verschillende werken komt
  • De route van 2 uur waarbij je 30 verschillende werken ziet
  • De een route van 3 uur met 50 verschillende werken.

In alle drie de gevallen kom je langs de meest bekende meesterwerken van onder anderen Velázquez en Goya.

3. Bij binnenkomst is er een audiogids verkrijgbaar. Ideaal voor de bezoekers die alle details over de kunstwerken willen horen.

4. Belangrijk! Foto’s nemen in de museumzalen is niet toegestaan. Camera’s, jassen en tassen kunnen bij binnenkomst afgegeven worden in de garderobe.

5. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en stelt gratis rolstoelen en loopstokken ter beschikking.

Adres en contact

Museo del Prado
c/Ruiz de Alarcón 23
28014 Madrid
913 30 28 00