Veel Spaanse gerechten hebben een lange geschiedenis. Sangria is van oorsprong een Spaans/Portguese licht-alcoholische drank. Gemaakt van rode wijn, op smaak gebracht door fruit en aangevuld met sap of suiker. Vaak wordt er extra alcohol toegevoegd, bijvoorbeeld likeur. Traditioneel wordt sangria geserveerd in een kan, met ijs en een houten lepel om het goed gemixt te houden.

Iedereen die ooit op vakantie is geweest in Spanje kent het. Wil je het thuis maken? Dat kan! Bekijk hier het recept voor ‘zomer’sangria. In de winter is het leuk om de heerlijke winterse variant te maken. Deze variant is vaak ook gekoeld, maar zo hier en daar duikt er een versie op met warme wijn, of Glühwein. Lees verder voor het recept voor wintersangria.

Ingrediënten wintersangria

1 fles rode wijn, bijvoorbeeld een mooie rioja
30 ml bruine rum
2 el bruine suiker
1 citroen
2 sinaasappels
2 steranijs
3 kaneelstokjes
3 kruidnagels
1 vanillestokje
Spa rood
Ijsblokjes

Bereiding

Doe de rode wijn in een kan en voeg de rum eraan toe. Doe de bruine suiker erbij. Pers de citroen uit en doe het sap erbij. Schraap de vanillezaadjes (‘merg’) uit het vanillestokje en voeg zowel de zaadjes als het stokje toe. Doe de kaneelstokjes, de steranijs en de kruidnagels erbij. Was de sinaasappels, snijd ze in dunne plakken en voeg die toe. Zet het geheel 24 uur afgedekt in de koelkast. Doe er voor het serveren ijsklontjes en wat spa rood bij afhankelijk van hoe sterk je de sangría wilt hebben.

Het bekendste drankje uit Spanje is vooral bekend als verkoeling op warme zomerdagen. Maar er is ook een winterversie met kruidige specerijen. Deze sangría wordt ook gekoeld gedronken maar zo nu en dan duikt er een versie op met warme wijn, vergelijkbaar met glühwein. De naam ‘sangría’ bevat het woord sangre (bloed) en betekent letterlijk ‘aderlating’. Er wordt wel gezegd dat de naam is afgeleid van de dieprode kleur van het bloed. Boeren in het zuiden van Spanje en Portugal maakten vroeger een koele zomerdrank met wat ze maar voorhanden hadden, wijn en fruit. Maar er is ook een lezing dat sangría van origine helemaal geen Spaans drankje is. Engelse zeelieden zouden rond 1800 het verbod op het drinken van alcohol op de Antillen proberen te omzeilen door rum te mixen met honing en vers fruit. Dit drankje stond indertijd op de Antillen bekend als sangaree.

Toch liever zomersangria? Bekijk hier het recept.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je héél veel recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!