Bij tapas denk je aan lange warme zomeravonden met heerlijke hapjes en een goed glas wijn. Gelukkig staan tapas in Spanje het hele jaar op het menu en smaken ze in de winter net zo lekker! Wil je die Spaanse sfeer in huis halen deze wintermaanden? Als je een beetje handig in de keuken bent, maak je deze wintertapas makkelijk zelf! Wel warm serveren natuurlijk. 

Lees ook: ESPANJES ultieme tapas top 10

1. Croquetas

Spaanse kroketjes doen denken aan wat we in Nederland kennen als bitterballen en worden vaak gevuld met ham of kaas. Een heerlijk opwarmertje na een koude dag! Zin om deze kroketjes thuis te maken? Hier vind je het recept.

2. Patatas Bravas

tapas

De klassieker onder de warme tapas: patatas bravas. Deze aardappeltjes met pittige saus, aïoli en flink wat zout doen het in elk seizoen goed. Thuis patatas bravas maken? Dit is het recept.

3. Pimientos de padron

tapas gerecht:Pimientos de padron

Deze groene, niet zo hete pepertjes staan in Spanje standaard op de tapaskaart. Met een beetje geluk zijn ze in je Nederlandse supermarkt verkrijgbaar. Even grillen, zout erover en klaar is Carlos! Bekijk hier het recept en de bereidingswijze.

4. Calamares

calamares

Voor gefrituurde inktvisringen kun je ons ’s nachts wakker maken. Ze smaken het allerbest als ze net uit de hete frituur komen, licht besprenkeld met citroensap. Zelf calamares maken? Zo doe je dat!

5. Albóndigas

pan met albondigas

Albóndigas zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus: het perfecte comfort food voor een winterse dag. Hoe je deze gehaktballetjes  zelf maakt, staat in dit recept.

6. Champignons

champignons knoflook peterselie

Zo simpel en zó lekker: champignons aanbakken met wat knoflook en peterselie. Succes gegarandeerd en ook geschikt voor de veganistische tapasfan.

7. Tortilla

Spaanse tortilla

De Spaanse tortilla de patata is een aardappelomelet. Je kunt deze klassieker aanvullen met ingrediënten als champignons, courgette, spinazie of chorizo. Hier vind je een recept voor de tortilla.

8. Jamón Iberico

Spaanse ham Jamon iberico

De Spanjaarden zijn met recht heel trots op hun ham. Jamón iberico is een heerlijke tapa en smaakt het best uit het vuistje of met een beetje brood. Vaak geldt hoe duurder de jamón, hoe beter. Tip: maak er een pincho van! Klik hier voor de bereidingswijze.

9. Huevos a la flamenca

Huevos a la flamenca

Deze tapa bestaat uit eieren met chorizo en ham. Een nogal machtig gerechtje dus, maar als je ‘m deelt met je tafelgenoten valt het mee. Thuis maken? Hier vind je het recept.

10. Chorizo a la sidra

Chorizo a la sidra Tapas

Chorizo gestoofd in cider. Als dát geen wintertapa is! Hier word je gegarandeerd warm en vrolijk van. Dit heerlijke gerecht komt oorspronkelijk uit Asturië.

 

Ook lekker: wintersangria!