De nieuwe Spaanse wet voor startups en digitale nomaden die op 3 november werd goedgekeurd door het Spaanse parlement, zorgt ervoor dat buitenlandse ondernemers en digitale nomaden vanaf 2023 makkelijker in Spanje kunnen wonen en werken. Het gaat vooral om belastingvoordelen en andere voordelen, maar er zijn ook regels om rekening mee te houden.

Simpel gezegd is de Ley de Startup bedoeld om internationale investeerders, digitale nomaden en nieuwe bedrijven naar Spanje te trekken met visumprikkels, belastingvoordelen, minder bureaucratische regels en andere voordelen. Naar verwachting zal de wet op 1 januari in werking treden. De wet werkt met terugwerkende kracht, wat betekent dat degenen die in Spanje een nieuw bedrijf zijn gestart voordat de wetgeving van kracht werd, ook kunnen profiteren van de voordelen ervan, op voorwaarde dat ze aan de vereisten voldoen. De bedoeling van de wet is om innovatieve bedrijven, talenten en investeringen naar Spanje te lokken. Je leest er meer over in dit bericht van het Spaanse ministerie van Economische Zaken.

 

 

Wat zijn de regels en de voordelen van de nieuwe Spaanse startupwet?

 

1. Maximaal vijf of zeven jaar oud

Om in aanmerking te komen voor de voordelen van de nieuwe wet, moeten bedrijven nieuw of opkomend zijn, dat wil zeggen minder dan vijf jaar oud of zeven in het geval van biotechnologie, energie en industriële bedrijven.

 

2. Geen fusies

Het bedrijf kan niet zijn ontstaan uit fusies of spin-offs van reeds bestaande bedrijven.

 

3. Innovatief

Startups moeten als innovatief worden beschouwd. Het bedrijf moet proberen een probleem op te lossen of een bestaande situatie te verbeteren. Er zal een agentschap worden opgericht om dit te monitoren: ENISA.

 

4. Belastingvoordelen voor startups

Een van de belangrijkste kenmerken van de wet is dat het startups een verlaging van de vennootschapsbelasting biedt van 25 procent naar 15 procent voor maximaal vier jaar.

 

Heb je plannen om in Spanje te gaan wonen en werken? Lees dan ook het tijdschrift ESPANJE! vol tips en artikelen. Je kunt het hier bestellen

 

 

5. Belastinguitstel voor startups en digitale nomaden

Startups kunnen ook verzoeken dat de vennootschapsbelasting – en in het geval van digitale nomaden niet-ingezeten inkomstenbelasting (IRNR) – wordt uitgesteld zonder rente-opbouw voor respectievelijk twaalf en zes maanden.

 

6. Belastingaftrek voor startups

De startups-wet verhoogt ook de maximale aftrekbasis voor investeringen in startende bedrijven (van € 60.000 naar € 100.000 per jaar) en het aftrekpercentage (van 30 procent naar 50 procent).

 

7. Gevestigd in Spanje

De startup moet permanent in Spanje gevestigd zijn. Evenzo moet 60 procent van het personeelsbestand van een bedrijf arbeidscontracten hebben in Spanje.

 

8. Uitsluitingen

Startups kunnen niet profiteren van de voordelen van de wet als ze worden overgenomen door een niet-opkomend bedrijf, als hun jaaromzet meer dan 10 miljoen euro bedraagt, als ze ‘aanzienlijke schade’ aan het milieu veroorzaken, of als een van hun partners met een aandeel van 5 procent in het bedrijf wordt veroordeeld voor een strafbaar feit.

 

9. Geen dividenduitkering

Startups mogen geen dividend of nettorendement uitkeren.

 

10. Minder bureaucratie

De nieuwe wet is ook bedoeld om enkele van de bureaucratische hoepels te verwijderen waar buitenlandse investeerders doorheen moeten springen zoals de verplichting voor internationale investeerders om een NIE (buitenlands ID-nummer) aan te vragen. Alleen de Spaanse belastingidentificatienummers (NIF’s) volstaat voortaan in de meeste gevallen.

 

Wil je meer weten over fiscale regelgeving in Spanje? Check dan ook de berichten van Thomas Vermeulen van Actal Fiscalisten en de artikelen van advocatenkantoor Welex