Mensen op straat in Spanje

Mensen op straat in Spanje

Als je de cijfers die het RIVM op 1 september bekendmaakte naast de meest recente cijfers van de Spaanse overheid legt, zien we ontwikkelingen die gunstig stemmen. Veel toeristische Spaanse regio’s tellen minder besmettingen per 100.000 inwoners dan Amsterdam en Den Haag en bovendien hebben ze een lager reproductiecijfer.

Het R-getal

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat vanaf 4 augustus het R-getal (het getal dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een patiënt) bij benadering net onder de 1 is. Op 14 augustus, de meest recente dag dat het R-getal is berekend, was het R-getal volgens het RIVM 0,99 (vanwege de foutmarge ligt het getal ergens tussen de 0,91-1,08).

Kijk hier voor meer informatie.

In deze link van de Spaanse overheid kun je het R-getal van alle Spaanse provincies opzoeken. Daaruit blijkt dat het Spaanse cijfer de afgelopen weken is gedaald naar circa 1. In de populaire toeristische regio Alicante (Costa Blanca) is het 0,83, op de Balearen 0,82, in Barcelona 0,90, in Biskaje 0,89, in Girona (Costa Brava) 0,99, in Málaga (Costa del Sol) 0,86 en in Valencia 0,92.

Streken die minder toeristisch zijn of in dit jaargetijde minder toeristen trekken zoals León (1,45), Lugo (1,60), Madrid (1,12), Palencia (1,21) en Pontevedra (1,46) zorgen er juist voor dat Spanje gemiddeld gezien op het niveau van Nederland zit. De meest toeristische bestemmingen zitten eronder (Costa del Sol 0,86 en Costa Blanca 0,83). Ook Barcelona heeft met 0,9 nu een lager reproductiegetal dan Nederland.

Intussen meldt het RIVM dat in Nederland het aantal besmettingen per 100.000 is toegenomen in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland, wat duidt op een reproductiegetal boven de 1.

Aantal besmettingen per 100.000

Kijken we naar het aantal besmettingen per 100.00 inwoners dan meldt de NOS vandaag op basis van de cijfers van het RIVM het volgende: omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen week de meeste besmettingen in Montfoort (12,2 per 10.000 inwoners), Amsterdam (6,4) en Den Haag (6,1). Amsterdam zit nu dus op 64 per 100.000 besmettingen en Den Haag op 61 per 100.000 besmettingen.

En dat terwijl het BuZa in samenspraak met het RIVM heeft besloten om Spanje code oranje te geven aangezien het hele land in week 33 en 34 boven de 50 op 100.000 zat, een cruciaal getal volgens het RIVM. Zie daarvoor ook het artikel dat we vorige week publiceerden over de totstandkoming van code oranje voor Spanje.

Als je kijkt naar bovenstaande gegevens afkomstig van het Spaanse RIVM (Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica), zaten veel Spaanse regio’s in de week voorafgaande aan code oranje onder het niveau van Amsterdam (64 op 100.000) en Den Haag (61 op 100.000) deze week. Uitgaande van deze cijfers loop je dus meer risico op het Binnenhof en de Dam dan aan het strand van de Spaanse costa’s. Aan de Costa de la Luz zit je met 29,19 per 100.000 gevallen helemaal goed maar ook aan de Costa Brava in Girona (48,12) en de Costa Blanca (Alicante 31,69) zitten we op basis van de analyse van de provinciale Spaanse cijfers liever dan in onze hoofd- of hofstad.

Nog een positief signaal

Een ander positief signaal is dat het aantal besmette mensen in Nederland dat in Spanje op vakantie is geweest is gedaald. Dat kan geen gevolg zijn van code oranje want die cijfers zijn niet nog niet terug te zien of je zou op basis van de (wegens code oranje) vele teruggekeerde vakantiegangers juist een stijging verwachten. Ging het vorige week nog om 278 gevallen, deze week is dat teruggelopen naar 171 gevallen.

Nederland gaat over tot een regionale corona-aanpak. We hopen van harte dat het RIVM en Buitenlandse Zaken ook Spanje niet langer als één geheel zullen zien, maar net als voorheen weer per provincie een reisadvies wordt afgegeven dat recht doet aan de omvang van het land (ruim tien keer Nederland) en waarbij net zoals in Nederland zelf steeds meer rekening wordt gehouden met grote regionale verschillen in besmettingen.

Bronnen: NOS, RIVM, Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica, RTVE

banner abonnement espanje