24 mei 2021 – De Spaanse anti-rookorganisatie No Fumadores heeft een petitie aangeboden aan Teresa Ribera, de Spaanse minister voor ecologische transitie, waarin de 283.000 ondertekenaars oproepen om roken op alle Spaanse stranden te verbieden. Ze willen dat de regering een wet invoert waarmee de gehele 4.964 kilometer lange kustlijn van Spanje wordt omgezet in rookvrij gebied. Roken is in Spanje al sterk aan banden gelegd tijdens de corona-crisis. Je mag alleen op straat roken als er minstens 2 meter afstand wordt gehouden. Op de meeste terrassen in Spanje wordt daar streng de hand aan gehouden en is roken niet meer mogelijk.

Passief roken en milieuschade

No fumadores wil met het verbod aan de ene kant het passieve roken verminderen, gezien de grote drukte op de Spaanse stranden in de zomer. Daarbij wordt vooral gedacht aan de invloed op kinderen en de gevolgen voor mensen met  luchtwegaandoeningen. De voorzitter van No Fumadores, Raquel Fernández, verklaarde afgelopen vrijdag dat het ‘van belang is dat roken op stranden, die tot de natuurlijke en gedeelde publieke ruimte behoren, niet meer als normaal wordt gezien’ om te voorkomen dat jongeren gaan roken. Ook probeert No Fumadores met deze maatregel de ecologische impact van sigarettenresten op de zeebodem en biodiversiteit tegen te gaan. Volgens No Fumadores waren in 2020 al zo’n 475 stranden in Spanje rookvrij verklaard. Daar worden binnenkort een aantal stadsstranden en alle stranden van de gemeente Elche aan toegevoegd.  Een overzicht van de rookvrije stranden vind je hier.

Roken strand

Zware metalen in zee

Uit onderzoek uit 2018 van het Europees Milieuagentschap blijkt dat sigarettenpeuken en filters tot de de meest voorkomende vervuilende items op de Europese stranden behoren. Volgens wetenschappers richten de peuken grote schade aan aan het milieu aangezien ze nicotine, zware metalen en benzeen achterlaten in het water en de bodem. Bovendien brengen filters een ernstig risico met zich mee op inname en verstrengeling voor zeedieren.  De petitie komt op het moment dat Spanje zich opmaakt voor een opleving van het toerisme. Vanaf 7 juni wil Spanje weer toeristen gaan ontvangen die zijn ingeënt.

Bron: ABC