uefa-euro-prijs

Het Europees Kampioenschap Voetbal 2020 nadert alweer snel. De 16de editie wordt gehouden tussen 12 juni en 13 juli 2020. De openingswedstrijd staat gepland in Rome en de finale is in Londen. Maar ook Amsterdam en de Spaanse stad Bilbao behoren tot de gaststeden. Bilbao is geen voor de hand liggende keuze. Dus tijd voor wat uitleg en een nadere kennismaking!

San Mamés stadion in Bilbao

Het EK wordt gehouden in het prachtige San Mamés Stadion, de thuisbasis van voetbalclub Athletic Bilbao. Dit sportpaleis verving in 2013 het oude gelijknamige stadion,  precies op zijn 100ste verjaardag. In 2010 ging de bouw van start en op 16 september 2013 werd het stadion officieel geopend. Het nieuwe stadion, dat vlak naast het oude stadion staat, werd gefinancierd door de Kutxabank, de Baskische overheid en de gemeente. Naast voetbalwedstrijden van de Baskische club wordt er ook rugby gespeeld op hoog niveau.

Menigeen had verwacht dat Spanje een bekendere stad zou uitkiezen, zoals Madrid of Barcelona vanwege de populariteit en capaciteit. Maar tot de grote verrassing van velen werd het Bilbao. Voor ingewijden is het toch geen volledige verrassing. Bilbao is immers een van de steden in Europa die sterk in opkomst zijn onder toeristen. Het organiseren van wedstrijden van het EK zal deze populariteit nog meer laten stijgen. Bilbao heeft ambitie en de stad gaat deze nieuwe uitdaging graag aan!

stadion-san-mames-bilbao

Verblijven in Bilbao? Wij hebben de top 10 beste hotels in Bilbao voor je op een rij gezet!

 

Geschiedenis van San Mamés

De bouw van het nieuwe stadion verliep niet zonder slag of stoot. Het nieuwe stadion moest namelijk precies naast het oude stadion gebouwd worden. De tribunes zijn zo ontworpen dat fans altijd maximaal zicht hebben over het hele veld. San Mamés werd in 2015 uitgeroepen tot het beste sportgebouw ter wereld tijdens het World Architecture Festival en als Venue of the Year 2018 op de World Football Summit. Naast de voetbalarena bevat het complex ook een museum, officiële clubwinkel, twee restaurants en zalen voor conferenties en evenementen. Een volledige tour door het stadion is ook mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

Bilbao heeft een eigen vliegveld, Aeropuerto de Bilbao. Het vliegveld ligt zo’n 9km ten noorden van de stad. Vanaf Rotterdam/The Hague airport is er in het hoogseizoen (1 april tot 30 oktober) twee keer per week een vlucht naar Bilbao. Luchtvaartmaatschappij Vueling vliegt elke dag vanaf Amsterdam naar Bilbao. Hét vervoermiddel in de stad is de metro. Om pal voor het stadion afgezet te worden, stap je uit bij het gelijknamige metro station, San Mamés. Mocht je in de binnenstad verblijven, is de stad lopend ook prima te verkennen.

Lees meer: 7x het beste van Bilbao

Tijdens het EK in 2020 worden in het San Mamés stadion een achtste finale en drie groepswedstrijden gespeeld op 14, 20, 24 en 28 juni.

Loting

 De officiële loting van de kwalificatiegroepen werd gehouden op 2 december 2018 in Dublin. Alle landen die mee willen doen met het EK zijn verplicht zich te kwalificeren in de kwalificatierondes, ook de gastlanden. Na de kwalificatie wordt gekeken naar de indeling van de groepen. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals de ligging van het land en de politieke omstandigheden. In totaal hebben 20 landen zich geplaatst in het EK.

Lees meer: De gekwalificeerde landen

Kaarten voor het EK kopen

 Iedere voetbalfan wil natuurlijk zijn of haar favoriete land zien spelen op het EK. Wij hebben de beste tips voor het kopen van een EK ticket voor jullie op een rij gezet. Iedere speelronde heeft een andere manier van ticketverkoop. Kaarten kopen via de officiële organisator UEFA is de veiligste en enige officiële manier. De UEFA heeft 2,5 miljoen kaarten gereserveerd voor het ‘normale publiek’ en om in aanmerking te kopen voor deze kaartjes zal je je moeten registreren. Via deze link kun je tickets bemachtigen voor het Spaanse elftal via de officiële UEFA website. Als je het Oranje team wilt aanmoedigen, kan je via deze officiële UEFA link tickets bestellen. De ticket verkoop startte woensdag 4 december. Wij verwachten dat de tickets razendsnel de deur uit vliegen, dus wees snel!

Liever een ander land aanmoedigen? Bekijk hier het volledige overzicht.

Prijzen 

prijs-per-categorie-ek-stadion
De prijzen van de EK 2020 tickets variëren per speelronde, per plaats in het stadion en per stad. De EK tickets worden in 3 verschillende categorieën verkocht. Tickets beginnen vanaf €30 in de groepsfase en achtste finales en eindigen bij een bescheiden €945 voor de finale in Londen. Opvallend is dat UEFA verschillende prijzen hanteert voor verschillende speelsteden. Voorafgaand heeft UEFA onderzoek gedaan naar de koopkracht en het gemiddelde inkomen van de deelnemende landen en aan de hand daarvan de prijzen van de tickets bepaald. Let op! Om kaarten te kunnen bemachtigen voor een Oranje wedstrijd, dien je in bezit te zijn van een Oranje-clubkaart. Vraag deze op tijd aan, omdat het aanvragen ongeveer 4-5 dagen duurt. Alle beschikbare tickets voor fans die geen lid zijn van OnsOranje, zullen via een loting worden aangewezen.

Een Oranje clubkaart aanvragen kan via deze link. 

Hetzelfde geldt voor een wedstrijd van het Spaanse elftal, echte superfans zullen al lid zijn van RFEF Football Family. Fans die zonder lid te zijn tickets willen kopen, zullen getrokken worden uit een loting.

tribune-holland

Speelschema

 Na de openingswedstrijd op vrijdag 12 juni tussen Turkije en Italië, zal er bijna elke dag wel een meeslepende pot op televisie zijn. De dagen hierna zal België zich in Sint-Petersburg moeten bewijzen tegen Rusland en Oranje zal de strijd aangaan met Oekraïne. Spanje zal het spel op maandag 15 juni openen tegen Zweden. Dit zal plaatsvinden in het San Mamés Stadion in Bilbao. Hieronder zie je het speelschema.

Groep A

 

Datum Wedstrijd Stad
Vrijdag 12 juni Turkije – Italië Rome
Zaterdag 13 juni Wales – Zwitserland Bakoe
Woensdag 17 juni Turkije – Wales Bakoe
Woensdag 17 juni Italië – Zwitserland Rome
Zondag 21 juni Zwitserland – Turkije Bakoe
Zondag 21 juni Italië – Wales Rome

 

Groep B

Datum Wedstrijd Stad
Zaterdag 13 juni Denemarken – Finland Kopenhagen
Zaterdag 13 juni België – Rusland Sint-Petersburg
Woensdag 17 juni Finland – Rusland Sint-Petersburg
Donderdag 18 juni Denemarken – België Kopenhagen
Maandag 22 juni Rusland – Denemarken Kopenhagen
Maandag 22 juni Finland – België Sint-Petersburg

 

Groep C

Datum Wedstrijd Stad
Zondag 14 juni Nederland – Oekraïne Amsterdam
Zondag 14 juni Oostenrijk – Play-off A/D Boekarest
Donderdag 18 juni Nederland – Oostenrijk Amsterdam
Donderdag 18 juni Oekraïne – Play-off A/D Boekarest
Maandag 22 juni Play-off A/D – Nederland Amsterdam
Maandag 22 juni Oekraïne – Oostenrijk Boekarest

Groep D

Datum Wedstrijd Stad
Zondag 14 juni Engeland – Kroatië Londen
Maandag 15 juni Play-off C – Tsjechië Glasgow
Vrijdag 19 juni Kroatië – Tsjechië Glasgow
Vrijdag 19 juni Engeland – Play-off C Londen
Dinsdag 23 juni Kroatië – Play-off C Glasgow
Dinsdag 23 juni Tsjechië – Engeland Londen

Groep E

Datum Wedstrijd Stad
Maandag 15 juni Spanje – Zweden Bilbao
Maandag 15 juni Polen – Play-off B Dublin
Vrijdag 19 juni Zweden – Play-off B Dublin
Zaterdag 20 juni Spanje – Polen Bilbao
Woensdag 24 juni Play-off B – Spanje Bilbao
Woensdag 24 juni Zweden – Polen Dublin

Groep F

Datum Wedstrijd Stad
Dinsdag 16 juni Play-off A/D – Portugal Boedapest
Dinsdag 16 juni Frankrijk – Duitsland München
Zaterdag 20 juni Play-off A/D – Frankrijk Boedapest
Zaterdag 20 juni Portugal – Duitsland München
Woensdag 24 juni Portugal – Frankrijk Boedapest
Woensdag 24 juni Duitsland – Play-off A/D München

Achtste finales

Datum Wedstrijd Stad
Zaterdag 27 juni Nummer 1 A – Nummer 2 C Londen
Zaterdag 27 juni Nummer 2 A – Nummer 2 B Amsterdam
Zondag 28 juni Nummer 1 B – Nummer 3 A/D/E/F Bilbao
Zondag 28 juni Nummer 1 C – Nummer 3 D/E/F Boedapest
Maandag 29 juni Nummer 1 F – Nummer 3 A/B/C Boekarest
Maandag 29 juni Nummer 2 D – Nummer 2 E Kopenhagen
Dinsdag 30 juni Nummer 1 E – Nummer 3 A/B/C/D Glasgow
Dinsdag 30 juni Nummer 1 D – Nummer 2 F Dublin

Bron: VI Speelschema EK
ek2020-voetbal.nl

Selectie stadions EK 2020

Nog nooit eerder zijn zo veel verschillende landen gastheer tegelijkertijd geweest. In 11 verschillende landen worden stadions beschikbaar gesteld voor EK-wedstrijden. Deze stadions zijn al in september 2014 geselecteerd. Onder andere de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam en het San Mamés stadion in Bilbao behoren tot de geselecteerden. Het was de bedoeling dat net als tijdens voorgaande edities 1 of 2 landen zich beschikbaar zouden stellen als organisator en gastland van het EK. Maar de geïnteresseerde landen, beschikten niet over voldoende stadions met voldoende zitplekken. Na overleg besloot de UEFA een maand later niet alleen deze landen, maar in totaal 12 landen tot gastland te maken.

wembley-stadium-tribunes

Alle landen die lid zijn van de UEFA (Union of European Football Associations) mochten elk één stadion in hun eigen land voordragen om de groepswedstrijden en de knock-outwedstrijden te organiseren. Ook zou in dit genomineerde stadion mogelijk de finaleronde kunnen plaatsvinden. Nieuw te bouwen stadions mochten ook ingediend worden, op voorwaarde dat het stadion voor 2014 opgeleverd zou zijn. Voor de selectie van deze stadions woog capaciteit zwaar mee. Voor elke fase van het toernooi is de volgende minimale capaciteit vastgesteld:

 • 50.000 zitplekken voor achtste finales en groepswedstrijden
 • 60.000 zitplekken voor de kwartfinales
 • 70.000 zitplekken voor de halve en uiteindelijke finale

Tijdens de selectie is hierbij twee keer een uitzondering gemaakt.

Andere gastlanden en stadions EK 2020

map-europa-ek-uefa

Twee gastlanden gaven aan de finaleronde te willen organiseren: Duitsland en Engeland. Van de negentien landen die de groepswedstrijden wilden organiseren, zijn er dertien geselecteerd. De geselecteerde stadions zijn:

 • Azerbeidzjan, het Olympisch Stadion in Bakoe. Dit stadion heeft een capaciteit van 68.7000 zitplekken.
 • België, het Eurostadion in Brussel. Dit stadion heeft plaats voor 62.000 mensen.
 • Denemarken, het Parken-stadion in Kopenhagen. Dit stadion heeft een capaciteit van 38.065.
 • Duitsland, de Allianz Arena in München. Dit stadion heeft plek voor 70.000 toeschouwers.
 • Engeland, het Wembley Stadion in Londen. Heeft plaats voor 90.000 voetbalfans.
 • Hongarije, het Ferenc Puskásstadion in Boedapest. Dit stadion heeft een capaciteit van 68.156 zitplekken.
 • Ierland, het Avivastadion in Dublin heeft een capaciteit van 51.700 zitplekken.
 • Italië, het Stadio Olimpico in Rome met heeft 72.698 zitplekken in totaal.
 • Nederland, de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam heeft een capaciteit van 54.990 zitplekken.
 • Roemenië, Arena Națională in Boekarest met 55.600 zitplekken.
 • Rusland, het Krestovskstadion in Sint-Petersburg heeft plaats voor 66.881 toeschouwers.
 • Schotland, het Hampden Park stadion in Glasgow heeft plaats voor 52.063 voetbalfans.
 • Spanje, het San Mamés stadion in Bilbao heeft een capaciteit van 53.332 zitplekken.

Tijdens deze selectie zijn Bulgarije, Israël, Noord-Macedonië, Wales, Wit-Rusland en Zweden afgevallen.

Weetjes en handige informatie

 1. Omdat het EK van 2020 meerdere speelsteden in verschillende landen heeft, zullen kijkers te maken krijgen met tijdzones. De tijdzones variëren van UTC+1 in Dublin en Glasgow tot UTC+4 in Bakoe.
 2. Het internationale broadcastcentrum zal gevestigd worden in Haarlemmermeer.
 3. De officiële mascotte van het EK 2020 is Skillzy. Een mannelijk stripfiguur met veel voetbalskills.