Tijdens de Semana Santa, de heilige paasweek voorafgaand aan Pasen, worden in veel Spaanse steden processies gelopen. De eerste processie vindt plaats tijdens Domingo de Ramos, Palmzondag (in 2024 op 24 maart en hier vind je de data tot 2032), maar ook de dagen daarna kun je processies bewonderen. De processies zijn vaak erg indrukwekkend, met harde trommels, bloedende Christusbeelden, huilende Maria’s en boetelingen die puntige maskers dragen. Wees er wel op voorbereid dat het weer in Spanje in de paastijd nogal kan variëren. Zo wordt in de Paasweek van 2024 veel regen en zelfs sneeuw verwacht met lage temperaturen, zoals je hier leest. In deze 8 Spaanse steden is het meemaken van de Semana Santa een groot spektakel, maar ook in andere Spaanse steden moet je beslist even een kijkje nemen als je in de buurt bent. De krant ABC zette 25 bijzondere Semana Santa’s op een rijtje. 

1. Sevilla

 

Als je ooit de kans hebt om in de Semana Santa in Sevilla te zijn: doen! Met tientallen processies gedurende de week is de Andalusische hoofdstad dé plek om de Paasweek door te brengen.

2. Cartagena (Murcia)

Sinds 2005 behoort de Semana Santa van Cartagena tot het Internationaal Erfgoed. De processies en andere activiteiten spelen zich af rondom de kerk Santa Maria de Gracia.

3. Madrid

Een perfecte gelegenheid om een stedentripje naar de hoofdstad te boeken. De processies vinden plaats rondom het Pradomuseum, Calle Alcalá en het Plaza Mayor.

4. Cádiz

Zorg dat je in Cádiz de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag de Madrugá meemaakt. Ook op Paaszondag wordt er een processie gelopen.

5. Salamanca

Van de 23 paasprocessies die in Salamanca worden gelopen, is de Acto del Descendimiento op Goede Vrijdag het oudst (al sinds de 17e eeuw).

 

6. Málaga

Antonio Banderas schijnt er elk jaar alles aan te doen om de Semana Santa in zijn hometown mee te kunnen maken.

7. Valladolid

De Semana Santa is het grootste culturele en toeristische evenement van Valladolid en de belangrijkste processie is op Goede Vrijdag.

8. Calanda (Teruel)

Beroemd vanwege de Rompida de la Hora, op Goede Vrijdag om 12 uur ’s middags. Dit enorme trommelfestijn moet het schudden van de aarde representeren nadat Jezus Christus overleed.

9. Almeria

Almeria heeft 26 hermandades, broederschappen, die allemaal processies organiseren. Sommige hermandades bestaan al sinds de zestiende eeuw.

 

 

 

Meer informatie over Spanje

ESPANJE! is hét magazine voor iedere Spanjeliefhebber. Met ESPANJE! krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s tips om het prachtige land aan en achter de heerlijke zonnige stranden en beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken.

  • Doe inspiratie op, onmisbaar voor je volgende Spanjereisword lid
  • Krijg tips voor onderweg en over de Spaanse gastronomie, taal en cultuur
  • Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
  • Exclusieve ledenvoordelen, kortingen en winacties
  • Altijd eenvoudig opzegbaar