Madrid, 22 maart 2024 – ‘Wordt het een witte kerst?’, is de vraag die veel mensen zich elk jaar stellen. Maar op dit moment luidt er in Spanje een andere vraag: ‘Wordt het een witte Pasen?’ De temperatuur daalt na het weekend namelijk flink, en het kan zelfs gaan sneeuwen. En dat tijdens Semana Santa, de heilige week voorafgaand aan Pasen. Kunnen de ski’s weer uit te kast?

Op dit moment is het op veel plaatsen in Spanje ongewoon warm. De bloesem staat in bloei en het voelt helemaal als lente, op sommige plaatsen zelfs als zomer. Zo is het in Madrid vandaag 25 graden.

Lees ook: Spaanse lekkernijen voor Pasen

Regen, hagel en sneeuw

Maar er komt een ommekeer aan. Op 25 en 26 maart slaat het weer om en daalt de temperatuur flink in verschillende delen van Spanje, als gevolg van een lagedrukgebied dat over het Iberisch Schiereiland trekt. De Spaanse meteorologische dienst AEMET waarschuwt voor regen, hagel en zelfs sneeuw, ondanks de weersverwachtingen eerst juist optimistisch waren.

witte pasen spanje

Tot wel 10 gebieden in Spanje zullen in de komende dagen bedekt worden met een witte laag. De grootste hoeveelheden worden verwacht in de Aragonese Pyreneeën en La Rioja op Goede Vrijdag, met voorspellingen tot wel 40 mm. Maar ook Catalonië, Cantabrië en Andalusië kunnen sneeuw verwachten.

Lees ook: Hoe is het weer in Spanje vandaag?

Vooral opmerkelijk is de kans op sneeuw op lage hoogtes tijdens deze tijd van het jaar. Dit geldt voornamelijk voor de westkant van Spanje, met name Galicië, Castilië en León, en Extremadura. Hier kan sneeuw vallen op hoogtes onder de 1000 meter. Andere gebieden, waaronder delen van Castilla y León en de regio Madrid, kunnen sneeuw verwachten op hoogtes van 1000 meter of hoger.

Semana Santa

Deze weerdip vindt precies plaats tijdens Semana Santa, de week voorafgaand aan Pasen, die dit jaar van 24 t/m 31 maart wordt gevierd. Voor veel Spanjaarden is dit een vakantieperiode gevuld door processies en festiviteiten. Maar dit jaar zullen zij het moeten doen met een stuk kouder weer dan normaal in deze periode.

Wil je tips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Wellicht doen de Spanjaarden er goed aan om hun Semana Santa-vakantie dit jaar op een andere manier door te brengen, namelijk in een van de skigebieden. De sneeuwval zal de skigebieden in staat stellen om tijdens de Semana Santa op volle capaciteit te draaien. Goed nieuws voor wintersportliefhebbers, dus.

De lente staat in Spanje bekend om zijn wisselende temperaturen en onverwachte neerslag – een bekend gezegde luidt niet voor niets: en abril, aguas mil – en deze trend lijkt zich voort te zetten. Toch is het goed om de voorspellingen nog even aan te kijken, want je weet wat ze zeggen: er is niets zo veranderlijk als het weer. Hier bekijk je de vooruitzichten van AEMET.

Lees ook: Semana Santa in 9 Spaanse steden