Tijdens de Semana Santa, de heilige paasweek voorafgaand aan Pasen, worden in veel Spaanse steden processies gelopen. De eerste processie vindt plaats tijdens Domingo de Ramos, Palmzondag (dit jaar op 28 maart), maar ook de dagen daarna kun je processies bewonderen. De processies zijn vaak erg indrukwekkend, met harde trommels, bloedende Christusbeelden, huilende Maria’s en boetelingen die puntige maskers dragen. In deze 9 Spaanse steden is het meemaken van de Semana Santa een geweldige ervaring. 

1. Sevilla

 

Als je ooit de kans hebt om in de Semana Santa in Sevilla te zijn: doen! Met tientallen processies gedurende de week is de Andalusische hoofdstad dé plek om de Paasweek door te brengen.

2. Cartagena (Murcia)

Sinds 2005 behoort de Semana Santa van Cartagena tot het Internationaal Erfgoed. De processies en andere activiteiten spelen zich af rondom de kerk Santa Maria de Gracia.

3. Madrid

Een perfecte gelegenheid om een stedentripje naar de hoofdstad te boeken. De processies vinden plaats rondom het Pradomuseum, Calle Alcalá en het Plaza Mayor.

4. Cádiz

Zorg dat je in Cádiz de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag de Madrugá meemaakt. Ook op Paaszondag wordt er een processie gelopen.

5. Salamanca

Van de 23 paasprocessies die in Salamanca worden gelopen, is de Acto del Descendimiento op Goede Vrijdag het oudst (al sinds de 17e eeuw).

6. Málaga

Antonio Banderas schijnt er elk jaar alles aan te doen om de Semana Santa in zijn hometown mee te kunnen maken.

7. Valladolid

De Semana Santa is het grootste culturele en toeristische evenement van Valladolid en de belangrijkste processie is op Goede Vrijdag.

8. Calanda (Teruel)

Beroemd vanwege de Rompida de la Hora, op Goede Vrijdag om 12 uur ‘s middags. Dit enorme trommelfestijn moet het schudden van de aarde representeren nadat Jezus Christus overleed.

9. Almeria

Almeria heeft 26 hermandades, broederschappen, die allemaal processies organiseren. Sommige hermandades bestaan al sinds de zestiende eeuw.

 

 

Meer lezen?

carnaval in tenerifeCarnaval vieren in Spanje

Waar bij ons carnaval vooral in het zuiden uitbundig wordt gevierd, is dit in heel Spanje het geval, hoewel het feest overal anders is. Het feest werd al gevierd door de oude Grieken en Romeinen als voorjaarsfeest. Ze vierden dat de winter, de moeilijkste tijd van het jaar, bijna voorbij was. Dit jaar is het van 7 tot met 14 februari een grote, feestelijke aangelegenheid in Spanje!