Kom je tijdens je vakanties naar Spanje niet veel verder dan Hola en Adios? Ben je van plan om langere tijd te verblijven in Spanje of Latijns-Amerika? Of heb je misschien een Spaanse liefde opgedaan met wie je graag diepere gesprekken zou willen voeren? Dan is het tijd om Spaans te leren! In dit artikel lees je alles over Spaans leren in Nederland.

Voor 406 miljoen mensen is Spaans (ook wel Castilliaans genoemd) de moedertaal. Hiermee is de taal naast het Mandarijn (Chinees) de meest gesproken moedertaal ter wereld. De meeste Spaanssprekenden wonen in Latijns-Amerika. Bovendien zijn er nog eens 180 miljoen mensen die Spaans als tweede taal spreken. Hoeveel er hiervan in Nederland wonen is niet precies bekend, maar zeker is dat het castellano een enorme aantrekkingskracht heeft op holandeses!

Lees ook: De grappigste (en béétje gênante) versprekingen in het Spaans

Voor beginners

Ervaring leert dat je de basis van de Spaanse taal relatief snel onder de knie zult hebben. Al na een paar lessen kun je een Spanjaard begroeten, de weg vragen of een boodschap doen.

¡Hola! ¿Cómo estás? – Hallo, hoe gaat het?
¿Me puedes explicar cómo llego a la Sagrada Família? – Kun je me uitleggen hoe ik bij de Sagrada Família kom?
Una jarra de sangría, por favor – Een kan sangria, asjeblieft
¿Me puede cobrar? – Kan ik bij u afrekenen?

Grote kans dat je geen tijd hebt om – naast werk, studie of andere werkzaamheden – een intensieve cursus Spaans te volgen. In dat geval kan een avond- of weekendcursus een uitkomst zijn. In zo’n beetje alle grotere Nederlandse steden worden cursussen Spaans geboden. Zo kun je één keer per week naar de les en gebruik je overige vrije tijd om huiswerk te maken of de stof te herhalen.

Oefenen!

Hier enkele tips om je Spaanse kennis gedurende de week een beetje op peil te houden:

1. Zorg dat je je eventuele huiswerk verdeelt over verschillende dagen. Zo dwing je je hersenen om de kennis steeds weer boven te halen en blijft het – als het goed is – beter hangen.
2. Zet de Spaanse ondertiteling aan als je naar een niet-Spaanse film kijkt. Je zult waarschijnlijk niet alles begrijpen en misschien zelfs maar een heel klein beetje, maar door de combinatie met de gesproken tekst leg je wel eerder verbanden. Een Spaanse film kijken is natuurlijk altijd een goed idee, maar dan kan Nederlandse ondertiteling wel prettig zijn.
3. Luister veel Spaanse muziek. Op YouTube kun je de meeste Spaanse liedjes ook met songteksten vinden (zoek op liedje + subtitulos). Wel zo leuk om te weten waar Enrique Iglesias nou eigenlijk over zingt, toch?
4. Zoek een leuke intercambio, een taaluitwisseling. Een beetje speuren op internet en je hebt zo een Spaanstalig iemand gevonden die graag beter Nederlands wil leren spreken. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten: jij leert je taalmaatje Nederlands en andersom spijkert hij of zij jouw Spaans bij.
5. Lees (op internet) de Spaanse krant. El País en El Mundo zijn over het algemeen wat moeilijker dan bijvoorbeeld 20minutos.
6. Op onze site delen we ook Spaanse samenvattingen van artikelen die eerder in ESPANJE! hebben gestaan. Met deze pagina kun je voorlopig wel even vooruit.
7. Wat kan helpen voor de uitspraak, is een app of cd die jou bepaalde woorden laat horen die je vervolgens hardop moet herhalen. Mocht je een app gebruiken, raden we aan wel even de beoordelingen te lezen of bij je docent na te gaan of het een goede methode is, want je zult niet de eerste zijn die het zichzelf fout aanleert.
8. Ga daten. De acuerdo, het is een open deur. Maar een relatie aangaan met een Spanjaard of latino is wél de leukste manier om binnen korte tijd vloeiend Spaans te spreken. En kennis te maken met de cultuur, natuurlijk. Vind je een relatie een iets te rigoureuze stap om je Spaans een boost te geven? Ga dan een vriendschap aan met een Spaanstalige. Terwijl je samen op pad gaat of op het terras zit, volg je zonder dat je het door hebt eigenlijk een intensieve privécursus Spaans. Een Spaanse vriend of vriendin kun je overigens ook in Nederland vinden. Steeds meer Spanjaarden komen naar ons land.
9. Versier je huis met felle post-its. Hang op je koelkast bijvoorbeeld een post-it met ‘nevera’ en schrijf ‘baño’ op de wc-deur.

Spaanse accenten

Let op: binnen de Spaanse taal zijn er een hoop verschillende accenten. Zo is het Spaans van een Madrileen niet te vergelijken met dat van een Andalusiër of een canario en hoor je in Argentinië een heel ander soort Spaans dan in bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek of Colombia. Binnen Spanje wordt het meest ‘neutrale’ Spaans gesproken in Toledo en omgeving. De verschillen zitten ‘m overigens niet alleen in het accent, maar ook in woorden en uitdrukkingen. Een advies is om altijd even aan je docent te vragen waar hij of zij vandaan komt, of waar hij of zij zelf Spaans heeft geleerd.

In dit filmpje doet stemactrice Jacky Morales 20 verschillende Spaanse accenten na (vanaf 00.52):

Zoals eerder gezegd, is de basis van de Spaanse taal niet zo moeilijk. Wie een beetje bekend is met Portugees, Italiaans of Frans, zal veel woorden herkennen (en heb je in het verleden een beetje Latijn gehad, dan komt dat nu helemaal van pas!) Je zult merken dat je verrassend veel begrijpt.
Zelf spreken is natuurlijk andere koek. Het kan best eng zijn om voor het eerst je geoefende Spaans in de praktijk te brengen. Maar bedenk dat het de enige manier is om de taal echt goed te leren spreken en dat Spanjaarden het over het algemeen erg kunnen waarderen als buitenlanders op z’n minst proberen om ze in hun taal aan te spreken.

Lees alle berichten over:

Spaans
Spaans in Nederland
Spaans leren
studeren