Met de in Málaga gefilmde thriller La Chica de Nieve heeft Netflix na La casa de papel weer een nieuw Spaans succes in handen. Binnen een week tijd behaalde de uit zes delen bestaande miniserie de toppositie, ook in Nederland. En terecht, want wat is dit smullen. Van de beelden van Málaga, van het Spaans dat er gesproken wordt, van het plot maar ook vooral van het geweldige acteerwerk van de in Torrevieja opgroeide Nederlands-Spaanse actrice Milena Smit, die je wellicht nog kent uit de film Madres paralelas waarin ze  de tegenspeelster was van Penélope Cruz.

Het verhaal van La Chica de Nieve

De serie begint met de verdwijning van de kleine Amaya in het centrum van Málaga tijdens de Cabalgata de los Reyes begin januari 2010. Iedereen tast in het duister over wat er is gebeurd. Maar haar ouders, de politie en de jonge onderzoeksjournalist Miren (gespeeld door Milena Smit, dochter van de Nederlandse vastgoedontwikkelaar Robert Smit en Inma Márquez, die een taalacademie had in Elche) laten het er niet bij zitten. Verdachten alom. Zowel familievrienden als de ballonnenverkoper waar het meisje kwijtraakte hebben een dubieus verleden.

 

Miren met Eduardo en inspecteur Millán

Miren met Eduardo en inspecteur Millán

Iconische scène

Miren, die zelf een aantal jaren ervoor is verkracht op het strand, moet en zal de daders vinden. Dat lukt natuurlijk niet 1-2-3, maar ze komt wel terecht in een schimmige wereld van pornohandelaren. Niemand is te vertrouwen. Ja één man, Eduardo, haar mentor en docent die er altijd is als ze iemand nodig heeft. Maar is dat wel echt zo? Ondertussen krijg je een steeds completer beeld van wat Miren zelf heeft meegemaakt. Misschien is Miren vooral op zoek naar zichzelf, want aan het eind blijkt het verhaal van Amaya heel anders dan haar eigen verhaal. Iconisch is de scène waarin ze in de gevangenis praat met haar mogelijke verkrachter. Het doet denken aan de sleutelscène van de film Paris Texas met Natassja Kinski, op wie Milena Smit overigens ook sterk lijkt. In het glas dat tussen hun in zit wordt het beeld van Miren gespiegeld zodat het lijkt of ze naast hem zit. Mooi is dat aflevering 5, voor de ontknoping, helemaal is ingeruimd voor het verhaal van de ontvoerders. Je ziet dat hun emoties menselijk zijn, maar dat ze desondanks een gevaar zijn voor zichzelf en anderen. Het maakt de zesde aflevering, waarin Miren Amaya uiteindelijk terugvindt, nog spannender.

Milena Smit in Chica Nieve

Gebaseerd op bestseller

La Chica de Nieve (het meisje van de sneeuw) is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Javier Castillo. Inmiddels zijn er meer dan 1,7 miljoen van over de toonbank gegaan. Het boek speelt zich trouwens af in New York, en Amaya heet daar Kiera Templeton. Vandaar dat de vertaling die eind februari verschijnt De zaak Templeton is genoemd. Je kunt het boek hier vast bestellen. Opmerkelijk is ook dat het altijd lijkt te regenen in Málaga. We zien geen blauwe luchten, geen zonovergoten terrassen. Je vaagt je af hoe het ze gelukt te filmen op zoveel donkere dagen. Gelukkig heeft Castillo een trilogie geschreven over Miren. Want deze serie smaakt absoluut naar meer. Wat is de rol van Eduardo, wat staat er allemaal op de geheugenkaart van Miren’s camera, die hij veilig heeft gesteld, wie is haar moeder, met wie ze met tegenzin belt, maar die we nooit zien, wie zit er daadwerkelijk achter haar verkrachting, zijn alle doden die om haar heen vallen echt toeval, of heeft Miren ook zelf een duistere kant? Genoeg open eindjes voor een heel spannend vervolg.

Wil je meer tips over leuke en spannende Spaanse films en boeken? Lees dan ook het mooie glossy tijdschrift ESPANJE! Je kunt het HIER bestellen

De zes afleveringen van La chica de nieve

 

Aflevering 1, 48 minuten

De vijfjarige Amaya verdwijnt tijdens de Driekoningen-parade in Málaga. De zaak trekt de aandacht van Miren, een stagiaire die bij de plaatselijke krant werkt.

 

Aflevering 2, 43 m

In 2016, zes jaar nadat Amaya is verdwenen, wordt de zaak heropend door een mysterieuze video die Miren op haar bureau krijgt. In 2010 onderzoekt de politie een familievriend met een verdacht verleden.

 

Aflevering 3, 43 m

Diario Sur publiceert de video van Amaya nadat Miren een deal heeft gesloten met politie-inspecteur Millán. Deze levert een stroom van nieuwe tips en een potentiële verdachten op.

 

Aflevering 4, 42 m

De als verdachte verhoorde James Foster, die op een camperterrein buiten de stad woont, verstrekt Miren verontrustende informatie. Hierdoor slaat het onderzoek een nieuwe richting in. In 2019 verschijnt een tweede video, waardoor Ana het ergste vreest.

 

Aflevering 5, 50 m

De afgelopen negen jaar zien er heel anders uit vanuit het perspectief van de ontvoerders van Amaya. Nu de zoektocht vordert, worden ze steeds wanhopiger.

 

Aflevering 6, 47 m

Miren wordt nu zelf verdacht, maar weigert de zoektocht naar Amaya op te geven, zelfs wanneer dit haar in ernstig gevaar brengt.

ROLVERDELING

Regie: David Ulloa, Laura Alvea | Cast: Milena Smit (Miren), Jose Coronado (Eduardo), Tristán Ulloa (David), Aixa Villagrán (Inspectora Millán), Loreto Mauleón (Ana), Cristian López (Samuel), Alejandro Vergara (Raúl)

Meer Spaanse filmtips vind je hier