Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans, en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood, maar wordt ook graag gegeten bij fideuà. De saus is eenvoudig en snel te bereiden. 

Houd je wel van aioli, maar niet van een al te scherpe knoflooksmaak? Gebruik dan zonnebloemolie in plaats van olijfolie en haal de kern uit de knoflook. Het is ook een optie om de knoflook van te voren te poffen in de oven, voor een mildere, zoetere smaak. Of je kiest ervoor om er een beetje fijngesneden peterselie door te doen.

Ingrediënten:

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eidooier
  • 250 ml olijfolie (of zonnebloemolie als je een mildere smaak wilt)
  • Zout en peper naar smaak
  • Sap van een halve citroen

Bereiding:

Pel de knoflookteentjes en hak deze fijn. Doe in een schaaltje en voeg de eidooier toe. Terwijl je aan het roeren bent, voeg je beetje bij beetje de olie toe. Op een gegeven moment wordt de saus één geheel en ontstaat er een dikkere structuur. Wanneer alle olijfolie is toegevoegd, knijp je de halve citroen uit boven het schaaltje. De citroen maakt de saus wat lichter en dunner. Om de saus af te maken voeg je een snufje peper en zout toe.

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com