Ultima Primavera

In het speelfilmdebuut La Última Primavera van de Nederlands-Spaanse Isabel Lamberti haalt de werkelijkheid de fictie soms in en andersom. Lamberti, die eerder twee broertjes uit de Mendoza familie filmde in haar afstudeerfilm Volando Voy (2015), zit de familie Gabarre Mendoza in deze film op de huid.

Lees ook: Kijk gratis de beste Spaanse films

Zij spelen hun eigen toekomst maar soms laat Lamberti scenes toe die dan ook echt gebeuren. Dat levert een fascinerende film op. De familieleden worden in de film gedwongen hun zelfgebouwde huis in Cañada Real, een langgerekte sloppenwijk even buiten Madrid, te verlaten. Het land waarop ze hun bestaan hebben opgebouwd, is verkocht. De film geeft een realistisch beeld van de omstandigheden waarin duizenden bewoners van de sloppenwijk leven: in eenvoudige woningen, verstoken van elektriciteit, water, vuilnisdienst, transport, onderwijs en medische hulp. Desondanks zorgt het nieuws dat ze hier weg moeten voor vertwijfeling en verdriet.

We zien in dit aangrijpende en intieme portret hoe ze ieder op hun eigen manier worstelen met het idee dat alles binnenkort zal veranderen. De film is o.a. geselecteerd voor de competitie van het Gouden Kalf van Cannes ACID 2020 en het San Sebastián Film Festival.

De film kreeg maar liefst vier sterren van Pauline Kleijer in de Volkskrant: “Regisseur Isabel Lamberti mag trots zijn op haar debuut, dat fraai oogt, met gevoelig camerawerk en een knappe montage.”

De trailer van de film kun je hier bekijken en Ruby Sanders schreef voor Cinemagazine een mooie recensie die je hier leest.

La última primavera draait corona volente vanaf november 2020 in 30 bioscopen in Nederland!

Lees alle berichten over:

film