Spaanse hamIn veel Nederlandse supermarkten wordt rond de feestdagen heerlijke Spaanse ham verkocht. Heb jij ook zo’n poot is huis gehaald maar weet je niet precies op welke manier je ‘m het beste kunt snijden en bewaren? Dan hebben we hier een handig stappenplan voor je.

1. Haal de poot uit de verpakking en leg ‘m op een koele en donkere plaats in huis om te laten luchten. Na een tijdje kun je ‘m – als je die hebt – in de hamhouder plaatsen, zodat het stuk vlees makkelijker gedraaid kan worden.

2. Zorg dat je een heel scherp vleesmes in huis hebt, waarmee je zonder te veel moeite stukjes van de poot kunt snijden. Pas op voor je vingers, maar een scherp mes is in dit geval veiliger dan een te bot mes.

3. Hang de poot zodanig dat de hoef naar boven wijst. Verwijder de huid en het vette (bijna gelige) gedeelte, totdat je het witte vet en wat vlees ziet verschijnen. Maak vervolgens een verticale snee op zo’n zeven centimeter van de hoef, zodat de plakken ham – die je horizontaal snijdt – makkelijker loslaten.

Lees ook: Recept voor pinchos met Spaanse ham

4. Probeer de plakken zo dun mogelijk te snijden met het scherpe mes. De perfecte plek is 6 centimeter breed en 4 tot 5 centimeter lang. Op het moment dat je het bot raakt, is het tijd om de poot om te draaien en het proces vanaf stap 2 opnieuw te beginnen.

5. Voorkomen moet worden dat de poot uitdroogt. Dat werkt het beste door ‘m af te dekken met stukken vet uit de eerste snijrondes. Een transparante folie is voor eventjes ook prima. In principe kan de poot zo’n drie maanden ‘open’ blijven, maar als ie niet te veel uitdroogt kunnen dat zelfs vijf of zes maanden zijn. Maar de echte liefhebbers zullen ‘m voor die tijd al lang op hebben natuurlijk!

Lees ook: Recept voor kroketjes met ham en kaas