Het wordt steeds makkelijker om met de trein naar Spanje op vakantie te gaan. De Spaanse spoorwegmaatschappij, de Renfe, maakte bekend tegen de zomer van 2023 te beginnen met hogesnelheidsroutes van Madrid naar Marseille en van Barcelona naar Lyon. Naar verwachting wordt daar eind 2023 ook Parijs aan toegevoegd.

De Spaanse pers liet eerder al weten dat Renfe routes naar Frankrijk aan het testen was, maar het lijkt erop dat er een overeenkomst is gesloten op de Frans-Spaanse top die de twee buurlanden half januari hielden in Barcelona.

Franse treinen ook in Spanje

Terwijl de kranten zich focusten op het vriendschapsverdrag tussen premier Pedro Sánchez en de Franse president Emmanuel Macron werkten de ministers van Transport van beide landen achter de schermen aan een tijdschema voor de Franse uitbreiding van het Spaanse AVE-netwerk. Ook wordt gekeken op welke routes de Franse spoorwegmaatschappij, SNCF, kan gaan rijden in Spanje. Vermoedelijk zullen de Franse treinen gaan opereren onder de vlag van Ouigo, een dochteronderneming van het Franse netwerk dat diensten in Spanje beheert.

Wil je meer leuke tips voor een reis naar Spanje? Lees dan ook het mooie glossy tijdschrift ESPANJE! Je kunt het HIER bestellen.

Liberalisering Europese spoorwegen

Renfe probeert al enkele jaren uit te breiden naar buurlanden, maar stuitte daarbij herhaaldelijk op administratieve barrières. Op de top in Barcelona verzekerden de Fransen het Spaanse ministerie van Transport echter dat Spaanse treinen op de Franse spoorwegen kunnen rijden. De Spaanse minister Raquel Sánchez zei dat Spanje een beslissende rol hoopt te gaan spelen in de spoorwegliberalisering van Europa.

Zin in een treinreis naar Spanje? Je kunt HIER je treintickets bestellen

Op den duur 28 treinen per week

Tests op routes tussen Madrid en Marseille en Barcelona en Lyon zijn op 16 januari 2023 begonnen, en Renfe heeft ook al de eerste machinisten ingehuurd om de internationale treinen te gaan rijden. De hogesnelheidstreinen zullen in eerste instantie op afwisselende dagen tussen Madrid en Marseille en tussen Barcelona en Lyon rijden, met zes wekelijkse ritten op elke route. Na verloop van tijd zullen ze twee keer per dag gaan rijden. Renfe streeft naar uiteindelijk 28 diensten per week op de twee trajecten. Renfe heeft nog niet laten weten hoe lang de reizen zullen duren hoewel wel al zeker is dat de trein in de ochtend vertrekt uit Barcelona en rond het middaguur in Lyon arriveert. Ook is al bekend dat de route Madrid-Marseille 13 tussenstops zal hebben, waaronder Barcelona, en dat de route Barcelona-Lyon zeven stops krijgt: Girona, Figueres Vilafant, Perpignan, Narbonne, Montpellier, Nimes en Valence.

Ave lange afstand

Op dit kaartje zie je de lange afstandslijnen van de Renfe in Spanje en de geplande lijnen door Frankrijk.

 

Ook een slaaptrein van Amsterdam naar Barcelona

In 2022 werd ook al bekendgemaakt dat de Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper eind volgend jaar meerdere keren per week een nachttrein naar Barcelona wil laten rijden. Hoe het staat met die plannen kun je hier lezen.

trein spanje

Verder reizen met de AVE

Als je eenmaal in Barcelona of Madrid bent, kun je met de hogesnelheidstrein makkelijk en snel het hele land doorreizen.Tips voor treinreizen in Spanje vind je in dit artikel.