Wil je Spanje op een relaxte én goedkope manier leren kennen? Dan is de trein een prima optie. Want Spanje heeft het grootste hogesnelheidsnetwerk van Europa. Als je overdag reist heb je alle tijd om te genieten van het prachtige landschap. En wist je dat de Interrailpas waarmee je Spanje kunt bezoeken helemaal gratis is voor twee kinderen die meereizen met een volwassene? Ook voor jongeren een ideale reismethode. Het is goedkoop, snel en je hebt gratis WiFi!

Wat kost het?

Voor jongeren varieert de prijs van een Interrailpas tussen de €194 voor 4 dagen in een maand tot €711 onbeperkt gedurende drie maanden. Volwassenen (28 jaar of ouder) betalen €258 voor 4 dagen en €947 voor drie maanden. Je kunt de passen hier bestellen.

Vakantie met de trein in Spanje

Treinreizen in Spanje is onlosmakelijk verbonden met de naam Renfe. De afkorting staat voor Red Nacional de Ferrocariles, ofwel de nationale Spoorwegen van Spanje. De maatschappij gaat over goederentreinen en verschillende soorten passagierstreinen: de hogesnelheidstreinen AVE, de langeafstandstreinen, de middellangeafstandstreinen en de voorstedelijke Cercanías (Rodalies in Catalonië).

Lees ook: ESPANJE!’s duurzaamheids top 10

In sneltreinvaart door Spanje mét gratis WiFi

Het paradepaardje van Renfe is de hogesnelheidstrein AVE (Alta Velocidad España), die een maximale snelheid van 310 kilometer per uur (!) kan bereiken. Niet alleen de trein is snel overigens. Ook de WiFi die die gratis kunt gebruiken tijdens je reis is snel!

De eerste AVE-route was die tussen Madrid en Sevilla en werd aangelegd voor de wereldexpositie van 1992 in de Andalusische hoofdstad. In slechts 2 uur en 30 minuten leg je nu de 574 kilometer tussen deze twee steden af.

Een logische volgende stap was de verbinding met het noordoosten van het land, om vanuit daar makkelijker naar Frankrijk en de rest van Europa door te kunnen treinen. Met de aanleg van het traject Madrid-Zaragoza-Barcelona werd begonnen in 1997. Een aantal jaar later dan gepland werd het ruim 600 kilometer lange traject tussen Barcelona en de hoofdstad in 2008 in gebruik genomen. Zonder tussenstops brengt de trein je in 2 uur en 30 minuten van de Catalaanse hoofdstad naar Madrid of andersom. Maakt ie een tussenstop in Zaragoza, dan ben je 3 uur onderweg.

Hoge sneldheidsnetwerk Spanje in 2022

AVE-netwerk Spanje eind 2022

Het AVE-netwerk in Spanje eind 2022

Bijna 30 steden

Het totale AVE-netwerk is meer dan 3100 kilometer lang en daarmee heeft de ‘vogel’ het langste traject voor hogesnelheidstreinen van Europa. Tot nu toe zijn zo’n dertig Spaanse steden aangesloten op het netwerk en er zullen de komende jaren nog veel volgen, zo is de bedoeling. Dit wil echter niet zeggen dat alle punten van het netwerk ook onderling zijn verbonden. Zo zijn de steden Ourense, La Coruña, Santiago de Compostela en Vigo wél onderling met de AVE te bereiken, maar zul je een andere oplossing moeten vinden als je hier vanuit andere delen van het land wilt komen.

Om gebruik te kunnen maken van de AVE moet je van tevoren een plaats in de trein reserveren. Prijzen van de AVE-tickets variëren enorm, vergelijkbaar met die van vliegtickets. Als je op je budget moet letten, is het daarom aan te raden om ruim op tijd te boeken. Met een beetje geluk kun je dan bijvoorbeeld voor €60 een retourtje Barcelona-Madrid kopen, terwijl je voor een enkeltje ook zomaar eens €100 kwijt kunt zijn! Een speciale treinpas is dan vaak goedkoper. Hieronder lees je er meer over. De treinen gaan meerdere keren per dag en als je het begin- en eindpunt invult op de Renfe-website, krijg je tijden en prijzen overzichtelijk onder elkaar te zien. Tickets voor vrijdag- en zondagavond zullen waarschijnlijk duurder zijn dan voor bijvoorbeeld een rustigere dinsdagmiddag.

Leuke tips voor onderweg? Lees dan ESPANJE! magazine! Vier keer per jaar 100 pagina’s reis- en cultuurtips voor Spanjeliefhebbers in de brievenbus en op je mobiel en laptop. Bestel ‘m hier

Films kijken

Bij het boeken krijg je een stoelplaats aangewezen en meestal heb je hierbij de keuze tussen gangpad en raam. Reis je met meerdere personen (maximaal vier), dan kan het voordeliger zijn om aan een van de tafeltjes in de trein te zitten. Let hiervoor bij het boeken op het woordje mesa (tafel). Reizen met de AVE is haast alsof je in het vliegtuig zit. Onderweg worden er films vertoond, krijgen alle passagiers een setje oordopjes uitgedeeld en komt de catering langs met versnaperingen. Van tevoren moet iedereen langs de bagagecontrole.

Tip: Wees op tijd! Als je de trein mist, kun je namelijk niet zomaar in een volgende stappen. In principe is je ticket dan niets meer waard, tenzij je een retourticket hebt en je je binnen een halfuur meldt op het station. In dat geval kan je ticket – als er plaats is tenminste – voor een klein bedrag worden omgezet. Bedenk je dat de geplande reis je toch niet zo goed uitkomt? In de meeste gevallen kun je het ticket nog omzetten. Op de dag van de reis kan dat tot een halfuur van tevoren op het station of via telefoonnummer +34 902 320 320. In sommige gevallen wordt er 10 procent toeslag geheven. Wanneer je je ticket met korting hebt gekocht, is omzetten niet mogelijk.

Verder reizen

Behalve de AVE boek je bij Renfe ook middellangeafstandstreinen, die per autonome regio zijn geregeld. Ten slotte zijn er nog de Cercanías, die rijden in de voorsteden van bijvoorbeeld Madrid, Valencia, Sevilla en Barcelona (waar ze geen Cercanías, maar rodalies worden genoemd). Een aanrader voor wie de grote steden al kent en het leuk vindt om ook de omgeving te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de fijne badplaats Sitges bij Barcelona! Voor deze treinen hoef je niet te reserveren en tickets kosten vaak maar een paar euro. Spanje heeft de mogelijkheid om helemaal gratis met de trein te reizen verlengd. In dit artikel lees je hoe dat zit. 

Reizen met de Renfe Spain Pass

Wil je meerdere steden aandoen in één vakantie? Dan kan het in je voordeel zijn om een Interrail Spanje Pass of een Renfe Spain Pass aan te schaffen. De Interrail Spanje Pass koop je voor een periode van 3, 4, 5, 6 of 8 dagen, die je binnen een maand kunt gebruiken. Op elke reisdag kun je vervolgens zoveel treinen nemen als je wilt. Voor jongeren varieert de prijs van de pas tussen de €155 voor 3 dagen in een week tot €255 voor 8 reisdagen gedurende een maand.  Volwassenen (28 jaar of ouder) betalen €334 voor 3 dagen en €550 voor 8 dagen binnen een maand. Je kunt de passen hier bestellen.

Kinderen onder de 11 jaar reizen gratis, mits ze in het gezelschap zijn van een volwassene. Hiervoor geldt: maximaal 2 kinderen per volwassene, voor extra kinderen moet een jongerenpas worden gekocht. De pas is geldig voor alle treinen van Renfe en biedt ook korting  op de ferry’s naar de Balearen.

Een nadere optie is de Renfe Spain Pass. Met de Renfe Spain Pass kun je 4, 6, 8 of 10  trajecten afleggen. Je kunt deze pas gebruiken op alle  Larga Distancia treinen inclusief de AVE en regionale treinen (Media Distancia en Avant (high-speed middellange-afstand. Na aankoop is de pas zes maanden geldig en na in gebruikname een maand. De Renfe-pas kost €195 voor 4 dagen en  €410 voor 10 dagen.

Wil je met een van deze passen gebruikmaken van een AVE-trein? Vergeet dan niet van te voren te reserveren. Dat kan op de website van Renfe, door het nummer van je pas in te voeren, of op het station vanwaar je wilt vertrekken.

 

Grote korting voor 60-plussers

Als jongere kun je dus heel goedkoop reizen met de speciale Spanjepassen.  En ja, je leest het goed. Ook als je 60 bent kom je in Spanje al in aanmerking voor fikse kortingen op het OV. Daarvoor moet je wel eerst even de Tarjeta Dorada aanschaffen. Daarmee krijg je maar liefst 25 – 40 % korting op treinreizen. Ook voor jongeren en kinderen van 4 t/m 14 jaar gelden flinke kortingen bij Renfe.  En kinderen tot en met 3 jaar kunnen altijd  gratis meereizen.