Natuur in Spanje

Als ultieme Spanje-fans begrijpen we als geen ander dat je het liefst zo vaak mogelijk naar Spanje afreist om lekker te genieten van al het lekkers, leuks en moois dat het land te bieden heeft. Maar eerlijk is eerlijk: ongeremd vliegen en consumeren is echt niet meer van deze tijd. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je geen fijne vakantie kunt hebben. Een paar tips voor een duurzame(re) vakantie in Spanje.

1.Kies voor een duurzame accommodatie. Dus geen grote hotelketen waar bergen afval worden gecreëerd, maar bijvoorbeeld een knusse Bed & Breakfast, een eco-hotel of een particuliere accommodatie.

2.Doe – eenmaal in Spanje – zoveel mogelijk te voet of met de fiets. In de meeste Spaanse steden kun je tegenwoordig fietsen huren of gebruikmaken van het openbare fietssysteem. Moet je grotere afstanden afleggen waar het ov niet makkelijk komt? Huur dan een auto en neem andere mensen mee via Blablacar, of probeer zelf met iemand mee te rijden naar je bestemming. Met een beetje geluk is je carpool-partner een gezellige Spanjaard met wie je je Spaans kunt oefenen en die je een paar goede tips voor de omgeving kan geven.

3.Hou je van zwemmen? Kies dan voor een accommodatie bij zee, een meer of een openbaar zwembad in de buurt. Een eigen zwembad klinkt leuken luxe, maar in de praktijk zijn privébaden vaak klein en bovendien is het een enorme belasting voor het milieu.

4.Pak de trein! Dat is goedkoper dan je denkt en Spanje heeft een geweldig treinnetwerk, waar zo’n beetje alle plaatsen mee verbonden zijn.

Lees meer: ¡VAMOS EN TREN! MET DE TREIN DOOR SPANJE

5.Verblijf je in een hotel? Gebruik je handdoek dan vaker dan één keer en neem je eigen shampoo en zeep mee in hervulbare flesjes, zodat je niet de plastic flesjes van het hotel hoeft te gebruiken. Of neem de zeepjes van het hotel mee en gebruik die bij een volgende reis opnieuw.

6.Ga minder vaak, maar langer op vakantie naar Spanje. Zo bespaar je al snel duizenden vliegkilometers.

7. Koop je eten op lokale marktjes en kies voor producten uit de nabije omgevingen van het seizoen. Niet alleen een ontlasting voor het milieu, maar bovendien een traktatie voor je smaakpupillen. Want geloof ons: er kan weinig op tegen de smaak van een Spaanse tomaat in de zomer of sinaasappel in het najaar.

8.Eet minder vlees. En als die jamón ibérico moeilijk te weerstaan is, ga dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

9.Op veel plaatsen in Spanje is het water uit de kraan niet lekker. Het is verleidelijk om plastic flesjes water in de supermarkt te kopen, maar een eigen hervulbare fles meenemen is een betere optie. Koop grote hoeveelheden water (elke supermarkt heeft flessen van 5 tot 8 liter) of neem een filter mee om het kraanwater een lekkerdere smaak te geven.

10.Neem een boodschappentasje mee. Hoewel het officieel niet meer mag, geven veel winkels gewoon nog plastic tasjes mee. Overbodig en makkelijk te besparen als je zelf altijd een tasje bij je hebt.

Lees meer: 10 x de lekkerste vegetarische restaurants in Spanje