Natuurlijk kun je wandelend of op de fiets een stad ontdekken. Maar sinds enkele jaren is het in steeds meer Spaanse steden ook mogelijk om een elektrische deelstep te pakken. We leggen je uit hoe het werkt, waar je zo’n step kunt pakken en wat de onderlinge verschillen zijn.

Elektrische steps zijn in veel Spaanse steden niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Inmiddels vind je ze onder andere in Madrid, Valencia, Málaga, Zaragoza, Tarragona en Sevilla. Toeristen maken er gretig gebruik van. Op de patinete eléctrico – die maximaal 25 km/uur gaat – kun je in korte tijd veel zien, terwijl het weinig inspanning kost. Ideaal als je benen moe zijn van al het gewandel. Én ze zijn elektrisch, dus beter voor het milieu dan de bus of auto.

elektrische step spanje

Een ander voordeel is dat je de steps gewoon kunt pakken en parkeren waar je wilt. Je hoeft dus niet naar een specifieke zaak of station, zoals met deelfietsen het geval is. Je hoeft geen rijbewijs te hebben om er een te mogen gebruiken.

Lees ook: Zo huur je een (deel)fiets in Spanje

In Spanje worden elektrische deelsteps aangeboden door diverse bedrijven, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De populairste steps zijn:

  1. Lime: Een wereldwijd bekend merk, Lime biedt steps aan in Spaanse steden zoals Madrid en Sevilla. Hun groene steps zijn gebruiksvriendelijk en voorzien van een robuust ontwerp. Ze zijn niet alleen via de Lime-app, maar ook via Uber beschikbaar.
  2. Bird: Bird is een ander internationaal stepverhuurbrdrijf dat actief is in Spanje. Je vindt ze in Madrid, Málaga en Zaragoza.
  3. Tier: Dit Duitse merk is snel aan het uitbreiden in Spanje. Een voordeel aan Tier-steps is de batterijduur, die langer is dan die van veel concurrenten. Je vindt Tier in Málaga, Madrid en Tarragona.
  4. Voi: Voi is een Zweeds merk dat in veel landen actief is. In Spanje vind je Voi alleen in Sevilla en Málaga.

Naast de grotere merken zijn er in sommige Spaanse plaatsen ook lokale bedrijven die deelsteps verhuren.

Wil je meer tips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Hoe werkt het?

Als je zelf een step wilt huren, volg dan dit stappenplan:

  1. Download de app. Kies het merk van de step die je wilt huren en download de bijbehorende app op je smartphone.
  2. Registreren. Volg de registratie-instructies in de app. Dit omvat meestal het invoeren van persoonlijke gegevens en het koppelen van een betaalmethode.
  3. Vind een step. Gebruik de app om een beschikbare step in de buurt te vinden. De meeste apps hebben een kaartfunctie die de locaties van de steps toont.
  4. Ontgrendel de step. Scan de QR-code op de step met je app om deze te ontgrendelen. Sommige apps kunnen ook een pincode vragen.
  5. Rijden. Volg de verkeersregels en zorg ervoor dat je de step parkeert op een toegestane locatie als je klaar bent met rijden.
  6. Vergrendelen. Beëindig de rit door de step in je app te vergrendelen.

De meeste steps werken ongeveer op dezelfde manier, al kunnen er per merk kleine verschillen zijn. Een gebruiksaanwijzing voor de steps van Lime vind je hieronder:

Kosten

De kosten van de steps verschillen per merk, maar ook per locatie. In de meeste gevallen is er sprake van een starttarief (bijvoorbeeld €1) dat je betaalt voor het ontgrendelen van de step. Vervolgens betaal je per minuut (bijvoorbeeld €0,15).

Veel van de eerdergenoemde merken zoals Tier en Lime bieden ook e-bikes aan. Dat werkt op een vergelijkbare manier. In de app van het betreffende merk vind je hier meer informatie over.

Lees ook: Tien tips voor voordelige autohuur in Spanje