Fietsen huren in Spanje is de laatste jaren steeds populairder geworden, zeker sinds de introductie van deelfietssystemen die gebruik maken van parkeerstations. Ideaal voor Nederlandse toeristen, want wij verkennen een stad maar wat graag op twee wielen. Maar waar kun je zo’n fiets huren en hoe werkt het systeem?

Wil je fietsend Spanje ontdekken, dan kun je natuurlijk een fiets huren bij een lokaal fietsverhuurbedrijf. In elke Spaanse stad is er wel een te vinden. Maar er zijn in verschillende steden ook deelfietsen. Deze pak je uit het ene station, en lever je in een ander station naar keuze weer in. Hierdoor kun je flexibel door de stad reizen, en hoef je niet te onthouden waar je je fiets hebt geparkeerd. Zowel locals als toeristen maken veel gebruik van de deelfietsen.

deelfietsen spanje

Steden met deelfietsen

Veel grote Spaanse steden hebben inmiddels deelfietssystemen geïntroduceerd, elk met hun eigen unieke kenmerken. Enkele van de bekendste steden waar je gebruik kunt maken van deze diensten zijn:

Hier vind je de volledige lijst.

fiets huren spanje

In Barcelona bestaat ook een deelfietssysteem, Bicing genaamd, maar deze is niet bedoeld voor toeristen. Wel kun je daar gebruik maken van andere deelfietsen zoals Donkey Republic en het Nederlandse Swapfiets. Deze fietsen staan niet in vaste stations geparkeerd, maar kun je via een app opsporen.

De parkeerstations zijn in het centrum doorgaans makkelijk te vinden: je komt ze haast op elke hoek van de straat tegen. Zie je er geen, dan kun je met behulp van de app van de betreffende service zien waar je dichtstbijzijnde is. Dit systeem is ook handig als blijkt dat een station vol of leeg is.

In de meeste steden zijn de deelfietsen niet-elektrisch, al zijn er uitzonderingen. Zo zijn er in Barcelona en La Palma naast niet-elektrische ook elektrische fietsen beschikbaar. Let goed op welk soort abonnement je afsluit, want elektrische fietsen kosten vaak meer geld. In Madrid zijn alle deelfietsen elektrisch; wel zo fijn vanwege de hoogteverschillen in de stad.

fiets huren spanje

Tarieven

Gebruik maken van deelfietsen is in principe niet duur. Zo betaal je in Zaragoza € 5,28 voor 72 uur. Vervolgens kun je 30 minuten gratis gebruik maken van een deelfiets, zo vaak je maar wil. Gebruik je de fiets langer dan 30 minuten, dan betaal je € 0,52 per half uur. Houd je hem langer dan twee uur, dan kost het je € 3,16. Wil je voor een langere tijd op pad, dan loont het dus om af en toe van deelfiets te wisselen. Zodra je een nieuw exemplaar pakt, start de tijd weer opnieuw.

De tarieven verschillen per stad. Klik op de links hierboven om daar meer over te weten te komen.

Wil je meer tips voor je vakantie in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Zo werkt het

Het aanmelden bij een deelfietssysteem is meestal een eenvoudig proces:

    1. Download de app: Zoek naar de app van het deelfietssysteem van de stad waar je bent. Bijvoorbeeld, zoek naar ‘Bicing’ voor Barcelona of ‘BiciMAD’ voor Madrid.
    2. Registratie: Volg de stappen in de app om je te registreren. Dit omvat meestal het invoeren van je persoonlijke gegevens en het kiezen van een abonnementsoptie.
    3. Betaling: Voer je betalingsgegevens in. De meeste systemen accepteren creditcards en soms andere betaalmethoden zoals PayPal.
    4. Starten maar: Na registratie en betaling kun je direct beginnen met het huren van fietsen. Zoek een dichtbijgelegen parkeerstation in de app en ontgrendel een fiets. Meestal kan dit door een code in te voeren of een QR-code te scannen met de app. Sommige systemen maken gebruik van een magnetische kaart die de gebruiker ontvaµngt na registratie.
    5. Fietsen en terugbrengen: De gebruiker kan nu door de stad fietsen en de fiets terugbrengen naar elk willekeurig parkeerstation dat bij hetzelfde systeem hoort. De huur eindigt wanneer de fiets correct is ingeleverd en vergrendeld.

Lees ook: Fietsen in Spanje? Dit zijn de 5 meest fietsvriendelijke steden