Spanje is een geliefd land onder wielrenners. Maar ook in de steden wordt steeds meer gefietst. Spanje hoort zelfs bij de koplopers van landen waar je een deelfiets kunt pakken. Doordat steeds meer steden emmissievrije zones instellen is de fiets niet alleen voor toeristen het ideale vervoermiddel, maar gaan ook steeds meer Spanjaarden op de pedalen. Veel steden hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in fietspaden. Volgens de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) zijn de onderstaande vijf Spaanse het meest fietsvriendelijk omdat de fietspaden er voldoen aan de de gestelde criteria. Dat wil o.a. zeggen dat ze compleet, aaneengesloten en herkenbaar zijn en lopen langs hoofdwegen.

Lees ook: Tips voor een actieve vakantie in Spanje

Valencia

Alleen al het feit dat Valencia vlak is, maakt dat de stad zich goed leent om hier te fietsen. Maar er is ook duidelijk aan de fietsers gedacht: de ruim 120 kilometer aan fietspaden zorgen ervoor dat je niet tussen de auto’s door hoeft te schieten. Verken de futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias, fiets door het groene Turia-park en geniet van een ontspannen rit langs de strandpromenade. Lees hier onze reistips voor Valencia.

Barcelona

fietsen in spanje

Barcelona is erg fietsvriendelijk. De stad heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden die je langs de beroemde bezienswaardigheden zoals de Sagrada Família, de Ramblas en het strand van Barceloneta leiden. Met een fiets kun je gemakkelijk door de smalle straatjes van de Gotische wijk navigeren en het bruisende stadse leven ervaren. Hier lees je meer over fietsen in Barcelona.

Sevilla

Sevilla staat bekend om zijn roemruchte historie, prachtige architectuur, levendige pleinen en charmante steegjes. Maar het vlakke landschap maakt het ook een fijne stad om te verkennen per fiets. De stad is begonnen met het aanleggen van fietspaden in 2006 en heeft nu ruim 180 kilometer aan verharde paden. Fiets langs de Guadalquivir rivier, bewonder de prachtige Plaza de España en ontdek de betoverende tuinen van het Alcázar. Lees hier meer over de Feria de Abril in Sevilla

San Sebastián

De Baskische stad San Sebastián is niet alleen een paradijs voor strandgangers en fijnproevers, maar ook een genot voor de fietsfanaten en wielrenners. Elk jaar vindt hier de wielerwedstrijd Clásica San Sebastián plaats. Huur hier een fiets en verken de mooie baaien van de stad of fiets door de weelderige groene heuvels van de omgeving. Vergeet niet onderweg te genieten van heerlijke pintxos in de lokale bars. En als je er toch bent, neem dan de boemeltrein naar Bilbao om ook die stad op de fiets te verkennen.

 

 Wil je meer leuke reistips voor Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

Vitoria

Deze stad – ook in het prachtige Baskenland – is de laatste jaren flink gestegen in de lijst met meest fietsvriendelijke plaatsen van Spanje, meldt de OCU. Zowel het centrum als de buitenwijken zijn goed begaanbaar. Een deel van de 145 kilometer aan fietspaden die je hier vindt, loopt door de groene zone die de stad omringt. Fun fact: elk punt in deze stad ligt op minder dan 250 meter van een fietspad. ESPANJE! tipte de stad in 2013 al als de groene hoofdstad van Baskenland. Je kunt dat artikel hier lezen.

Fiets huren?

In alle bovengenoemde steden behalve Vitoria bestaat een publiek fietsverhuursysteem waar je een (tijdelijk) abonnement kunt nemen. Verspreid door de steden staan stations met fietsen die je kunt pakken, om ze vervolgens in een ander station terug te zetten. Het nadeel van dit systeem is dat een station leeg of juist vol kan zijn, waardoor je niet altijd je fiets kunt halen of stallen waar je wilt. Om hier niet afhankelijk van te zijn, is het vaak makkelijker om voor een of meerdere dagen een fiets huren bij een fietsverhuurbedrijf. Baja Bikes biedt in veel Spaanse steden fietsen en tours aan.