Zin in een actieve vakantie in Spanje? Dan zijn de mogelijkheden onbegrensd. Van fietsen over de Vías Verdes tot mountainbiken in de Pyreneeën of wandelen over de fameuze Caminito del Rey. Hieronder vind je een paar van onze Spanje reistips voor fietsers en wandelaars. Ideaal voor het voorjaar als alles in bloei staat. Kijk voor meer tips in ESPANJE!

De geweldige vías verdes

wandelpad in het binnenland van spanje

De pelgrimsroute Camino de Santiago is niet alleen populair onder wandelaars maar ook onder fietsers, net als de Camino del Cid, die loopt door Castilla y León, Castilla- La Mancha, Aragón en de regio Valencia in de voetsporen van de legendarischeCid Campeador. Je kunt er natuurlijk altijd alleen een klein stuk van lopen of fietsen. En dan zijn er de Vías Verdes, oftewel groene routes – oude, niet meer in gebruik zijnde spoorlijnen die omgetoverd zijn tot fiets- of wandelroute. Ze zijn perfect om het Spaanse binnenland te ontdekken. Voormalige stations zijn getransformeerd tot hotel of restaurant en soms kun je er fietsen huren. Inmiddels kun je door heel Spanje via de Vías Verdes al 3400 kilometer afleggen. De ruim 130 routes variëren in lengte; van 1 tot 128 kilometer, dus of je nu een getraind fietser bent of alleen zo nu en dan de stadsfiets pakt, iedereen kan hier op de pedalen. Aangezien de trajecten over oude spoorwegen gaan, zijn ze over het algemeen vlak en makkelijk begaanbaar maar voeren ze vaak wel door een spectaculair landschap. En omdat er alleen fietsers en wandelaars mogen komen heb je geen last van auto’s en uitlaatgassen en zijn de routes zeer veilig, ook om met kinderen te lopen of te fietsen.

Lees ook: dit zijn de meest fietsvriendelijke steden van Spanje

 

Aragón: voor wandelaars, fietsers en mountainbikers

MTB in Aragon

In 2023 maakten we een rondreis door Aragon. Hier fietsen we in de omgeving van Aínsa.

Ook onbekendere Spaanse regio’s zoals Extremadura en Aragón zetten zich steeds meer op de kaart als de perfecte bestemming voor een actieve vakantie. Het Nationale Park Monfragüe in Extremadura bijvoorbeeld is een paradijs voor wandelaars die van vogels houden. In dit gebied bevindt zich de grootste Europese kolonie monniksgieren. Om de Spaanse keizerarend te spotten moet je geluk hebben, want daar zijn nog maar een paar paartjes van. En ook de zwarte ooievaar, vale gier, oehoe, steenarend en aasgier komen hier voor. Noordelijker, in de Pyreneeën van Aragón, is mountainbiken sterk in opkomst. Rond de prachtige stad Aínsa, met zijn middeleeuwse plein vol heerlijke restaurants, zijn meer dan 300 fietsroutes uitgezet, niet alleen voor mountainbikes, maar ook voor gewone fietsers. Niet voor niets vonden de wereldkampioenschappen enduro in Aragón plaats. Op de website van AragónBike kun je je ideale routes uitstippelen en downloaden in pdf- of gps-formaat. Je kunt zoeken op moeilijkheidsgraad (aangegeven in verschillende kleuren), soort route (downhill, enduro, crosscountry), in 3D met Google Earth en met tips en informatie voor de fietsers. Niet alle routes zijn (geheel) voorzien van routebordjes, maar met een goede fietskaart kun je hier ook zeker op eigen houtje een route fietsen. Wij maakten in 2023 een rondreis door Aragon en schreven er een artikel over met heel veel fiets- en wandeltips. Je leest het in editie 3 2023 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

 

 Wil je meer leuke fiets- en wandeltips voor Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

 

Picos de Europa, bergen en zee

De-Picos-de-Europa

Een van onze favoriete zomerbestemmingen in Spanje. De Picos de Europa in het noordwesten zijn ideaal voor een combinatie van een luie en een actieve vakantie, omdat het maar 20 kilometer van de zee is. In de winter ligt er sneeuw en je moet niet vreemd opkijken als je ook in de rest van het jaar sneeuwvelden tegenkomt. Vanwege het speciale bergzeeklimaat kunnen hier verraderlijke mistbanken voorkomen. Dit wil overigens niet zeggen dat je hier niet goed kunt wandelen of klimmen, integendeel, de afwisseling van hoge toppen en diepe ravijnen en canyons is adembenemend. Maar ga altijd wel goed voorbereid op pad. De Picos de Europa kregen als eerste de titel Nationaal Park en in 2002 werd het gebied door de UNESCO tot biosfeerreservaat verklaard. Wist je dat Spanje samen met de VS en Rusland het land met de meeste biosfeerreservaten is? Dat zijn door de UNESCO beschermde gebieden met een uniek ecosysteem. In totaal telt Spanje maar liefst 53 biosfeerreservaten en 16 nationale parken. En een van de meest bijzondere gebieden vinden wij de Picos. Ze vormen het hoogste deel van het Cantabrisch Gebergte in Noord-Spanje, op de grens van de autonome regio ́s Cantabrië, Asturië en Castilla y León. Op meer dan 200 plekken zijn de bergen meer dan 2000 meter boven zeeniveau en sommige hellingen komen boven de 2300 meter, zoals de Torrecerredo (2646 meter), de Naranjo de Bulnes (2519 meter) en de Pico Tesorero (2570 meter). Verscholen in de Picos vind je weides, bossen met beuken- of eikenbomen, heidevelden en meren, zoals de meren van Covadonga. Door het park stromen bovendien vier rivieren: de Deva, Sella, Cares en Duje. Vanaf verschillende uitkijkpunten heb je een magnifiek uitzicht over het park. En als je geen zin hebt om te wandelen of klimmen, kun je de Fuente Dé kabelbaan nemen naar een hoogte van meer dan 1800 meter. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen om de zwarte specht of auerhoen te spotten, maar ook grote vogels zoals de vale gier en de steenarend komen hier voor.

Megapopulair: El Caminito del Rey

Helemaal in het zuiden van Spanje ligt ook een spectaculair natuurgebied, Desfiladero de los Gaitanes. Hier kun je wandelen in de voetstappen van koning Alfons XIII, die hier in 1921 de Caminito del Rey opende. Decennialang werd dit als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld beschouwd. Het spectaculaire traject loopt langs de rand van het ravijn waardoor de rivier de Guadalhorce stroomt. Het is de laatste jaren compleet gerenoveerd en werd in maart 2015 heropend. Inmiddels is dit de populairste wandelroute van Andalusië. Je moet geen hoogtevrees hebben want het pad ligt 100 meter boven de rivier. De route is verdeeld over een toegangspad van 4,8 kilometer en de uiteindelijke wandeling op grote hoogte van 2,9 kilometer. Dit laatste deel is natuurlijk waar het allemaal om draait. Het gehele koningspad lopen duurt zo tussen de drie en vier uur. Maar het is geen rondwandeling, dus daarna moet je nog terug naar het startpunt. Zie je dat niet zitten, dan pendelen er gelukkig bussen tussen het noordelijke punt (Ardales) en het zuidelijke punt (El Chorro). Meer informatie vind je hier. Wij vonden het erg leuk om deze route een keer te lopen maar je kunt natuurlijk veel meer mooie wandelingen maken in Andalusië op plekken waar veel minder toeristen zijn. In ESPANJE! vind je altijd volop tips voor wandelingen en fietstochten.