Ga je met de trein of het vliegtuig naar Spanje, dan kun je vaak prima verder reizen via het supersnelle en goedkope treinnetwerk van Spanje. Maar wil je naar plekken waar de trein niet komt, dan is een auto huren een must. Een huurauto geeft je de vrijheid om afgelegen plekken te ontdekken en je eigen reisschema te bepalen. Maar kijk goed voor een een auto boekt. De ene broker is namelijk vaak een stuk goedkoper dan de andere en ook de locatie of de duur van de huur kan een rol spelen. Met deze tien tips van onze ervaren reisjournalisten kun je gerust en voordelig op stap. 

1. Hoog- en laagseizoentarieven

Bij het plannen van je reis is het essentieel om rekening te houden met het seizoen. In het hoogseizoen zijn de tarieven over het algemeen veel hoger vanwege de grotere vraag. Dat kan echt honderden euro’s schelen op twee weken autohuur. Overweeg om te reizen tijdens het laagseizoen om te profiteren van lagere huurprijzen en minder drukte op de wegen.

2. Vergelijk tarieven van luchthaven en stad

Vergelijk de tarieven tussen autoverhuur op de luchthaven en in de stad. Luchthavens kunnen hogere tarieven hebben vanwege de extra servicekosten. Het kan voordeliger zijn om in de stad te huren en indien nodig met het openbaar vervoer naar de verhuurlocatie te reizen. Maar andersom is ook vaak het geval, dus zit je in de stad en wil je een auto, check dan ook altijd de prijzen op de nabijgelegen luchthaven. Je kunt zo al snel enkele tientjes en soms meer dan 100 euro besparen. Over het algemeen geldt ook dat huren op de luchthaven zelf duurder is dan met een shuttle die je oppikt op de luchthaven. Houd er wel rekening mee dat de verhuurder soms ver van het vliegveld kan liggen. Zo moesten wij in Valencia een keer 20 minuten door de drukke spits in de stad rijden met de shuttle. Plan dus ruim om niet in tijdnood te komen.

3. Voordelen van Key’n go

Over tijdnood gesproken. Je kunt bij sommige verhuurders ook kiezen voor Key’n go. Dat betekent geen gedoe aan de balie, met de kans dat ze je een extra en onnodige verzekering willen aansmeren. Je moet dan wel van tevoren je paspoort en rijbewijs scannen. Zo kun je met een code direct de sleutel pakken op de luchthaven. En bijkomend voordeel: de tarieven zijn vaak veel gunstiger dan bij de reguliere autoverhuur.

4. Verschillende tarieven bij verschillende brokers

Check voor je boekt verschillende autoverhuurbrokers, zoals EasyTerra, Tui Cars en Sunny Cars. Elke broker kan unieke deals en pakketten aanbieden. Neem de tijd om prijzen te vergelijken en recensies te lezen om de beste keuze  te maken. Dat kan vaak honderden euro’s schelen. Kies als het kan wel altijd voor volledige dekking en afkoop eigen risico. Dat is meestal flink duurder, maar je koopt er wel je gemoedsrust mee. Bij EasyTerra moet je dan expliciet aangeven dat je ‘Worry Free’ wilt. Bij onze vergelijking kwam EasyTerra in alle seizoenen als voordeligste uit de bus. Omdat dit bedrijf uit Leeuwarden zelf genoegen neemt met minder marge per verhuur, bespaar je soms zelfs honderden euro’s. En via deze link kun je op een selectie van auto’s ook nog eens 5 % extra korting krijgen.

5. Maximale huurperiode van 28 dagen

Houd er rekening mee dat de meeste autoverhuurbedrijven een maximale huurperiode van 28 dagen hanteren. Als je van plan bent langer te blijven, overweeg dan om de auto na 28 dagen terug te brengen en opnieuw te huren. Langer huren kan wel bij bijvoorbeeld SunnyCars, maar het verschil tussen 27 dagen en 30 dagen huren kan zo maar €300 zijn. Dus check meerdere data om er zeker van te zijn dat je niet onnodig teveel betaalt.

6. Vroeg boeken loont

Vaak geldt: hoe eerder je boekt, hoe beter de prijs. Probeer je auto zo vroeg mogelijk te reserveren om te profiteren van vroegboekkortingen en de beschikbaarheid van voertuigen. Bedenk daarbij dat je altijd gratis kunt annuleren, bij Sunny Cars zelfs tot 1 uur voor huuraanvraag.

7. Gerust op reis met afkoop eigen risico

Kies zorgvuldig de verzekering die bij jouw behoeften past. Een totale dekking met afkoop eigen risico biedt vaak gemoedsrust, maar dat merk je wel meteen in je portemonnee. Ga je slecht verzekerd op pad en rij je een schade, dan ben je nog verder van huis. Controleer ook of er geen dubbele dekking is met andere verzekeringen die je mogelijk al hebt.

8. Brandstofbeleid controleren

Let op het brandstofbeleid van het verhuurbedrijf. Sommige hanteren een ‘vol-vol’ beleid, waarbij je de auto met een volle tank krijgt en ook weer vol moet inleveren. Dit is bijna altijd kosteneffectiever dan andere opties. Bij terugkeer werd bij ons een keer een bonnetje gevraagd om te controleren of we wel dichtbij de luchthaven hadden getankt. Gelukkig was dat zo! Niet sjoemelen dus, want anders betaal je alsnog de hoofdprijs.

9. Lokale verkeersregels, weer en tolwegen

Verdiep je in de lokale verkeersregels van Spanje. En houd er rekening mee dat het ’s zomers snikheet kan zijn (neem voldoende water mee) en dat je in de winter in de bergen sneeuw kunt tegenkomen. Check als je de bergen ingaat ook altijd of je motor wel krachtig genoeg is. En bedenk dat sommige tolwegen alleen elektronische betalingen accepteren dus zorg ervoor dat je je creditcard of contant geld bij de hand hebt. Check hier alle rode wegen waar je in Spanje tol moet betalen.

10. Helemaal ‘worry free’ op roadtrip

Als Spanjetijdschrift kennen we natuurlijk de prachtigste routes van Spanje. We hebben de mooiste roadtrips hier op een rijtje gezet. Nog een laatste tip: Het kan ook voordelig zijn om een all inclusive pakket te boeken inclusief vlucht en hotels. Dat is helemaal ‘worry free’. Check bijvoorbeeld deze pakketreizen van de ANWB.

Wil je meer tips voor trips in Spanje? Lees dan ook het mooie magazine in ESPANJE!

bestellen