Goed verborgen in een bergketen, of juist op een steenworp afstand van volgepakte stranden. Er zijn veel piscinas naturales, oftewel natuurbaden, te vinden in Spanje. Rustige plekjes om te zwemmen die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. 

Natuurpark Lagunas de Ruidera in Castillië – La Mancha

Je vindt in het natuurpark Lagunas de Ruidera een wel heel bijzonder waterbad, bestaande uit maar liefst vijftien meren. Ieder meer ligt weer een paar meter hoger dan het vorige meer tegen de flanken van een heuvel als ware het een sprookjesachtig trap. Ze zijn verbonden door watervallen. Verschillende soorten flora en fauna omringen de helderblauwe waterplassen.

Charco Azul op het eiland El Hierro van de Canarische Eilanden

charco azul, natuurlijk zwembad op El Hierro

Ooit ontstaan door een lavastroom, biedt deze spectaculaire plek nu bescherming tegen de indrukwekkende golven van de oceaan vlak achter de rotsen rond deze plas.

La Pedriza in Madrid

Op één uur rijden van Madrid stroomt de rivier de Manzanares door het natuurpark La Pedriza. Onder de Madrileños is het stadje Manzanares El Real een bekende plek om even de rivier in te duiken. Je kunt de dagplanning helemaal rond maken met een wandeling door het natuurpark of een bezoekje aan het kasteel dat in het stadje Manzanares El Real ligt.

Embalse del Guadalhorce in Málaga

Minder dan een uur rijden richting het noordwesten vanaf de stad Málaga – en ver weg van de oh zo drukke Costa del Sol – vind je dit reservoir. Bestaande uit drie grote stuwmeren met zachte zandbanken is dit de perfecte plek om te gaan zwemmen, kajakken of van de natuur te genieten. Vlakbij vind je ook el Caminito del Rey, een indrukwekkend wandelpad.

Garganta de los Infiernos in Extremadura

Aan de westkant van de bergketen Sierra de Gredos vind je gigantische cirkelvormige waterbronnen, uitgesleten door eeuwenlange erosie. De perfecte plek om af te koelen na een wandeltocht door de bergen.

Vía Verde de la Terra Alta in Catalonië

Dit is een 24 km lange fietsroute ten zuiden van Tarragona. De route maakt deel uit van het netwerk van Vías Verdes (Groene Wegen), oude treinsporen die zijn omgetoverd tot fiets- en wandelpaden. Langs de route loopt de rivier de Canaleta, waar je tijdens je fietspauzes heerlijk in kunt zwemmen.

Fuentes de Algar in Alicante

Het ijskoude water van de watervallen Fuentes de Algar in Callosa d’En Sarrià (Alicante) maken dit in de zomer een heerlijke plek. De watervallen komen uit op de rivier Algar. De oude Grieken noemde dit al de ‘rivier van de gezondheid’ door de kwaliteit van het water. Je vindt de watervallen 15 km vanaf Benidorm het binnenland in.

Termas A Chavasqueira in Galicië

De naam zegt het al. Dit zijn thermale baden in de stad Ourense. Ze worden gevormd door natuurlijke warmtebronnen aan de oevers van de rivier de Miño. Perfecto voor een ontspannen spa-dagje.

Zahara de la Sierra in de provincie Cádiz

Het dorpje Zahara de la Sierra grenst aan een prachtig meer met water dat diepblauw kleurt door het lijmsteen dat op de bodem ligt. Terwijl je in het water dobbert kijk je uit over de witte dorpjes die tegen de heuvelflanken liggen met bovenaan een Moors kasteel om het plaatje compleet te maken.

Pantano de San Juan in Madrid

Madrid heeft een blauwe vlag gekregen voor het strand Virgen de la Nueva dat aan het San Juan reservoir ligt, vanwege de kwaliteit van het zwemwater en de schone stranden. Dat zegt toch eigenlijk al genoeg?

 

 

Espanje aanbieding