In de zomer van 2022 zijn weer flink wat Spaanse en Spaanstalige films, series en documentaires op Netflix geplaatst. Van spiksplinternieuwe originele Netflixseries uit Spanje, Argentinië en Mexico tot films en documentaires die 10 of 20 jaar geleden al in Spanje draaiden maar nu ook in Nederland te zien zijn. Stuk voor stuk bijzondere documentaires waardoor je Spanje beter leert kennen.  Sommige van de films kun je trouwens ook op YouTube vinden. We hebben 25 films en series die in juni  en juli 2022 op Netflix werden geplaatst op een rijtje gezet. Met alle trailers erbij zodat je makkelijker kunt kiezen.

 

Intimidad

Een politicus heeft een veelbelovende toekomst, maar een uitgelekte sekstape gooit roet in het eten. Deze serie volgt de levens van vier vrouwen die gedwongen worden de dunne lijn te bewandelen tussen wat tot het openbare en het privéleven behoort. Waar liggen de grenzen van onze intimiteit? Wat gebeurt er met ons leven als onze privacy het gesprek van iedereen wordt? Eerste deel van een originele Netflixserie  van acht afleveringen van 50 minuten. Met o.a. Itziar Ituño, bekend als inspecteur Raquel Murillo uit la Casa de Papel, en tweevoudige Goya-winnares Emma Suárez.

 

Lees hier al onze berichten over en recensies van Spaanstalige films en series

 

La estrategia del silencio

Deze documentaire uit 2017 gaat over de strijd voor gerechtigheid na een ontspoorde metro in Valencia in 2006.  Deze ramp kostte het leven aan 43 mensen en daarna volgde een mediastilte. De regering zweeg als het graf. Maar de familie van de slachtoffers liet het daar niet bij zitten en eiste opheldering. Duur: 83 minuten.

 

Mujeres, de Coques Malla

De Madrileense muzikant Coque Malla laat zich tijdens zijn creatieve proces inspireren door verschillende vrouwelijke artiesten. Het hoogtepunt is de live-opname van zijn album Mujeres. Documentaire van 90 minuten uit  2018.

 

La Rusa

Wanneer een man na 15 jaar thuiskomt, wordt hij geconfronteerd met een onderdrukt dorp, een machtige vijand en een vrouw die zijn leven voor altijd kan veranderen. Thriller uit 2018 van 60 minuten.

 

 

 

Un nuevo comienzo

Na het tragische verlies van haar vader begint een jonge vrouw haar onvervulde leven en de beperkingen van haar veeleisende huwelijk in twijfel te trekken. Spaans drama uit 2020 van. Duur: 91 minuten.

Encordades

Via persoonlijke verhalen neemt laat deze documentaire uit 2011 zien dat ook vrouwen al sinds jaar aan dag aan alpinisme en bergbeklimmen doen in Spanje. Met mooie en fascinerende (archief)beelden vertellen jonge en bejaarde alpinistes over hun avonturen in de Spaanse bergen.

 

Klik hier voor meer Netflixtips van ESPANJE!

Centauro

Een motorcoureur wil de schuld inlossen die de moeder van zijn zoon bij een kartel heeft uitstaan. Hij wordt drugskoerier, met gevaar voor zijn carrière en zijn leven. Nieuwe actiefilm van 89 minuten met o.a. Carlos Bardem, de broer van Javier Bardem.

 

La ira de díos

Een reeks mysterieuze sterfgevallen in Luciana’s familie begint haar en haar zus Valentina in de greep te krijgen. Hoewel Luciana’s baas, een raadselachtige schrijver, er voor haar is, heeft hij misschien ook iets te verbergen. In een race tegen de klok om de waarheid te vinden, bevindt Luciana zich op een kruispunt tussen rede en dood. Argentijnse thriller uit 2022.

 

Guerra de vecinos

Wanneer twee vijandige families naast elkaar komen te wonen in een chique buurt, ontketenen de matriarchen een grootschalige oorlog met onbedoelde gevolgen. Tweede deel van een in 2021 begonnen Mexicaanse komedieserie.

 

Hablar

Op het Lavapiés-plein in Madrid kruisen 20 verhalen elkaar in één doorlopende opname. Elk verhaal toont de kracht van woorden, gesprekken en communicatie van een land midden in crisis. Film van 75 minuten uit 2015.

 

Novatos – Heftige ontgroeningsrituelen

Een eerstejaarsstudent en zijn nieuwe vriendin worden op een beestachtige, vernederende manier ontgroend. Beiden gaan daar op een totaal andere manier mee om. Film uit 2015 die laat zien dat ook Spanje te kampen heeft met heftige ontgroeningsrituelen

 

Refugio

Deze documentaire uit 2019 van 63 minuten van de  Spaanse Manuel Gonzalez geeft via indringende interviews en meeslepende beelden een kijkje in het leven van vluchtelingen die de oorlog in Zuid-Soedan zijn ontvlucht en nu in Oeganda verblijven.

 

 

Planes para mañana

Een blik op een gedenkwaardige dag waarop de levens van vier vrouwen elkaar kruisen. Ze moeten elk een beslissing nemen die hun leven voor altijd zou kunnen beïnvloeden. Deze film van 96 minuten van Juana Macías kwam in 2010 uit in Spanje.

 

Control Z

Derde deel van de succesvolle Mexicaanse dramaserie. Wanneer een hacker de geheimen van de leerlingen van de gehele middelbare school begint vrij te geven, komt Sofía in actie. Maar dat leidt tot verschrikkelijke gebeurtenissen. Hier lees je over de eerste twee delen.

 

La Noche mas larga

Gewapende mannen omsingelen een tbs-kliniek en blokkeren alle communicatie. Hun doel: seriemoordenaar Simón Lago gevangennemen. Zes afleveringen. Eén nacht. Spannende Spaanse miniserie van Netflix.

 

Alba

Alba is 11 jaar oud en dodelijk verlegen. Met moeite houdt ze zich staande tussen de voorlijke meisjes in haar klas die als kleine volwassenen praten over relaties, maar met de wreedheid van kinderen Alba telkens voor gek zetten. Dat ze een plastic korset moet dragen om haar scheefgroeiende rug te corrigeren en op onhandige momenten een bloedneus krijgt, helpt niet. En dan wordt ze ook nog eens pardoes gedropt bij haar zonderlinge vader Igor, die ze nooit gekend heeft en voor wie ze zich diep schaamt. Heel langzaam en behoedzaam leren vader en dochter elkaar kennen. Film uit 2016.

 

 

El ciclo Dreyer

Vier jonge mensen in het Madrid van de jaren 60 volgen hun passies voor film, God en elkaar terwijl ze naar liefde, de zin van het leven en vrijheid op zoek zijn. Romantisch Spaans drama uit 2006, 94 minuten.

 

La defensa, por la libertad

In deze indrukwekkende documentaire van 71 minuten uit 2020 vertellen advocaten over hun decennialange, gezamenlijke strijd voor democratie en burgerrechten in Spanje tijdens en na de dictatuur van Franco.

 

Maestros

Na dertig jaar gevangenisstraf worden vijf bankovervallers plotseling vrijgelaten in de moderne maatschappij. Ze besluiten verder te gaan met waar ze het beste in zijn. Deze Spaanse film uit 2000 is hieronder ook in zijn geheel op YouTube te zien.

 

El vuelo del tren

Wanneer haar dochtertje opnieuw leukemie krijgt, is alleenstaande moeder Blanca ten einde raad. Maar een straatmuzikant geeft haar nieuwe moed. Spaans drama uit 2011 van 85 minuten

 

Enloquecidas

Nadat de liefde van haar leven op mysterieuze wijze is verdwenen, begint een jonge vrouw met haar tante aan een tocht door de stad om uit te zoeken wat er is gebeurd. Grappige film uit 2008 die ook op YouTube te zien is hieronder.

 

Inocente

Nadat een Valenciaanse zakenman wordt gearresteerd, gemarteld en beschuldigd van terrorisme, trekt hij eropuit om zijn onschuld te bewijzen. Een waargebeurd verhaal.

 

Reverso

Toen ze opgroeiden in een weeshuis, gaven twee broers elkaar verraderlijke uitdagingen. Als volwassenen doen ze dat opnieuw, maar dit keer staat hun leven op het spel. Spaanse thriller van anderhalf uur uit 2016.

 

Pipa

De voormalige rechercheur Manuela Pipa Pelari leeft een teruggetrokken leven in een klein Argentijns stadje en wordt plotseling gedwongen om geheimen uit haar verleden onder ogen te zien. Spannende originele Argentijnse Netflixfilm  van 155 minuten. Vanaf 27 juli 2022 op Netflix.

 

Rebelde

Vanaf juli is ook het tweede deel te zien van de Mexicaanse serie Rebelde. Op de Elite Way School vindt jaarlijks de spannende wedstrijd ‘The Battle of the Bands’ plaats, en ieder jaar doet iedereen er alles aan om met de eerste prijs naar huis te gaan. Dat kan namelijk wel eens een grote doorbraak betekenen!

 

Fanático

Quimera, het grootste muzikale idool van Spanje, sterft tijdens een concert voor de ogen van zijn fans. Zijn grootste fan, Lazaro, grijpt zijn kans om te ontsnappen aan zijn monotone en onzekere leven en wordt van de ene dag op de andere wat hij al zo lang bewondert: zijn eigen idool. Originele Netflixserie van vijf afleveringen.

 

 

Wil je meer lezen over Spaanse films, de Spaanse cultuur en Spanje? Dan is het tijdschrift ESPANJE! ideaal. Ook leuk trouwens als cadeau. Klik hier om onze aanbiedingen te zien