Ben je fan van Spaanse Netflixseries als Perdida, Quíen mató a Sara, Elite en El desorden que dejas, dan is Control Z zeker een serie die je niet mag missen. Door de slimme opzet is het niet alleen spannend en onderhoudend maar gaat het ook echt ergens over.

De leerlingen van het Colegio Nacional (over het algemeen rijkeluiszoontjes en -dochters die moeilijk van drank, drugs en elkaar kunnen afblijven) zijn in de ban van een mysterieuze hacker. Deze lijkt alle geheimen van de leerlingen te kennen en heeft filmpjes van hen die hij doorstuurt via de mobieltjes en stiekem vertoont op schoolavonden. Doordat hij de geheimen van alle leerlingen blootlegt krijgen alle personages veel meer diepgang dan gewoonlijk in een Netflixserie. In de eerste plaats Sofía, het stille teruggetrokken meisje dat erin slaagt om de hacker op te jagen en die door haar doortastende aanpak uiteindelijk de leukste jongens van de klas achter zich aankrijgt. Iedereen weet dat ze even is opgenomen in een psychiatrische kliniek, maar de hacker achterhaalt waarom ze doordraaide en deelt dat met de hele school. Dat heeft enorme consequenties voor haar privéleven, maar Sofía laat zich niet van de wijs brengen.

Control Z

De hoofdrolspelers van Control Z: rechtsboven Natalia, daarnaast Sofía, Raul en Isabela, linksonder Gerry en rechtsonder Javier.

Wie is de mysterieuze hacker?

Uiteindelijk mondt de opgelopen spanning op school uit in een vechtpartij waarbij een dode valt. Gerry is de typische pester. Hij laat geen kans onbenut om de zachtaardige Luis, die van tekenen houdt en geen vlieg kwaad doet te kleineren en te intimideren. Het gevecht is aangekondigd en de directeur sluit Gerry op om het te voorkomen. Maar hij wordt op mysterieuze manier vrijgelaten, het gevecht ontstaat toch en Luis komt ten val en sterft een paar dagen later in het ziekenhuis. Iedereen vermoedt dat Luis de hacker was en dat het hacken daarna voorbij is, maar dat blijkt niet het geval. Op de begrafenisplechtigheid laat de hacker weer van zich horen en daarna is niemand meer veilig op school. Maar wie is het en wat zijn zijn motieven? Leeft Luis nog en neemt hij wraak? Zijn duistere tekeningen over zijn medeleerlingen blijken een grote rol te spelen in de gebeurtenissen. Is het Natalia, het tuttige rijkeluismeisje dat in de problemen is geraakt door een loveroy en geld nodig heeft? Of is het Raúl, de puissant rijke jongen die alleen woont omdat zijn ouders wegens corruptie achter de tralies zitten. Hij wil er alles voor doen om in de buurt te zijn van zijn grote liefde Sofía. En is Javier, de zoon van een stervoetballer die zelf niet van voetballen houdt, wel te vertrouwen? Hij is nieuw op school en meteen de beste vriend van Sofía, maar wie is hij eigenlijk?

Komt er nog een derde deel van Control Z?

En wat is de rol eigenlijk van Alexía, het meisje dat stiekem een relatie heeft met een van de leraressen? En waarom is het populairste meisje van de klas Isabela eigenlijk van het toneel verdwenen in deel 2 nadat de hacker heeft onthuld dat ze trans is. En dan Gerry, die gezocht wordt wegens de moord op Luis. Waarom bezoekt hij de moeder van Luis stiekem en bezoekt hij ook zijn graf?  Wie neemt hem in bescherming en waarom? Gerry blijkt samen met Sofía een van de grootste geheimen met zich mee te dragen. Deel 2 eindigt uiteindelijk met een schiet- en vechtpartij waarbij  weer een dode valt de hacker zich bekendmaakt. Maar of het echt de hacker is betwijfelen we.  En is de dode echt dood?  Deel 3 was wegens COVID eind augustus nog niet aangekondigd. Maar het zal ons niet verbazen als er nog een derde seizoen komt en we weer op het verkeerde been zijn gezet.

Ben je fan van Spaanstalige series? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje in je brievenbus. Je regelt het hier in een paar seconden.

Ideale Netflixserie voor ouders met pubers

Control Z is om kort te gaan een superspannende en onderhoudende serie die zeer geschikt is voor ouders om samen met hun puberkinderen te kijken. Het is een typisch voorbeeld van een Mexicaanse telenovela, een melodramatische soapserie die niet alleen vermaak biedt. Het is ook een afspiegeling is van de maatschappelijke problemen (van mobiel pesten tot loverboys, genderstress en despressies) en geeft de kijker inzichten en stof tot nadenken. Control Z deel 2 is vanaf augustus 2021 te zien op Netlfix. Een ideale serie om je Spaanse te oefenen!

Verder lezen? Dit zijn onze Netlfixtips en de releases van dit seizoen.