Banner Welex

WinstbelastingHeb je onroerend goed in Spanje en ben je van plan dit te verkopen? Houd er dan rekening mee dat je vermogenswinstbelasting moet betalen. Dat wil zeggen: over de winst die je behaalt op de verkoop, moet belasting betaald worden. Momenteel is de vermogenswinstbelasting in Spanje 19 procent voor niet-residenten.

Wanneer de verkoper niet officieel staat ingeschreven als resident in Spanje, is de koper verplicht om 3 procent van de aankoopprijs in te houden en dat bedrag te betalen bij de belastingdienst. Het bedrag geldt als aanbetaling van de vermogenswinstbelasting van de verkoper die voortvloeit uit de verkoop van het onroerend goed.

Hulp nodig bij belastingzaken of juridische aangelegenheden in Spanje? Neem dan contact op met het Nederlandstalige advocatenkantoor Welex. 

Teruggave

Mocht er geen winst zijn of als de inhouding van 3 procent hoger is dan het bedrag dat door de verkoper moet worden betaald, heeft hij recht op teruggave van (een deel van) de eerder genoemde inhouding. De belastingdienst kan deze teruggave uitvoeren binnen zes maanden nadat het verzoek tot teruggave is ingediend.

Voor de winst die is verkregen uit de verkoop van een tussen 12 mei 2012 en 31 december 2012 verworven onroerend goed, geldt een gedeeltelijke vrijstelling van 50 procent. Deze vrijstelling is niet van toepassing als de verkoop werd gedaan ten gunste van de echtgenoot of een tweedegraads-familielid (zoals kinderen, broers en zussen of grootouders).

Neem contact op met advocatenkantoor Welex in Marbella wanneer u meer informatie wilt over vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, of als u van plan bent een bedrijf in Spanje op te richten. Gespecialiseerde economen kunnen u er meer over vertellen. Zie deze link, mail naar info@welex.es, bel +34 952 775 521 of kom langs bij Welex in Marbella (Av. Ricardo Soriano 12, Edif Marqués de Salamanca 1-3, 29601 Marbella, Málaga).

Lees ook: Overdracht van een privé-koopovereenkomst voor woningen in aanbouw.