Allerheiligen Spanje

Op 1 november wordt in Spanje de Día de Todos los Santos gevierd. Op deze dag wordt traditioneel eer betoond aan overleden heiligen, hoewel in Spanje ook overleden familieleden op deze dag worden herdacht. Bij ons staat dit feest bekend als Allerheiligen.

Tijdens het ontstaan van het Christendom gaven martelaren letterlijk hun leven voor het geloof. Zij werden in eerste instantie allemaal individueel geëerd. Er kwamen echter veel martelaren tegelijk om het leven en het aantal martelaren groeide sterk. Tegelijkertijd werd het belangrijk gevonden dat alle heiligen een dag kregen waarop ze worden geëerd. Zo is Allerheiligen, ofwel de Día de Todos los Santos in het Spaans, ontstaan, naar besluit van Paus Gregorius IV in het jaar 837.

Wat te verwachten in Spanje op deze dag?

De Día de Todos los Santos is voor de Spanjaarden een officiële feestdag en dus een vrije dag. Als de feestdag zoals in 2022 op een dinsdag valt, hebben veel Spanjaarden ook de maandag vrij, de zogenaamde puente. Op 1 november gaan families naar kerkhoven toe om hun dierbaren of bekenden te herdenken. Op de kerkhoven worden bloemen verkocht, deze worden door nabestaanden op de graven gelegd. Graven worden op deze dag ook grondig schoongemaakt. Ook worden er in kathedralen relikwieën van heiligen tentoongesteld.

 

 

Wil je meer weten over Spaanse feestdagen en volop leuke en handige tips over Spanje? Bestel dan hier het mooie magazine ESPANJE!

 

Halloween en Allerzielen

De avond voorafgaand aan Allerheiligen wordt Halloween gevierd. Dit typisch Amerikaanse feest is in heel Europa de laatste jaren in opkomst. Kinderen gaan langs de deuren voor snoep. De Kelten geloofden vroeger dat op deze dag de zielen van overledenen terugkeerden naar aarde. 2 november, de dag na Allerheiligen, wordt de Día de los Difuntos gevierd, bij ons Allerzielen. Deze dag wordt in Mexico ook wel Día de Muertos genoemd. Op deze dag worden alle overledenen herdacht, dus niet alleen de heiligen. In sommige Latijns-Amerikaanse landen is de Día de los Difuntos belangrijker dan de Día de Todos los Santos.

Tradities in Spanje

In de regio Catalonië worden op de Día de Todos los Santos zogenoemde panellets gegeten, een soort kleine cakejes bereid met marsepein. Daar eet men ook geroosterde kastanjes. Huesos de Santo (‘Botten van de Heilige’) of Buñuelos de Viento, een soort beignets, worden in heel Spanje gegeten. Op de Canarische Eilanden wordt met Allerheiligen de Noche de los Finaos gevierd. Tijdens deze nacht verzamelen alle familieleden zich om hun doden te herinneren. Op straat is muziek en er wordt gedanst.

Overige feestdagen in Spanje

Behalve 1 november zijn 1 januari, 6 januari, 25 maart, 15 augustus, 12 oktober, 6 december en 8 december ook officiële feestdagen in heel Spanje. ) Lees ook ons uitgebreide artikel over de feestdagen in Spanje in 2023.