Het Drents Museum organiseert op 17 maart een grote Antonio López dag met lezingen, muziek en voordrachten van o.a. Joost Oomen, Hub Hermans, Sam Drukker en Urban Sketchers. Het programma is helemaal gratis voor bezoekers van de grote expositie van de Spaanse kunstenaar.
Antonio López García werd geboren in Tomelloso op 6 januari 1936, net voor de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. In tegenstelling tot andere Spaanse kunstenaars die het experiment opzochten, zoals Picasso, Miró en Dalí, koos hij voor het hyperrealisme dat hij erfde van illustere voorgangers als Goya en Velázquez. Vooraanstaande kunstcritici zien hem als de grootste nog levende realistische kunstenaar. Op 17 maart geeft kunstenaar en Antonio López-fan Sam Drukker zijn visie op het werk van López. Schrijver, dichter en theatermaker Joost Oomen houdt een voordracht geïnspireerd op de Spaanse dichter García Lorca en de oude Spaanse meesters. En de Groningse emeritus-hoogleraar Spaanse taal- en letterkunde Hub Hermans vertelt over de rol van Madrid in het werk van López. Maar dat is nog niet alles. Wil je beter leren kijken naar kunst? Dat kan! Want een van de museumdocenten van het Drents Museum geeft een minicursus kunst kijken. Als je zelf graag potlood en penseel ter hand neemt en wel wat advies kunt gebruiken kun je een workshop volgen van Urban Sketchers. En natuurlijk is er Spaanse muziek en worden er in het museumrestaurant Spaanse hapjes geserveerd. Reserveer hier vast je kaartje want vol = vol.
Lezing en borrel Hub Hermans & alumni
In de lezing De rol van Madrid en van tijd en licht in het werk van Antonio López van Hub Hermans, emeritus hoogleraar Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen, maak je een reis door de tijd en door Madrid en langs het werk van Antonio López. De lezingen van Hub Hermans zijn om 13.15 uur en 15.45 uur en tussendoor is er een borrel in museumbrasserie Pingo voor iedereen die Spaanse Taal- en Letterkunde heeft gestudeerd bij Hub Hermans aan de RUG. Omdat het een drukke dag wordt, is het geen besloten borrel. Dus iedereen rekent gewoon zijn eigen drankjes en hapjes af en ook hier geldt vol = vol.
Lezingen van Oomen en Drukker
Dichter, schrijver, theatermaker én drummer Joost Oomen maakte vorig jaar het toneelstuk Lorca geïnspireerd op werk van de vermoorde Spaanse dichter Frederico García Lorca. In Assen vertelt hij op 17 maart hoe belangrijk het is voor hedendaagse kunstenaars om hun blik te verleggen en wat zij van de oude Spaanse meesters kunnen leren. Kunstenaar en docent Sam Drukker kent Antonio López al sinds 2014 persoonlijk. Hij gebruikt het werk van López ook als voorbeeld in zijn lessen. In zijn lezing Het mysterie van het dubbele voorhoofd vertelt Drukker over de door hem zo bewonderde kunstenaar en geeft hij zijn visie op het werk van López.
Lees hier meer over het werk van Antonio López
Zelf aan de slag
Ga net als Antonio López aan de slag met punaises, touwtjes en kruisjes. In de Opkamer geeft Jesamine Totanes van Urban Sketchers een teken- en schilderworkshop. Tijdens de workshop tekenen en schilderen bezoekers een stadsgezicht. Hoe kijk je als toeschouwer naar kunst? Tijdens de workshop Kunst Kijken legt een van de museumdocenten van het Drents Museum uit hoe Antonio López naar kunst kijkt. Bezoekers leren kunstwerken op de best mogelijke manier te ervaren, geconcentreerd te blijven en zonder oordeel te kijken.
Wil je meer leuke tips voor Spaanse uitjes in Nederland? Bestel dan hier ESPANJE! magazine.
Waar en wanneer?
De activiteiten vinden plaats op 17 maart tussen 10.00 uur en 17.00 uur in het Drents Museum in Assen. De workshops, lezingen, muziek en voordrachten zijn op verschillende plekken in het museum. Het Spanje van Antonio López is gratis te bezoeken met een geldig entreebewijs (€15) voor het museum. Museumbezoek is gratis voor houders van een Museumjaarkaart, een Vriendenloterij VIP-kaart en jongeren t/m 17 jaar en Vrienden van het Drents Museum. Bestel hier je kaartje.