Vanaf maandag 23 november is het verplicht om een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur te overleggen als je Spanje in wilt reizen. Deze verplichting geldt voor iedereen: toeristen, residenten, tweedehuizenbezitters en zakelijke reizigers afkomstig uit risicogebieden waar het coronavirus nog niet onder controle is. Daar vallen Nederland en België ook onder. Deze nieuwe maatregel komt bovenop de gezondheidscontroles die al werden gedaan bij alle internationale reizigers die aankomen op de Spaanse vliegvelden en in de havens. De temperatuur- en visuele controle blijven gehandhaafd.

Op de gezondheidsverklaring (Formulario de Control Sanitario) die iedere internationale reiziger voor aankomst in Spanje al moet invullen, zal vanaf heden ook de vraag staan of men over een negatieve PCR-test beschikt die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Spanje. Men moet het originele testdocument, opgesteld in het Spaans of het Engels laten zien op papier of elektronisch. Hier wordt precies uitgelegd wat je allemaal nodig hebt. Denk er niet te licht over. Volgens Spaanse kranten kunnen er boetes van enkele duizenden euro’s worden opgelegd als je geen recente PCR-test kunt overleggen.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft in verband met deze verplichting het reisadvies voor Spanje aangepast. Dat is nu als volgt:

Let op: Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari 2021, tenzij strikt noodzakelijk. Vanaf 23 november stelt Spanje het tonen van een negatieve PCR-test verplicht voor reizigers uit Nederland die met het vliegtuig of met de boot inreizen. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit betekent dat deze afgenomen moet zijn binnen 72 uur voor vertrek. Ook moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot komen bij binnenkomst (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Deze inreisbeperkingen gelden niet voor reizigers met de auto of de trein. De kleurcode voor de Canarische eilanden is ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Lees ook: Meer informatie over lokale maatregelen en de ontwikkelingen in Spanje

Mis je Spanje? Met een abonnement op ESPANJE! kun je lekker wegdromen en plannen maken. Voor nog geen twee tientjes heb je ‘m een jaar lang in de bus en krijg je bovendien de digitale versie. Je kunt het meteen regelen via deze link