1. Rood ondergoed

Spaanse lingeriewinkels hangen deze tijd van het jaar vol met rood ondergoed. Niet zozeer bedoeld voor de romantiek, maar vooral belangrijk op oudejaarsavond. Wie met oud en nieuw een rood setje onder de kleren draagt, kan het volgende jaar namelijk rekenen op geluk, zo vertelt de traditie. Als je het echt serieus wilt aanpakken, dan moet je het rode ondergoed om twaalf uur ’s nachts uittrekken en verbranden.

Weetje: In Zuid-Amerikaanse landen als Ecuador en Colombia is het juist de bedoeling om op oudejaarsavond geel ondergoed te dragen. Hiermee zou je financiële voorspoed afdwingen.

2. 12 druiven

Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik de kleine druiven zonder schil gewoon een voor een in hun geheel door. De uvas de la suerte (geluksdruiven) is een diepgewortelde Spaanse traditie, die stamt uit de vorige eeuw. Het druivenhappen is geen religieus ritueel, maar heeft een economische verklaring. In het jaar 1909 werden er zoveel druiven geoogst, dat men maar besloot ze als geluksvruchten te beschouwen en er tijdens de twaalf klokslagen van de jaarwisseling twaalf te eten.

3. Geld in je schoen

Economische voorspoed voor het nieuwe jaar afdwingen? Dan begin je het jaar met geld in je schoenen. Let op: dit geld moet je er dus voor middernacht in stoppen. Volgens sommigen kun je er ook voor kiezen om de druiven te eten met geld in je zak of je rechterhand te gebruiken.

Wil je meer weten over Spaanse tradities? Lees dan ook het mooie glossy magazine ESPANJE! Je kunt het HIER bestellen

 

4. Blokje om met je koffer

Wie in het nieuwe jaar veel op reis wil, moet om middernacht met zijn koffer een blokje om gaan. Bijgelovigen zijn ervan overtuigd dat je dan meer kans maakt om mooie reizen te maken. Heel praktisch is deze traditie natuurlijk niet, zeker niet als je eerst nog druiven moet eten en je ondergoed moet verbranden.

5. Nieuwjaarswens

Natuurlijk wensen ook de Spanjaarden elkaar een gelukkig nieuwjaar. Ze eten eerst de druiven, proosten daarna met een goed glas cava en wensen vervolgens iedereen een goed nieuwjaar. Hoe? Met de woorden ‘feliz año’ of ‘feliz año nuevo’.

Meer lezen?

10x de leukste Spaanse kersttraditiestio tios rode muts

Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. We zetten de leukste Spaanse kersttradities op een rij. Van de grote kerstloterij El Gordo tot aan ‘kakkers’ in de kerstboom.

Alle ins en outs over de Spaanse vlagSpaanse vlag van Spanje rood geel

In Spanje zie je de Spaanse vlag geregeld terugkomen in het straatbeeld. Opvallende kleuren en een wapen, maar waar komen deze vandaan en wat is de betekenis ervan?