Spanjaarden eten veel later dan bevolking in andere Europese landen. Wie er voor de lunch écht vroeg bij is, schuift vanaf 13.00 uur aan. En vaak zijn ze pas om vier uur ’s middags weer klaar. Niet gek dus dat je een Spanjaard zelden voor negen uur ’s avonds ziet dineren en dat restaurants vaak ook niet eerder opengaan. De reden voor dit grote verschil met de rest van Europa is heel simpel: Spanje valt niet in de West-Europese tijdzone, terwijl dat geografisch gezien wel zo zou moeten zijn. En de kans bestaat, dat dit in de toekomst gaat veranderen.

De Spaanse regering gaat een comité in het leven te roepen, bestaande uit experts, dat moet bestuderen of het haalbaar zou zijn om de tijd in Spanje aan te passen aan die in het Verenigd Koninkrijk of Portugal, in plaats van de huidige tijd, die gelijk is aan die in Duitsland, Frankrijk of Nederland. Het comité moet met name in kaart brengen of de wijziging positief zou zijn voor de productiviteit in het land en het terugdringen van de energieconsumptie. Maar hoe komt het eigenlijk dat Spanje in de ‘verkeerde tijdzone’ valt?

Lees ook: 10 redenen om (nu meteen) naar Spanje te verhuizen

Greenwichlijn

In 1884 werd in Washington een conferentie gehouden om een internationale maat in te voeren, opdat het tijdstip van 12.00 uur ’s middags overal ter wereld zo dicht mogelijk bij de werkelijke hoogste stand van de zon zou liggen. Vanaf dat moment wordt de Greenwichlijn overal ter wereld gebruikt om de tijdzones te bepalen. Spanje ligt volgens dat systeem op de tijdzone van West-Europa, net als Portugal en Groot-Brittannië.

Tweede Wereldoorlog

In 1942 voerde Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog de Centraal-Europese tijd in voor Frankrijk en tegelijkertijd besloten zowel Spanje als Portugal en Groot-Brittannië hun tijd vanwege de oorlog ook aan te passen. Londen nam die beslissing om verwarring met de geallieerden te voorkomen, terwijl Franco de beslissing nam als geste in de richting van Hitler.
Nadat de oorlog in 1945 was afgelopen, besloten het Verenigd Koninkrijk en Portugal om direct terug te keren naar de West-Europese tijd, maar generaal Franco besloot om dat niet te doen, ondanks dat het grootste deel van het Iberisch schiereiland in de andere tijdzone ligt: de Greenwichlijn passeert Castellón in het oosten van Spanje. Dit zou ook verklaren dat de Spaanse bevolking tussen de middag en ’s avonds veel later eet dan in de rest van Europa.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden vallen wel binnen de West-Europese tijdzone: hier is het dus een uur eerder dan op het Spaanse vasteland. Opvallend genoeg vinden de autoriteiten van de eilandenarchipel het niet nodig om de tijd aan te passen in de rest van het land: zij zijn er wel blij mee dat de Canarische Eilanden een ander tijdstip hanteren, omdat het de regio veel publiciteit oplevert. Immers op televisie wordt er doorlopend melding gemaakt van de aanvangtijden van programma’s op de Canarische Eilanden.