Droom je van een (tweede) huis onder de Spaanse zon? Een fijn appartementje aan zee, liever iets in de bergen of juist een piso in de stad? Er zijn wel honderd goede redenen te bedenken om naar Spanje te verhuizen, maar voor dit artikel beperkten we ons tot 10. Wedden dat het meteen begint te kriebelen?

1. Het klimaat

Sitges zon strand

Zeg maar dag tegen de eindeloze winters waarin je maandenlang geen daglicht ziet. In de meeste Spaanse regio’s kun je ook in de wintermaanden prima buiten zijn. Jasje aan en zonnebril op, heerlijk!

Lees ook: de 5 Spaanse steden met het beste klimaat

2. De gastronomie

tapas patatas bravas

Paella, vis, vlees, goede olijfolie, de lekkerste tomaten… do we need to say more? In Spanje kun je eigenlijk altijd en overal goed eten. Favoriet zijn de dagmenu’s (menú del día), waardoor je op doordeweekse dagen voor een prikkie kunt lunchen. In het weekend wordt er urenlang geborreld met tapas.

3. De taal

krant el pais

Word je ook zo blij van de Spaanse taal? Hoe fijn zou het zijn om de hele dag Spaans om je heen te horen? Precies.

Lees ook: Methodes om thuis Spaans te leren

4. De hoge levensverwachting

opaatjes bankje Cantabrië

Na Japan is Spanje het land waar de mensen het oudst worden. Vrouwen worden gemiddeld 85,6 en mannen 80,3 jaar oud. Wij pakken onze koffers vast.

5. ¡Playa!

strand Malaga

Spanje heeft bijna 5000 kilometer aan kustlijn, dus aan stranden geen gebrek. Of je voorkeur nu uitgaat naar de Costa Brava of Costa del Sol, naar surfen op de Atlantische oceaan of zon aanbidden aan de Middellandse Zee: Spanje biedt het allemaal!

6. Rustige dorpjes

potes dorpje Cantabrië

Toe aan een beetje rust? Ook daarvoor zit je goed in Spanje. Het land heeft volop kleine dorpjes waar de dagen langzaam aan je voorbijtrekken. Zo nu en dan wordt er zelfs een Spaans dorpje te koop gezet, omdat er geen mensen meer wonen.

7. Bruisende steden

Metro Madrid

Toch liever de drukte van de stad? In de twee grootste steden Madrid en Barcelona valt er op elk moment van de dag (en nacht) wat te beleven, maar ook steden als Valencia en Sevilla zijn absolute aanraders om je als buitenlander te vestigen. En je hebt er natuurlijk meer kans om een baan te vinden dan in de kleine dorpjes.

8. Siësta!

kat gapen

Dat Spanjaarden tussen twee en vijf uur ‘s middags allemaal op één oor liggen is een fabeltje. Maar op z’n Nederland een boterhammetje wegwerken achter het bureau is in Spanje echt not done. De lange pauze en uitgebreide lunch maken het leven er toch écht wat relaxter op.

9. Het buitenleven

sardane dans park barcelona

Voor Spanjaarden, jong én oud, en uit alle lagen van de samenleving, is het heel gewoon om met een krant of blikje drinken buiten op een bankje te zitten, of een potje te kaarten in het park. Wat nou, hangjongeren?

10. De Spanjaarden zelf

churros bakker

In vergelijking met de Nederlanders zijn de Spanjaarden minder gehaast en meestal veel vriendelijker. En dat werkt aanstekelijk. Een snelle boodschap bij de bakker of een ‘buenos días’ op straat kan zomaar uitlopen tot een gezellig gesprek. Niet altijd even praktisch, maar wel heel goed voor het ontstressen.

Kom naar de Second Home Beurs

Heeft dit artikel je ervan overtuigd om (deels) in Spanje te gaan wonen? Kom dan tussen 13 en 15 maart 2020 naar de Second Home Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht, waar je volop inspiratie kunt opdoen. Als lezer van ESPANJE! betaal je voor een toegangsticket geen 15 euro, maar mag je helemaal gratis naar binnen. Meld je van tevoren wel even aan via deze link. Zien we je daar?