La Vaguada

Je hebt het in Spanje vast al vaak meegemaakt. Wil je net even gaan winkelen, is alles dicht. De Spanjaarden houden hun siësta graag in ere en veel winkels zijn een groot deel van de middag gesloten. Niet verwonderlijk want het kan pittig heet zijn en de meeste Spanjaarden zoeken dan graag de koelte van een restaurant of hun slaapkamer of woonkamer op.

Grote winkelcentra met goede airco zijn wel de hele dag open en de commerciële winkelgebieden in de grotere steden ook. Daar kun je op het warmst van de dag dus lekker verkoeling zoeken. De meest gebruikelijke winkeltijden in Spanje zijn van ‘s morgens 10 uur tot ‘s middags 2 uur en dan weer van ‘s middags 5 uur tot ’s avonds tussen 20 en 22 uur.

Veel supermarkten zoals de Mercadona de Carrefour zijn ook open tot half tien of  tien uur ’s avonds. Check hier tot hoe laat de Mercadona bij jou in de buurt open is. Ook El Corte Inglés is meestal open tot tien uur ’s avonds, ook op zondagen en op de meeste feestdagen. Hier kun je de tijden van El Corte Inglés checken Bij veel kleine winkeltjes gaan op zaterdag al om 14 uur (of zelfs 13.00 uur) de rolluiken dicht tot maandag 10 uur. Apotheken hanteren meestal dezelfde openingstijden als winkels. Hoewel sommige apotheken in grote steden dag en nacht open zijn.

De openingstijden van de restaurants sluiten aan bij die van de winkels. Ze openen hun deuren van 13.00 tot 16.00 uur voor de uitgebreide lunch (comida) en vervolgens van 20.00 tot 23.00 uur voor het avondeten. Banken zijn open van 8.30 tot 14.30 uur van maandag tot vrijdag, hoewel veel banken op donderdagmiddag ook open zijn.

Overheidskantoren zoals het gemeentehuis zijn gewoonlijk geopend van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 14 uur. De Spaanse winkels zijn gesloten op nationale feestdagen die je hier vindt. 

Advertentie

 

Lees ook: twaalf tips voor op een Spaans terras

Lees ook: roken op het strand en plassen in zee verboden

Espanje aanbieding

Bestel hier