Welke Spaanse koningin was de inspiratiebron voor de dame of koningin op het schaakbord? Naar welke stad op de Balearen is mayonaise vernoemd? Waarom is Teruel zo’n romantische stad? Als je het antwoord op deze drie vragen en nog zeven vragen weet, dan maak je kans op een verblijf van vijf dagen in Casa de la Luz  in Andalusië. Je vindt alle antwoorden in de nieuwste editie van ESPANJE! die je hier kunt bestellen. De uitslag van de vorige winactie vind je hieronder.

Maar eerst even terug naar Casa de la Luz. Het is de droom die werkelijkheid werd voor Suus en Bart, twee sportieve Brabanders die elkaar zes jaar geleden ontmoetten via Tinder. Tijdens hun huwelijksreis naar Andalusië waren ze meteen verkocht en ze besloten al snel dat ze er wilden wonen. Inmiddels hebben ze er hun eigen paradijsje op in de bergen bij het dorpje Polopos op slechts 10 minuten van het strand. Suus: ‘Het is hier nog niet supertoeristisch, wat erg prettig is. Tijdens je vakantie voel je je toch een beetje inwoner van deze kleine dorpjes.’ Casa de la Luz zou begin 2020 opengaan maar toen gooide corona roet in het eten. Bart: ‘In de zomer mochten we wel open en het liep eigenlijk meteen storm met voornamelijk Spaanse gasten. Maar toen kwam er weer een lockdown.’  Gelukkig kan Bart nog telewerken voor zijn oude werk in Nederland en ondertussen genieten ze elke dag van de ruimte, het uitzicht, het weer, de mensen en hun eigen zwembad. Suus: ‘Ik had alle tijd om het hier nog mooier te maken. Overal zijn nu leuke relaxplekken en terrasjes. We verheugen ons echt op 2021 en hopen op een heerlijk jaar waarin iedereen weer kan genieten van deze prachtige omgeving.’

Wil je meedoen aan deze leuke actie? Je vindt alle tien de vragen én de antwoorden in de nieuwste editie van ESPANJE! die je hier kunt bestellen. ¡Mucha suerte!

Glamping tussen olijfbomen

En dan  Finca Feliz. What’s in a name… Op deze boerderij word je vanzelf gelukkig. Van de natuur, van de lieve gastvrouw en -heer Pauline en Marc, van de lange tafel vol lekker eten in de olijfgaard waar je de zon achter de bergen ziet verdwijnen. Drie jaar geleden kochten Pauline en Marc in een opwelling een landgoed met een ruïne. Er was geen water, geen elektriciteit, geen douche, geen wc. Wel een vervallen boerderijtje met dikke natuurstenen muren. Ze stonden elke dag om 6 uur op en gingen aan het werk.. Ze maaiden het hoogstaande gras, legden een moestuin, terrassen  en bloemperken aan, bouwden een douche- en toiletgelegenheid. Later kwam er een buitenkeuken bij, een glampingtent voor gasten en de kippetjes die nu scharrelen achter het huis.

Miravet

Rust en ruimte

Langzamerhand ontdekten ze ook de omgeving. Mooie dorpjes als Miravet aan de Ebro (zie hierboven) en Horta de San Juan, lieflijke baaien, fietspaden op oude spoorlijnen, wandelroutes naar bergtoppen en 360 graden uitzicht. Steeds vaker kwamen er vrienden langs en beetje bij beetje ook ‘echte’ glampinggasten En die wilden niet meer weg. De rust, de ruimte en de fijne gesprekken ’s avonds met Marc en Pauline, die er zijn als het nodig is, maar op de achtergrond blijven als  je dat liever wilt. Pauline vindt het fijn om haar gasten te verwennen met heerlijke ontbijtjes en dinertjes aan die lange tafel met uitzicht op de zon die ondergaat achter de bergen. Beter dan hier kan je dag niet beginnen en eindigen.

Wil je meer lezen over de omgeving van Finca Feliz, bestel dan editie 4 2020 van ESPANJE! via deze link.

De winnaars en de antwoorden

De  twee winnaars van vijf nachten in Finca Feliz zijn Jan van Eerd en Anneloes Visch. Van harte gefeliciteerd! En dan de antwoorden op de vragen van de vorige editie.

 

  1. In welk natuurgebied woonde Picasso een maand in een grot? Els Ports
  2. Hoe heten de inwoners van Cadíz? Gaditanos
  3. Waar staat het dorpje Fuentesaúco bekend om? Kikkererwten
  4. In welke wijk van Barcelona groeide Lita Cabellut op? El Raval
  5. Wat voor films vind je op Cinemember? Goede, nieuwe films
  6. Hoe heet de berg bij Granada met uitzicht op het Alhambra? Sacromonte
  7. Welke roman van Ildefonso Falcones werd door Netflix verfilmd? La Catedral del Mar
  8. Wat zijn vías pecuariasEeuwenoude veepaden, deels verhard, deels mul zand.
  9. Waar staat de bodega die door architect Frank Gehry werd ontworpen?  In Elciego, La Rioja.
  10. Wat vind je het leukste artikel uit dit nummer van ESPANJE! Elk antwoord was goed, maar onze lezers kozen vooral voor het interview met Lita Cabellut, het verhaal over de Ebrodelta, wandeltips voor de provincie Cádiz en de fotoreportage over de wijk Sacromonte in Granada. Je kunt het nummer hier nog bestellen.